URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Ianuarie 2011, 18:01

Din 2011, Primăria începe să plătească Siemens-urile

Direcţia Economică a Primăriei a prezentat vineri Proiectul bugetului local de venituri şi cheltuieli pentru anul 2011, care urmează să intre în dezbatere publică şi apoi în Consiliul Local. Anul acesta, veniturile la bugetul local sunt prevăzute să crească de la 524 de milioane de lei în 2010, la 756,5 milioane de lei în 2011.

"Creşterea de aproape 44% se datorează şi adăugării bugetelor spitalelor, care au intrat în managmentul Primăriei, la veniturile proprii ale instituţiilor publice", a declarat Eduard Florea, directorul economic al Primăriei, într-o conferinţă de presă. Astfel că nu mai puţin de 140 milioane de lei formează bugetele spitalelor consolidate în bugetul oraşului. Numai că această creştere a veniturilor reprezintă şi cam tot atâtea cheltuieli pentru municipalitate. "Eu văd mai degrabă că spitalele reprezintă un "boom" de cheltuieli, chiar dacă au contracte cu CAS", a mai spus Florea.

Din totalul de 756,5 milioane de lei planificaţi ca venituri pentru acest an, 206 milioane (27%) reprezintă venituri proprii, 209 milioane lei (28%) - venituri proprii ale instituţiilor publice subordonate municipalităţii, 65,5 milioane (9%) sunt fonduri nerambursabile, 212 milioane (28%) sunt prelevări de la Bugetul de Stat, 41,5 milioane (5%) fondul de rulment şi 21 milioane lei (3%) vin din credite bancare. "Veniturile proprii sunt ceva mai mici decât anul trecut, însă fondul de rulment, adică excedentul din 2010, a crescut de la 15 milioane în 2010 la 41 în 2011", a afirmat Eduard Florea. Bugetul de venituri prezentat nu cuprinde fondurile care vor fi atribuite Primăriei de Consiliul Judeţean.

Siemens-urile golesc visteria

În ceea ce priveşte cheltuielile operaţionale pentru anul în curs, acestea vor creşte cu 37% şi vor ajunge la 501 milioane de lei, lucru datorat cheltuielilor cu instituţiile publice (printre care şi spitalele), care se vor ridica la 209 milioane lei. Alte peste 98 de milioane de lei vor fi direcţionate la învăţământ (bani proveniţi de la bugetul de stat), iar 52 de milioane pe asistenţa socială. "Primăria încearcă să reducă gradual cheltuielile cu asistenţa socială. Astfel că, în comparaţie cu 2010, cheltuielile au scăzut de la 66 la 52 de milioane de lei", a spus directorul economic.

Datoria publică a Primăriei care va trebui să fie achitată creşte de la 11 milioane în 2010 la aproape 28 de milioane. "În 2011, Primăria începe să plătească ratele pentru achiziţionarea tramvaielor Siemens, întrucât anii trecuţi am plătit doar dobânzi. De asemenea vom începe să plătim rate şi pentru o refinanţare cerută de la Banca Europeană de Investiţii", a declarat Eduard Florea. Fosta administraţie a oraşului a cumpărat 10 tramvaie Siemens, la preţul de 2,7 milioane de lei bucata, fără TVA.

Bani pentru campus

În privinţa investiţiilor, în acest an, municipalitatea se axează pe extinderea iluminatului public şi pe realizarea unei parcări supraetajate. "Anul acesta dorim să susţinem investiţii publice cu capital privat cum ar fi extinderea iluminatului public, iar în acest sens am şi purtat discuţii cu reprezentanţii firmei Luxten care va asigura finanţarea, iar Primăria va plăti în rate. De asemenea, dorim să găsim un asociat pentru realizarea unei parcări supraetajate, iar în decurs de 10 ani să-i rambursăm suma investită", a spus Eduard Florea.

În 2011 vor fi continuate investiţiile în proiecte deja în derulare precum cel de modernizare străzi pentru a fluidiza accesul în zone rezidenţiale, prin fonduri europene (22,6 milioane lei), amenajarea de parcări şi alei (11,9 milioane lei), podul Sovata peste Crişul Repede care îl va înlocui pe cel de pontoane (11,3 milioane), dar şi finanţarea construirii campusului şcolar. "Anul acesta, vor fi alocaţi pentru campus 3,5 milioane de lei. Suntem nevoiţi să o facem din cauza situaţiei de la Liceul Partenie Cosma, care ar trebui să se mute acolo", a afirmat directorul. În bugetul de investiţii sunt cuprinşi şi 600.000 de lei pentru realizarea sălii unice de lucru cu publicul în curtea Primăriei, adică pentru celebra "piramidă" a lui Bolojan.

În privinţa proiectelor cu finanţare europeană, în 2011, vor fi investiţi bani în proiecte precum introducerea utilităţilor publice în Parcul Industrial, reabilitarea pasajului Vulturul Negru, modernizarea Grădinii Zoologice, reabilitarea şcolilor Lorantffy Zsuzsanna, Andrei Şaguna, Avram Iancu şi altele.

Eduard Florea consideră că printre punctele forte ale bugetului se numără şi faptul că 22% dintre investiţiile care urmează să fie făcute provin din fonduri nerambursabile.
Primăria urmează să facă publică data la care proiectul de buget va intra în dezbatere publică. Până pe 11 februarie, proiectul trebuie supus dezbaterii şi votului şi în Consiliul Local.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
in BIHOR cati sunt oare?
Evaziunea fiscala este in floare. Foarte multi proprietari isi inchiriaza locuintele pe sest, la mica intelegere cu viitorul chirias. Oficial, in Romania, doar 312.000 de locuinte sunt inchiriate cu documente in regula. Proprietarii acestora platesc statului impozitul aferent. Neoficial, numarul locuintelor inchiriate fara forme legale, chirii nedeclarate la autoritatile fiscale, ajunge la 1,2 miloane. Din chiria celor 300.000 de case inchiriate si declarate, statul strange in fiecare an aproximativ 110 milioane de euro. Locuintele se inchiriaza cu preturi care incep de la 70 de euro pentru o garsoniera modesta. Cei mai multi chiriasi platesc in jur de 200 de euro pe luna. Daca proprietarii si-ar plati taxele, statul ar incasa nu 110 milioane de euro, ci de patru ori mai mult.
Postat 29 Ianuarie 2011, 13:59 de bravoo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON