Fabrica de zahăr Diamant din Oradea va fi vândută sau închisă. Anunţul, preluat de presa centrală, a fost făcut de patronatul companiei Pfeifer&Langen în urmă cu două săptămâni în cadrul reuniunii Comitetului European de Întreprindere. Măsura are la bază situaţia financiară dificilă a fabricii.
Conducerea unităţii de producţie orădene nu a făcut deocamdată niciun anunţ oficial cu privire la viitorul întreprinderii, dar reprezentanţii salariaţilor se tem de ce este mai rău.
Liderul sindical Horia Ursu a declarat că patronatul german declară fabrica de zahăr ca nerentabilă deoarece cumpără sfectă de pe piaţa locală la un preţ de 516 de euro, în condiţiile în care preţul pe tonă în Germania şi Polonia este de 320 de euro, iar germanii vor să forţeze scăderea acestuia la 300 de euro.
Falimentată de patroni
În schimb, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, a declarat jurnaliştilor că pierderile fabricii sunt provocate chiar de patronii nemţi.
"La Oradea se produce zahăr din septembrie până în ianuarie din producţia internă de sfeclă, iar alte câteva luni fabrica procesează zahăr brut adus din Germania pe care este obligată să-l cumpere la preţuri foarte mari, peste preţul pieţei. În felul acesta, fabrica din Oradea a fost băgată pe pierderi cu bună ştiinţă, iar profitul exportat în Germania", a spus sindicalistul.
Situaţia financiară a firmei a fost înrăutăţită şi de faptul că aceasta a luat un credit de 10 milioane de euro de la o bancă din România şi nu este sigur că va putea face faţă ratelor.
De altfel, decizia patronatului Pfeifer&Langen trebuie pusă și în contextul eliminării de la 1 octombrie a cotelor de piaţă, decizie care pune marii producători, cu fabrici în mai multe ţări europene, în situaţia de a negocia de pe poziţii de forţă preţul sfeclei de zahăr şi de a putea produce unde doresc.
Există doritori!
Până în prezent, singurul cumpărător interesat de preluarea fabricii de zahăr din Oradea este asociaţia cultivatorilor de sfeclă din judeţele Bihor, Satu Mare, Arad şi Timişoara, a căror supravieţuire este legată direct de soarta unităţii de prelucrare a zahărului. În această zonă trăiesc din cultivarea sfeclei de zahăr circa 5.000 de familii.
Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară au promis vor face demersuri pe lângă Ministerul Agriculturii şi Guvern pentru a promova o serie de facilităţi menite să îi sprijine pe producătorii de sfeclă de zahăr în cumpărarea fabricii de la Oradea.
Anul trecut, Zahărul Oradea a declarat o cifră de afaceri de 351,7 milioane lei şi pierderi de 28,6 milioane lei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.