Dacă referendumul din 14 iunie nu va fi validat, fuziunea prin absorbţie a localităţilor Oradea şi Sînmartin se amână pe termen nederminat. "Un alt referendum pe această temă nu se va mai organiza", a spus primarul Ilie Bolojan, luni, în cadrul unei conferinţe de presă.
Edilul s-a prezentat în faţa jurnaliştilor însoţit de echipa de campanie de la referendumul din 10 mai, din care au făcut parte, printre alţii viceprimarul Mircea Mălan şi city managerul Eduard Florea.
Om cu om
În declaraţia sa, Bolojan a arătat că în condiţiile în care locuitorii din Sînmartin au votat deja fuziunea cu Oradea, unificarea celor două localităţi stă în exclusiv în puterea orădenilor. Edilul le-a mulţumit celor 37.000 de alegători care s-au prezentat în urmă cu trei săptămâni la urne, din care 36.000 de votanţi s-au pronunţat în favoarea unificării, şi a spus că pentru validarea referendumului este nevoie de cel puţin 57.000 de orădeni pentru a putea fi atins pragul minim legal de 30% din totalul alegătorilor.
"Miza este ca în 14 iunie să avem în plus la vot cel puţin 20.000 de orădeni", a declarat Bolojan, adăugând că pragul este greu, dar nu imposibil de atins. Bolojan le-a cerut orădenilor, în numele echipei sale de campanie, să sprijine eforturile municipalităţii de promovare a referendumului. "Facem un apel către orădeni să se implice şi să ne dea o mână de ajutor ca acest referendum să treacă", a cerut edilul.
Primii invitaţi să se implice în campanie au fost cei care s-au prezentat la urne pe 10 mai. "Dacă fiecare dintre cei 36.000 de orădeni care votat "Da" va convinge măcar un orădean să se prezinte la urne acest referendum, poate să treacă", a spus Bolojan. Edilul le-a cerut acestora să le explice vecinilor, prietenilor şi aparţinătorilor avantajele unificării.
"Vom pune la punct Băile Felix"
Primarul a spus că unificarea va avea doar avantaje şi că "Oradea nu pierde nimic". Potrivit acestuia, prin fuziune, oraşul îşi va mări importanţa zonală, va atrage mai mulţi investitori care vor înfiinţa mai multe locuri de muncă, va apărea concurenţa între companii pentru atragerea forţei de muncă, iar salariile vor creşte. "Prin creşterea numărului de locuri de muncă, vom avea mai multe venituri, încasările oraşului din impozitele pe salarii vor fi mai mari şi vom putea să rezolvăm mai repede problemele oraşului", a spus edilul.
Primarul a spus că prin fuziune cele două localităţi vor putea să îşi apere mult mai uşor resursa geotermală şi să se dezvolte ca un oraş turistic. "Vom pune la punct Băile Felix. Împreună, vom putea proteja mai bine resursa geotermală şi vom avea o putere mai mare să protejăm staţiunea de exploatarea gazelor de şist", a spus Bolojan.
Primarul a afirmat că prin alipirea staţiunii Oradea se va dezvolta ca un oraş turistic, cu implicaţii imediate în dezvoltarea companiilor de profil şi apariţia de locuri de muncă. În acest context, edilul a făcut un apel la toate firmele care trăiesc din turism, de la hoteluri şi pensiuni la restaurante, cafenele şi firmele de taxi, să se implice în mobilizarea orădenilor la vot, având în vedere vor fi principalele beneficiare ale unificării. "Astăzi, avem 270.000 de turişti pe an, oficial. În următorii 5 ani putem depăşi cel puţin cifra de un milion de turişti, iar mai mulţi clienţi înseamnă mai multe încasări", a spus edilul.
Cu degetul spre politruci
Ilie Bolojan a avut câte un mesaj către toate categoriile sociale care au refuzat, din diferite motive, să se prezinte la referendumul de acum trei săptămâni: activişti de partid, membri ai comunităţii maghiare, pensionarii şi nemulţumiţii de administraţia Bolojan.
În ceea ce priveşte partidele, edilul a spus că acestea ar trebui să vadă dincolo de jocurile politice interesul oraşului. "Într-o ţară normală, partidele politice susţin proiectele majore ale comunităţii. Bunăstarea oraşului este mai presus decât orice calcul politic", a arătat Bolojan.
Edilul a ţinut să le transmită politicienilor, cu ţintă clară la PSD şi UDMR, că sabotarea referendumului se va întoarce împotriva lor. "Dacă referendumul va cădea pentru că a fost sabotat, liderii partidelor politice trebuie să fie conştienţi că îşi asumă ruşinea de a nu fi pus umărul la dezvoltarea acestui oraş şi judeţ", a spus edilul, care le-a reamintit acestora că "pe o funcţie, sau alta, au depus un jurământ că vor face tot ce le stă în putiinţă pentru binele locuitorilor".
Prosperitatea nu ţine cont de etnie
În ceea ce priveşte mesajul adresat comunităţii maghiare, Bolojan a arătat că fuziunea nu se face în detrimentul minorităţii maghiare, iar bunăstarea nu se împarte pe criterii etnice. "Membrii comunităţii maghiare nu s-au prezentat la vot pentru că li s-a spus că prin fuziune ponderea comunităţii maghiare ca scădea foarte mult şi se va ajunge sub pragul de 20% prevăzut de lege pentru inscripţionarea bilingvă a denimirilor de străzi. E adevărat că va scădea cu un procent, de la 24,9% la 23,9% dar fuziunea nu se face pentru a diminua ponderea populaţiei maghiare, ci pentru dezvoltarea oraşului. Dacă mâine comuna Borş ar dori să fuzioneze cu Oradea, exact acelaşi lucru l-aş face ca şi în cazul comunei Sînmartin", a spus Bolojan.
Primarul a arătat că oraşul are nevoie mai mult ca oricând de implicarea tuturor locuitorilor săi. "Dacă românii şi maghiarii pot vedea trecutul în mod diferit, eu cred că în ceea ce priveşte construcţia viitorului nu se poate face decât împreună. O stradă neasfaltată şi un parc mai puţin afectează în mod egal şi românii şi maghiarii, iar prosperitatea se distribuie către toţi membrii comunităţii indiferent de etnie sau confesiune".
Edilul a atras atenţia că bunăstarea poate fi construită doar pe relaţii bazate pe încredere şi respect reciproc, iar minoritatea maghiară nu va reuşi să obţină drepturi suplimentare decât cu sprijinul românilor. "Eu cred că în aceşti ani Primăria a dovedit că respectul pentru etniile şi confesiunile din Oradea este un drept câştigat", a spus Bolojan.
Apel către pensionari
Edilul a făcut apel inclusiv la pensionarii orădeni care în ciuda mesajului din campania precedentă privind gratuitatea pe transportul în comun extinsă până în Sînmartin nu s-au prezentat la urne pe 10 mai.
"Persoanele de vârsta a treia ar trebui să fie conştiente că, dacă copiii lor au plecat la facultate în alt oraş şi poate s-au stabilit acolo, sau chiar au plecat în străinătate, au făcut-o pentru că nu se puteau realiza aşa cum ar fi dorit în oraşul lor. Din acest motiv cred că fiecare orădean în vârstă are un interes direct ca fiul sau nepotul său să fie cât mai aproape de el ca să îl poată sprijini atunci când va avea nevoie", a spus Bolojan.
Edilul a făcut un apel la venerabilii oraşului să sprijine ideea fiziunii localităţilor Oradea şi Sînmartin nu pentru gratuităţi pe mijloacele de transport în comun sau intrarea la ştrand, ci pentru bunăstarea lor şi a urmaşilor lor. "Viitorul copiilor şi nepoţilor lor merită o prezenţă la urne".
"A nu te duce la vot este o mare eroare!"
Primarul nu a scăpat din vedere nici categoria orădenilor nemulţumiţi de măsurile pe care le-a luat de-a lungul celor două mandate, de la persoane expropriate pentru a putea face lor unor investiţii ale oraşului până la orădeni amendaţi pentru parcare sau pur şi simplu iritaţi de deranjul provocat de şantierele din municipiu. "Aceste mici nemulţumiri, justificate sau nu, sunt mult prea mici faţă de miza dezvoltării oraşului. Orădenii vor avea posibilitatea să ne taxeze atunci când va veni vremea", a spus edilul cu trimitere la alegerile locale din vara anului viitor.
Primarul a spus că absenteimul se va întoarce împotriva celor care refuză să se prezinte la vot. "A nu te duce la vot este o mare eroare! Pe 14 iunie orădenii nu se duc să voteze pentru un candidat politic sau altul ci pentru ei şi viitorul lor şi al familiilor lor".
În încheierea declaraţiei sale, Bolojan a spus că orădenii care doresc să se implice în promovarea referendumului din 14 iunie o pot face alăturându-se echipei de campanie. "Avem nevoie de oameni care să îi convingă pe alţii, să distribuie pliante, să împărtăşească cu ceilalţi orădeni informaţii despre avantajele fuziunii", a spus edilul.
Primarul a mai anunţat că referendumul din iunie va fi organizat cu costuri minime, aşa că municipalitatea se bazează pe implicarea voluntară a unei mase cât mai mari de orădeni. Cei care vor să dea o mână de ajutor o pot face apelând echipa de campanie pe adresa de email referendum@oradea.ro sau la numărul de telefon 0259.409.458.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.