URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Ianuarie 2015, 11:20

Fostul ministru Laszlo Borbely, anchetat pentru trafic de influenţă la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

DNA Oradea va redeschide ancheta în dosarul de trafic de influenţă al fostului ministru UDMR al mediului, Laszlo Borbely. Anunţul a fost făcut public de agenţia de ştiri Mediafax, care a obţinut documente oficiale în acest sens.

Fostul ministru a fost cercetat pentru că ar fi primit foloase necuvenite constând în renovarea şi utilarea apartamentului său, în valoare de 80.952 lei, dar şi reamenajarea şi extinderea unui alt imobil, în valoare de 112.199 lei, pentru ca acesta să determine funcţionari din Administraţia Naţională "Apele Române" să să favorizeze două societăţi la diferite licitaţii organizate de ANAR.

Soluţia de neîncepere a urmăririi penale în cazul lui Borbely, dată după ce Camera Deputaţilor nu a încuviinţat urmărirea penală a fostului ministru al Mediului, a fost revocată de procurorii anticorupţie. În 5 ianuarie, DNA Oradea a informat instanţa supremă că s-a reluat urmărirea penală atât în privinţa lui Borbely, cât şi în cazul altor persoane.

"Nu ştiu absolut nimic despre această problemă, ştiu doar că acum un an am primit NUP", a spus Borbely, contactat de Mediafax.

Detalii din dosar

După cum presa a mai scris, DNA a dispus, în 14 ianuarie 2014, neînceperea urmăririi penale (NUP) în cazul lui Laszlo Borbely, în acelaşi dosar fiind trimişi în judecată fostul lui consilier şi doi administratori de firme, pentru cumpărare de influenţă.

Procurorii DNA Oradea i-au trimis în judecată la acea vreme pe Ioan Ciocan, administrator al societăţii Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, şi pe Anton Petru Molnar, administrator de fapt al societăţii Azimut Com Acăţari, ambii fiind acuzaţi de cumpărare de influenţă.

În acelaşi dosar este judecat, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă, Szabolcs Szepessy, consilier personal al lui Borbely în perioada în care acesta era ministrul Mediului.

În cazul lui Laszlo Borbely, procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi pentru fals în declaraţii, întrucât Camera Deputaţilor nu a încuviinţat cererea DNA de începere a urmăririi penale a fostului ministru.

Procurorii notau, în actul de sesizare a instanţei, că, în cursul anului 2011, Ioan Ciocan i-ar fi remis lui Laszlo Borbely, prin intermediul consilierului personal, foloase necuvenite constând în renovarea şi utilarea apartamentului ministrului, în valoare de 80.952 lei, pentru ca acesta să determine funcţionari din Administraţia Naţională "Apele Române", instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor, să favorizeze societatea Lescaci Com Negreşti Oaş la diferite licitaţii organizate de ANAR, prin Administraţiile Bazinale din teritoriu, mai scrie Mediafax.

În perioada 2010-2011, societatea Lescaci Com SRL Negreşti Oaş a încheiat 19 contracte de execuţie de lucrări şi numeroase acte adiţionale la aceste contracte, toate având ca obiect regularizări, amenajări, îndiguiri sau recalibrări ale cursurilor unor ape aflate în administrarea unor unităţi din subordinea ANAR, respectiv Administraţiile Bazinale de Apă Someş Tisa, Banat, Olt, Buzău - Ialomiţa, Siret, Prut - Bârlad şi Dobrogea - Litoral. Valoarea totală a celor 19 contracte a fost de 295.037.846 lei, cu TVA inclus.

În aceeaşi perioadă, Anton Petru Molnar i-ar fi remis lui Borbely foloase necuvenite constând în reamenajarea şi extinderea unui imobil, proprietate extratabulară a acestuia, în valoare de 112.199 de lei, pentru ca ministrul să determine funcţionari din ANAR să favorizeze SC Azimut Com SRL Acăţari la diferite licitaţii organizate prin Administraţiile Bazinale din teritoriu, susţin anchetatorii.

În cursul anilor 2010 - 2011, societatea Azimut SRL Acăţari a încheiat cu ANAR - Administraţia Bazinală de Apă Mureş trei contracte de specialitate având ca obiect lucrări hidrotehnice şi două contracte de lucrări în subantrepriză cu societatea Lescaci Com SRL Negreşti Oaş. Dosarul este judecat de Tribunalul Satu Mare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Aveti grija !
Poate dispare si asta pe la budapesta ca si udemeristul celalat marko attila, condamnat pt mai multe infractiuni.
Postat 10 Ianuarie 2015, 17:06 de Valhalla-Asgard
Oradea sau Oas e totuna pentru Bihoreanul !!!
.
Postat 09 Ianuarie 2015, 16:38 de WinDos
Re: Alo..
Nu stiu,nu stiu se screme acest udemerist cu zimbetul parsiv si vocea dogita ,hodorogita!!!!!!Du-te domne la puscarie ca nu te mai saturi cu Lescaci al tau!La puscarie,la puscarie....!
Postat 09 Ianuarie 2015, 12:54 de grigore
La puscarie cu el...
"Nu ştiu absolut nimic despre această problemă, ştiu doar că acum un an am primit NUP" Si sa fii nevinovat, cand te ancheteaza procuratura nu te intereseaza ce acuzatii ti se aduc? Parlamentarii maghiari au o singura strategie: minciuna cintinua si mistificarea adevarului. Ma mir ca nu s-a plans pe la toate ambasadele ca maghiarii sunt discriminati, cum de isi permite procuratura sa ancheteze un maghiar?
Postat 09 Ianuarie 2015, 12:42 de vasyion
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON