URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 24 APRILIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cât de mult suntem noi iubiți de autoritățile centrale, Bihorul ar putea liniștit să-și declare autonomia. Avem în lucru o autostradă care nu se mai termină, iar ministrul Transporturilor își permite să nu dea ordin de începere a lucrărilor la un tronson, numai pentru că are niște polițe de plătit unui constructor. Despre linia ferată Oradea - Cluj, și implicit spre București, ce să mai zicem? Specialiștii au arătat că gradul de realizare a investiției de 2 miliarde de euro este ceva mai mare decât o alcoolemie de Vaslui.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea arată bine, nu doar în comparație cu alte surate românești, ci și cu orașe de talia ei din Vest. În multe locuri chiar superb, binemeritându-și magnetismul din clipurile turistice și „nielcoșagul” cu care unii localnici o laudă pe rețelele sociale. Baiu-i purtarea altora dintre cei care o locuiesc.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută arătam că nu există nicio reglementare legală privind modul în care pot fi gestionate parcările private în România. Pornind probabil de la această realitate, în data de 31 martie a.c. a fost înregistrată la Senatul României o propunere legislativă semnată de mai mulți senatori și deputați prin care se urmărește definirea și reglementarea parcărilor private. Cum anume?
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Iulie 2018, 10:41

Din Bihor, pentru Bihor: Ficatul copilului lovit de maşină a fost transplantat adolescentei intoxicate cu ciuperci!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Organele prelevate, marţi, de la copilul de 14 ani din Curtuişeni lovit de maşină, salvează alţi copii. Ficatul a fost transplantat, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, chiar tinerei bihorence de 18 ani care s-a intoxicat cu ciuperci, Andrea Georgiana Tomuţa, aflată în stare gravă, la Spitalul Fundeni din Capitală. Operaţia a durat 12 ore.

"Inima băieţelului a fost donată unui copil de 15 ani, care aştepta de 7 ani un transplant şi care nu avea şanse de supravieţuire, rinichii au mers la doi copii, la Cluj, şi plămânii au fost duşi la Viena, la clinica AKH, conform înţelegerii în sistemul eurotransplant. Ficatul a fost transplantat tinerei intoxicate din Bihor. În cazul acesteia, operaţia a început la ora 17 şi s-a terminat azi noapte la ora 4.30. Ea este în stare critică în continuare", a declarat, miercuri, BIHOREANULUI dr. Carmen Pantiş, coordonatoarea programului de transplant în Bihor.

Cu toate că iniţial medicii au anunţat că adolescenta va fi salvată de o mătuşă care a decis să doneze o parte din ficat, până la urmă şansa a venit de la adolescentul de 14 ani, care, spre deosebire de ruda tinerei, s-a dovedit a fi compatibil 100%.

"Este un caz de compatibilitate perfectă, o situaţie foarte rară. Este de remarcat solidaritatea umană în acest caz. Cu atât mai mult cu cât, anterior, în ultima perioadă, şase familii au refuzat donarea de organe în Oradea", a mai spus Pantiş.

Ca o coincidenţă, cei doi adolescenţi au fost internaţi în acelaşi salon, la Reanimare.

Copilul de 14 ani fusese victima unui tragic accident produs în seara de 12 iulie, după ce, aflându-se pe o bicicletă, nu a oprit la Stop şi a intrat de pe o stradă secundară pe drumul comunal din Curtuişeni, fiind lovid de maşină. Băiatul a suferit răni grave la cap, iar în această săptămână medicii au declarart moartea cerebrală. Îşi pierduse tatăl în urmă cu un an. Mama sa a decis să ajute alţi copii să trăiască.

Tânăra pe care a salvat-o se numeşte Andrea Georgiana Tomuţa şi este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Oradea. Ea se zbate între viaţă şi moarte după ce, în urmă cu o săptămână, a consumat ciuperci otrăvitoare, culese chiar de tatăl său, care a decedat, din acelaşi motiv, duminică, în secţia Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean. Tânăra a rămas, acum, orfană de ambii părinţi, dat fiind că şi mama ei s-a stins, în urmă cu un an.

La iniţiativa unor prieteni și colegi, pe Facebook a fost declanşată luni o iniţiativă care îşi propune să îndemne orădenii să doneze sânge pentru adolescentă. Aceasta are nevoie de transfuzii de sânge.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3576 RON
  • 1 EUR = 4.9775 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON