URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Septembrie 2017, 10:24

Falimentată de nemţi: Fabrica de zahăr din Oradea riscă să fie închisă!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fabrica de zahăr Diamant din Oradea va fi vândută sau închisă. Anunţul, preluat de presa centrală, a fost făcut de patronatul companiei Pfeifer&Langen în urmă cu două săptămâni în cadrul reuniunii Comitetului European de Întreprindere. Măsura are la bază situaţia financiară dificilă a fabricii.

Conducerea unităţii de producţie orădene nu a făcut deocamdată niciun anunţ oficial cu privire la viitorul întreprinderii, dar reprezentanţii salariaţilor se tem de ce este mai rău.

Liderul sindical Horia Ursu a declarat că patronatul german declară fabrica de zahăr ca nerentabilă deoarece cumpără sfectă de pe piaţa locală la un preţ de 516 de euro, în condiţiile în care preţul pe tonă în Germania şi Polonia este de 320 de euro, iar germanii vor să forţeze scăderea acestuia la 300 de euro.

Falimentată de patroni

În schimb, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, a declarat jurnaliştilor că pierderile fabricii sunt provocate chiar de patronii nemţi.

"La Oradea se produce zahăr din septembrie până în ianuarie din producţia internă de sfeclă, iar alte câteva luni fabrica procesează zahăr brut adus din Germania pe care este obligată să-l cumpere la preţuri foarte mari, peste preţul pieţei. În felul acesta, fabrica din Oradea a fost băgată pe pierderi cu bună ştiinţă, iar profitul exportat în Germania", a spus sindicalistul.

Situaţia financiară a firmei a fost înrăutăţită şi de faptul că aceasta a luat un credit de 10 milioane de euro de la o bancă din România şi nu este sigur că va putea face faţă ratelor.

De altfel, decizia patronatului Pfeifer&Langen trebuie pusă și în contextul eliminării de la 1 octombrie a cotelor de piaţă, decizie care pune marii producători, cu fabrici în mai multe ţări europene, în situaţia de a negocia de pe poziţii de forţă preţul sfeclei de zahăr şi de a putea produce unde doresc.

Există doritori!

Până în prezent, singurul cumpărător interesat de preluarea fabricii de zahăr din Oradea este asociaţia cultivatorilor de sfeclă din judeţele Bihor, Satu Mare, Arad şi Timişoara, a căror supravieţuire este legată direct de soarta unităţii de prelucrare a zahărului. În această zonă trăiesc din cultivarea sfeclei de zahăr circa 5.000 de familii.

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară au promis vor face demersuri pe lângă Ministerul Agriculturii şi Guvern pentru a promova o serie de facilităţi menite să îi sprijine pe producătorii de sfeclă de zahăr în cumpărarea fabricii de la Oradea.

Anul trecut, Zahărul Oradea a declarat o cifră de afaceri de 351,7 milioane lei şi pierderi de 28,6 milioane lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
@antiComunist
Comunistule,fara chip,fara sa te fi vazut vreodata,dupa felul in care te exprimi, iti pot schita usor portretul care nu-ti este deloc onorant. Faptul ca stai ascuns, folosind un pseudonim, dovedeste ca nu-ti asumi ceea ce formulezi si sustii, prin urmare nu esti credibil. Pentru cultura ta generala: nu am fost niciodata membru al PCR. Legat de procesele castigate, de care fac amintire ca sa intelegi si tu,Comunistule, iti explic: sunt procese civile, nu penale , la care in calitate de parat regasesti "administratia Bolojan", cum bine am precizat. Vinovatia persoanelor din cadrul administratiei Bolojan care au savarsit infractiunea de abuz in serviciu, urmeaza a fi dovedita printr-un denunt penal care va fi deschis impotriva fiecareia in parte. Este clar,Comunistule? Dovada proceselor castigate ? Nimic mai simplu, pentru ca te stii pe "Goagal" ! "Cine se-aseamana se-aduna", comportamentul verbal si pozitia ta lipsita de transparenta nu trebuie sa ma mire,doar tii trena unei persoane care si-a pierdut in totalitate simtul responsabilitatii in tot ceea ce face atat in viata privata cat si in cea publica. In rest : sanatate sa ai!
Postat 19 Septembrie 2017, 16:04 de platona
@TDS
Stii zicala "gura pacatosului, adevar graieste"! Deci, voi nu il invinuiti pe Bolojan punctual, ci asa in general si pentru orice chestie, chit ca are sau, nu legatura cu primarele! Doamne Fereste sa incerce Bolojan sa dea facilitati, indiferent cui, pentru ca tot detractorii de serviciu, ati fi cei ce ati sari primii la jugulara numitului. Problema in speta, n-are nici cea mai mica legatura cu PMO sau Bolojan, Stiti si voi ca asta e realitatea, dar ce mai conteaza realitatea cand e chef de tras in primar. Are Bolojan ale lui defecte, cu gramada, dar cand nu e vinovat, nu e vinovat si pace! In mintea unui zdruncinat, precum Platona, faptul ca eu refuz sa admit sfidarea logicii si a bunului simt, ma face postac si lingau al lui Bolojan. Ba chiar sunt si comunist! Tare! Mai ales cand vine din partea cuiva care chiar a fost. Pe langa ca abereaza liber, mai insiruie si minciuni din acelea sfruntate. Daca instantele acelea (toate) l-au gasit pe Bolojan vinovat de abuz in serviciu, cum se face ca nu l-au condamnat? Ce povesti ne insiruie stimabilul? Astea sunt povesti de prostit prosti! Iar incercarea de a pesifla parcurile industriale din Oradea, denota mai mult decat rea vointa, denota ceea ce spuneam eu despre el, adica multa prostie! Daca nu crede ce spune un "postac", il invit sa puna dracu' mana pe goagal, ca e la indemana oricarui ... cetatean, sa vada ce spun statisticile, unii prosti de la ziare de specialitate, nu alea locale "aservite" bolovanului, precum Bihoreanul. Peste tot Oradea, este dat exemplu de bune practici in legatura modelul de dezvoltare si in special mult hulitele parcuri industriale sunt apreciate! Dar si aia sunt postaci ai bolovanului, comunisti si mai stiu eu ce. A, si in final inca o precizare: cand a fost prins cu 172 km/h, i s-a luat permisul pe persoana fizica! :)
Postat 18 Septembrie 2017, 12:19 de User anonimizat
@TDS
Cand comentariul unui postac incepe cu "esti prost",ce conversatie mai poti avea ? Nemaivorbind de faptul ca ii cam cunostem pe postacii pupincuristi ai administratiei Bolojan, asa-zisul antiComunist facand parte din tagma acestora.Mi-am propus sa nu mai port polemici sterile, cu indivizi care sustin aceasta administratie,specimene care fac corp comun cu toate potlogariile acesteia,sustinadu-le fara nici o rezerva iar pe urma,in lipsa unor argumente,au tupeul si nerusinarea de a te jigni ca "la usa cortului".Mai postez din cand in cand,asa, "de dorul amorului", pentru a "pune in valoare" proiectele si realizarile ,initiate de administratia Bolojan, gen"The best of Dorel"cu o evidenta aplecare si ravna spre praduirea banului public.In ceea ce priveste relationarea mea cu aceasta administratie, am considerat mai util si eficient sa apelez la institutii care sa-mi asigure respectarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale (instantele judecatoresti); la institutii care au menirea sa vegheze la respectarea legilor ,precum DNA, GNM, Curtea de Conturi,Comisia Parlamentului European, OLAF...si..unele au dat rezultate,altele .. mai asteapta. Instantele judecatoresti au considerat toate actiunile administratiei Bolojan indreptate impotriva mea,ca fiind tendentioase, ilegale,deci vadit abuz in serviciu. Si atunci ne punem intrebarea : Ce treaba are primarul Bolojan ? Raspundem: Sa exproprieze cetateni oradeni,fara a le asigura o justa despagubire;sa plateasca "polite" unor cetateni cu opinii critice