URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Decembrie 2013, 17:43

Fosta secretară a comunei Sânmartin, Livia Bara, trimisă din nou în judecată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Biroul de presă al DNA a anunţat, joi, că procurorii Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a notarei Livia Bara, fosta secretară a Consiliului Local Sânmartin, acuzată că a prejudiciat bugetul comunei cu peste 400.000 euro cedând terenuri scumpe din proprietatea localităţii, în schimbul unor suprafeţe fără valoare ale unor rude şi consilieri locali.

Dosar plimbat

Respectivul dosar a fost instrumentat iniţial de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor care, în 2012, au şi trimis-o în judecată pe Bara, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată.

Procesul, început la Judecătoria Oradea, a fost oprit, însă, după ce judecătorii au schimbat încadrarea juridică a faptelor imputate notarei, din abuz în serviciu, în participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aflate în proprietatea unei autorităţi locale, ce au făcut obiectul unor tranzacţii civile. Fapta, prevăzută de Legea 78/2000 privind sancţionarea faptelor de corupţie, este pedepsită cu închisoare de la 5 la 15 ani.

Magistraţii au stabilit şi că anchetarea acestei infracţiuni intră în competenţa procurorilor anticorupţie, motiv pentru care dosarul a fost restituit Parchetului Bihor, dispunându-se declinarea cercetărilor către DNA Oradea.

Acum, procurorii DNA au finalizat ancheta, confirmând, practic, rechizitoriul colegilor de la Parchetul Bihor. Livia Bara e acuzată că, în perioada 2001-2004, la solicitarea mai multor persoane fizice din Bihor şi chiar din alte judeţe, Consiliul Local Sânmartin a aprobat schimburi de teren păguboase pentru bugetul comunei, suprafeţele oferite solicitanţilor fiind în sate mărginaşe ale comunei, iar cele cerute la schimb în staţiunea Băile Felix.

De capul lor

"În 9 situaţii din 10, persoanele fizice care au solicitat schimburi de terenuri au avut drept scop obţinerea de foloase necuvenite, în defavoarea consiliului local, iar pentru schimburile de teren care s-au realizat în perioada 2001-2003, Consiliul Local Sânmartin a ales o procedură aparte, din care primarul comunei a fost exclus", se arată în comunicat.

Astfel, referatele de specialitate cu propunere de aprobare a schimburilor imobiliare nu au fost întocmite de Biroul agricol din cadrul Primăriei Sânmartin, aşa cum ar fi fost normal, ci de secretarul Consiliului Local, Livia Bara, cu toate că din documentaţie rezulta clar că schimburile de terenuri vizate erau de folosinţă exclusiv agricolă.

"De asemenea, după aprobarea schimbului de teren, înscrisul autentic de schimb imobiliar a fost semnat de inculpată, ca şi împuternicit al Consiliului Local, şi nu de primar, căruia îi reveneau aceste atribute de reprezentant al primăriei în relaţiile cu alte instituţii, persoane juridice şi persoane fizice, conform Legii nr. 215/2001 privind administraţia publică locală", specifică DNA.

Procurorii mai susţin că, în calitate de secretar CL, Bara a întocmit referate de specialitate în care valoarea terenurilor din proprietatea Consiliului Local a fost diminuată intenţionat, pentru ca tranzacţiile să primească avizul şi aprobarea consilierilor locali din cadrul Comisiei economice şi a celor din cadrul Consiliului Local Sînmartin.

"Terenurile cedate de Consiliul Local Sânmartin, fiecare în parte, avea o valoare mai mare decât terenul primit la schimb, cuantumul diferenţelor valorice fiind de 412.850 euro, ceea ce reprezintă prejudiciu cauzat Consiliului Local Sânmartin şi totodată folos necuvenit de care au beneficiat solicitanţii schimburilor de terenuri", se precizează în comunicatul DNA.

Citiţi amănunte despre învârtelile imobiliare făcute de fosta secretară a comunei Sînmartin în articolul:

Au dat-o în Bară! Afacerile mafiei din Sânmartin ajung în instanţă

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
la puscarie
Notar????? Si va mai fi notar? Eu cred ca si din puscarie asta o sa fie notar. DNA-ul trebuia si o arestare preventiva............ Macar de i-ar confisca tot ce are si ea si fica-sa
Postat 20 Decembrie 2013, 14:37 de eu
Genocid
Ce a facut Ceausescu nu a fost genocid ascultati-ma ce va spun. Genocid este cea facut doamna Bara, cea facut sefii de la fabrica Alumina din Oradea, cea facut Nastase...... etc. Toata lumea le plange de mila cand ii cauta DNA -ul. Pe mine , om simplu, care nu am facut infractiuni de ce nu ma ia DNA-ul? Ar trebui ascunsi sa nu ii mai vada nimeni. Celor de la DNA va dau un sfat : confiscatile tot ce au peste 200. 000 euro. Mai mult de atat nu poate pune deoparte intr-o viata numa daca fura. Ce strangeti inapoiati statului ca dea el sunt toate. Succes DNA
Postat 20 Decembrie 2013, 09:51 de Bara
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON