Doctorul Ovidiu Pleşa şi asistenta sa, Monica Ignat, două dintre cele zece cadre medicale de la Serviciul de Expertiză Medicală al Casei de Pensii Bihor anchetate pentru că percepeau mită pentru a aviza dosarele pentru pensii de boală, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA Oradea.
Potrivit unui comunicat transmis miercuri de DNA, medicul a fost inculpat pentru luare de mită în formă continuată, iar asistenta pentru complicitate.
Ovidiu Pleşa (foto) este acuzat că, în perioada 11 mai - 15 iunie 2015, a luat mită de la 235 de pacienţi, atât bani cât şi alte foloase, valoarea şpăgilor fiind stabilită de procurori la 55.975,3 lei.
"Concret, aceste foloase au fost primite în legătură cu: emiterea unor decizii medicale asupra capacităţii de muncă a persoanelor respective, încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală ori prelungirea concediului medical peste 90 de zile. De regulă, sumele de bani au fost puse de pacienţi printre actele din dosarele lor medicale, existând şi cazuri în care banii au fost puşi pe biroul inculpatului ori predaţi direct acestuia", se arată în comunicatul DNA.
Potrivit sursei citate, din şpăgile încasate, asistenta medicului a primit 9.985 lei, "despre care ştia că reprezintă o parte din banii pe care medicul îi primise de la 163 de pacienţi care s-au prezentat la cabinetul său medical, în condiţiile de mai sus", se precizează în informare.
În plus, în perioada 11-21 mai, asistenta a primit de la 8 persoane care s-au prezentat la cabinet pentru emiterea deciziilor medicale cu privire la capacitatea de muncă ori în legătură cu prelungirea concediului medical, sume de bani (în total 110 lei) ori alimente "în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de asistent medical privind asigurarea activităţii de secretariat la cabinetul respectiv". Acesta este motivul pentru care, pe lângă acuzaţia de complicitate, în cazul asistentei procurorii DNA Oradea au reţinut şi acuzaţia de luare de mită în formă continuată.
Atât Pleşa cât şi Ignat neagă acuzațiile. Cei doi au fost trimişi în judecată sub control judiciar şi cu averile sub sechestru, procesul urmând să înceapă la Tribunalul Bihor.
Între timp, procurorii DNA continuă anchetele în cazul celorlalte opt cadre de la Serviciul de Expertiză Medicală al Casei de Pensii Bihor incupate, la fel ca Pleşa şi Ignat, pentru corupţie: Vasile Sălăjan, şeful Serviciului Expertiză Medicală, colegii săi Anca Domnica Grigorescu, Emilia Mariana Cun, Ana Guţ, respectiv asistenţii Ioana Precup, Ladislau Johannis Pelle, Violeta Coşa şi Gianina Ţigan.
După cum se ştie, cei zece medici şi asistenţi au fost arestaţi pe 18 iunie anul trecut, pentru 30 de zile, la solicitarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. Cele 10 persoane sunt acuzate că au condiţionat emiterea deciziilor de pensionare de şpăgi pe care le percepeau atât de la bolnavii închipuiţi, care astfel au obţinut venituri injuste, cât şi de la oameni cu probleme de sănătate reale şi deci îndreptăţiţi să beneficieze de pensii. Mita - echivalentul unei pensii lunare - se oferea atât la evaluarea iniţială, cât şi ulterior, la reevaluările periodice.
Ulterior, pe 20 iulie, cei 10 inculpaţi au fost trimişi în arest la domiciliu iar ancheta preluată de procurorii DNA Oradea după ce s-a stabilit că valoarea şpăgilor încasate de "experţii" de la Casa de Pensii depăşeşte 10.000 euro. Pentru a grăbi finalizarea investigaţiilor, procurorii au decis să "rupă" dosarul în 5 părţi, câte una pentru fiecare cuplu medic-asistent.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.