si spirit civic; sa praduie banul public(intubari de parauri,piste de biciclete "construite" prin vopsirea trotuarelor; demolarea centrului istoric al Oradei; demolarea Dealului Ciuperca;demararea unor proiecte fara avizele necesare, Drum expres/rapid; retele de canalizare fara utilitate publica,str.Independentei str. Piata Unirii,retea canalizare Doja bl.Z3;conventii intocmite cu cetatenii afectati de anumite lucrari initiate de Primaria Oradea, care sunt anulate la scurt timp dupa ce au fost semnate;incalcarea legii circulatiei pe drumurile publice,fiind depistat circuland cu 172km/h !!!......) .Dupa toate aceste incalcari flagrante ale Legii,credeti ca primarul Oradei nu ar putea gasi o solutie de rezolvare favorabila a problemelor intampinate de Fabrica de zahar Oradea,pentru a nu intra in faliment? E plina primaria de tot felul de compartimente, cu tot felul de specialisti,alesi pe sprinceana tatucului..... La treaba cu ei !.Nu pot ? Afara ! Primare,nu poti,sau nu vrei ? Nu conteaza. Afara ! Nimeni nu este de neinlocuit,mai ales cand vorbim de cei care nu prea sfintesc locul.Revenind la anticomunistii proveniti din randul doi,cei care acum ne conduc destinele,atat la nivel de tara cat si la nivel de oras,acestia sunt cei care ne-au falimentat toate intreprinderile,ne-au vandut si ne-au tradat ,atat interesele cat si avutia nationala.Iar acum,tot acestia sunt cei care grohaie din toti rarunchii, arunca cu tot felul de invective,pentru a-si mentine pozitiile privilegiate ocupate.
Postat 17 Septembrie 2017, 16:31 de platona
DULCE
@anticomunist: Cand unul sau altul îl invinuim pe Bolojan nu inseamna că îl acuzăm punctual! Evident că nu s-a dus la " Diamant " să le spună: " Dragi nemțălai, falimentati! ( oricum legendele despre nemțălai sunt minciuni sfruntate, ne-am lămurit). Nu pot vorbi in numele lui platona dar eu unul cred că principalul instrument pe care îl poate utiliza Bolojan este acordarea de facilități dar TRANSPARENT ( altfel o dăm în altceva! ).
Postat 16 Septembrie 2017, 13:25 de TDS
@platona
Era o intrebare retorica. Din pacate, stiu deja raspunsul. Daca ai avea doi neuroni valizi si ai reciti ce ai scris, ai exclama si tu "ma, da' prost mai is". Ce treaba are primarul cu o firma privata? De ce ar trebui sa se implice si mai ales cum vezi tu "implicarea". Nu ca as fi curios, dar asa de amorul artei.
Postat 16 Septembrie 2017, 12:22 de User anonimizat
Ei,uite ca incep sa scoata capul si sa raga,fiecare pe limba lui.
Ce-i comunistule ? Cine te-a suparat ? Aceasta e realitatea "lucrului bine facut",la Oradea."Carmaciul e-n toate,e-n cele ce sunt si-n ....""Fabrici si uzine,ce oras frumos..." Ei,asta era inainte,ai uitat comunistule,acum ne cantati "Parcuri industriale,ce oras frumos..."Hai,lingai,la treaba...
Postat 15 Septembrie 2017, 18:54 de platona
@platona
Esti prost? Doar intreb!
Postat 15 Septembrie 2017, 16:02 de User anonimizat
Primaria Oradea, primarul Bolojan ilie,nu se implica ? Asteptam cu sufletul "la gura " falimentarea fabricii ?
Ce ati spune de un parc industrial pe terenul Fabricii de zahar ? Ce "trendi" ar fi ,nu-i asa ? Locuri de munca, conditii de munca,salarii....
Postat 15 Septembrie 2017, 15:10 de platona
mda...
Va rog sa va documentati, pretul tonei de sfecla de zahar nu are cum sa fie 516 euro. Anul trecut pretul minim garantat a fost de 26euro per tona, productia medie de sfecla per hectar este 55 de tone, daca tona de sfecla ar fi la 516euro toata lumea ar baga doar sfecla. Probabil se exporta profitul iar firma din Romania este condamnata din start, mai cercesc niste scutiri de impozite, li se mai sterg datorii, etc. E o afacere buna Romania.
Postat 15 Septembrie 2017, 14:06 de seth
Dupa "investitorii strategici" potopul!
Clica comunistoida fsn-pdsr-psd secondata de toata clasa politica(in special de udmr) a distrus tot ceea ce producea ceva in Romania! Tara e pe butuci, nu mai este nimic de vandust asa ca se fura banii de "maine", se indatoreaza tara pentru cateva generatii viitoare iar bastarzii politrucilor de ieri si de azi se vor muta in Brazilia, Monaco, Madagascar,....... noi vom plati datoriile incapabili sa mai producem resurse pentru dezvoltarea tarii!
Postat 15 Septembrie 2017, 12:22 de scortosul
Zahar ieftin pe cand?
Inteleg ca orice investitor urmareste profitul dar ce se intampla la fabrica din Oradea seamana cu punerea pe butuci a industriei, de dupa revolutie.. Neamtul nu e prost: a "investit" intr-o fabrica concurenta (probabil luata pe bani de nimica) doar pentru a o elimina, dupa care isi va vinde zaharul produs 'ieftin' in Germania la preturi de Romania (aici doar preturile sunt la nivel de UE, ca munca e platita la nivel de lumea a treia)..
Postat 15 Septembrie 2017, 11:33 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON