URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 15 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Timp de 15 ani, liberalul Ilie Bolojan s-a împotrivit ca administrația publică să se implice în fotbalul bihorean. Nu-i mai puțin adevărat că, pe vremea aceea, cel mai scurt drum spre pușcărie s-a dovedit a fi implicarea în fotbal. Au fost rare cazurile de oameni de afaceri sau primari care să nu fi fost implicați penal pentru suportul acordat echipelor. Căci fotbalul îți poate aduce notorietate, dar și niște cătușe de toată frumusețea.
Zic şi eu
Adrian Cris
Știți unde era și ce făcea Ilie Bolojan lunea trecută, când Marcel Ciolacu, premier, președinte PSD și candidat la Președinție, îl „propunea” prim-ministru taman din Ambasada României la Paris, zicând că bihoreanul „a realizat foarte multe” și nu are „nici cea mai mică problemă” de a lucra cu el? La Căminul Cultural din Bulz. Unde ce credeți că le spunea celor câtorva zeci de localnici adunați să-l asculte? Nu promisiuni că va curge lapte și miere, ci dimpotrivă!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Aprilie 2019, 14:59

Fabricile de încălţăminte şi confecţii din Bihor mor încet: Cel puţin 500 de angajaţi vor fi concediaţi în următoarea perioadă

Fabricile de încălţăminte şi confecţii din Bihor mor încet: Cel puţin 500 de angajaţi vor fi concediaţi în următoarea perioadă sursa foto: http://craiova.tvr.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Industria uşoară nu o duce bine în Bihor. Vremurile bune ale fabricilor de încălţăminte şi de confecţii patronate de italieni par că au apus, trei fabrici mari anunţând, în ultima săptămână, că îşi închid porţile.

Oameni pe drumuri

Din cele trei fabrici, două sunt din Oradea, iar a treia din Tinăud. De altfel, angajaţii de la cea din urmă fabrică, Sarmac Shoes, au protestat, la începutul lunii aprilie, când au intrat în grevă, revoltaţi că nu au mai fost plătiţi din luna februarie.

"Fabrica din Tinăud ne-a transmis astăzi (n.r. joi) o notificare de concediere colectivă. Este vorba de toţi angajaţii, circa 120, deoarece firma intră şi în insolvenţă. Notificarea este a treia de acest gen din ultima săptămână, alte două firme se închid şi fac concedieri colective", a declarat directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba, pentru BIHOREANUL.

Una dintre fabricile orădene de încălţăminte care se închide dă afară 190 de oameni, iar cealaltă 240. Mai mult, susţine Békési, semnale similare vin şi dinspre fabricile de confecţii.

Palton Armani: 7 euro!

Motivul pentru care fabricile de încălţăminte se închid este acelaşi: nu mai pot plăti angajaţii. "Costurile cu cheltuielile salariale au crescut, iar aceste fabrici cu acţionariat italian au planurile de afaceri cu costuri reduse pentru salarii. Nu fac faţă cheltuielilor salariale din cauza preţurilor mici pe care beneficiarii finali le plătesc pe unitate de produs", a declarat Békési. Altfel spus, fabricile bihorene vând produsele la preţuri foarte mici, care nu acoperă salariile angajaţilor!

Mai mult, preţurile practicate de fabricile locale sunt departe de preţurile cu care încălţămintele sau confecţiile ajung în magazine. "În Oradea se fac paltoane de femei Armani, care pleacă de aici la un cost de 7, 10 sau 12 euro bucata, cele care au un croi mai complicat. În magazine, produsele de acest gen au un preţ însutit", a precizat directorul AJOFM Bihor.

De altfel, tocmai pentru că Bihorul oferea forţă de muncă cu pretenţii mici la salarizare, italienii au deschis astfel de fabrici în judeţul nostru. Între timp, salariul minim pe economie a crescut. În plus, au apărut şi mai multe fabrici de producţie care, în căutare de angajaţi, sunt dispuse să ofere salarii mai mari decât minimul prevăzut de lege.

Concediaţi, dar "peţiţi"

Cât despre situaţia de la fabrica din Tinăud, directorul AJOFM Bihor a căutat soluţii. După ce a citit în presă despre greva declanşată de angajaţi, Békési a luat legătura cu administratorul firmei, pentru a înţelege ce se întâmplă. Aşa a aflat că firma are datorii, inclusiv către angajaţi, pentru că italienii către care Sarmac Shoes vindea marfa nu au mai plătit. Drept urmare, administratorul Attila Szucs n-a avut de ales decât să anunţe insolvenţa firmei, iar pe angajaţi să-i concedieze.

Pentru a găsi o soluţie pentru aceşti muncitori, Békési a mers miercuri la sediul din Tinăud, dar nu singur, ci alături de doi antreprenori dispuşi să-i angajeze pe cei circa 120 de angajaţi ai firmei de încălţăminte. Este vorba de firmele Valtryp, producător de volane pentru maşini de lux, cu sediul în Oradea, şi Livaro Vadu Crişului, care produce şoşoni pentru clăpari şi pentru patine cu rotile. Mai mult, patronul Valtryp, Vasile Trip, a anunţat că este dispus chiar să cumpere halele din Tinăud şi să înfiinţeze acolo o secţie, cu foştii angajaţi ai Sarmac Shoes.

Mingea este acum în curtea fiecărui muncitor, care trebuie să decidă ce preferă să facă de acum înainte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7329 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON