Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalului Bihor au făcut publice noi detalii în cazul uciderii fostului preşedinte PRM Salonta, agentul imobiliar Gheorghe Baciu. Referatul de arestare întocmit pe numele criminalului, transmis şi BIHOREANULUI în formă cenzurată, descrie modul în care Csomos Ferenc a comis crima, cu amănunte preluate chiar din declaraţiile acestuia.
Csomos susţine că s-a întâlnit cu victima sa în faţa casei scoase la vânzare. "Am intrat în casă, am urcat în pod, apoi am revenit în casă, am încercat să negociez preţul casei, acesta a zis că ultimul preţ este 25.000 euro, moment în care eu l-am refuzat, spunându-i că nu îmi trebuie la preţul acesta. Am vrut să plec, am ieşit în curte, iar acolo m-a prins de ceafă, m-a strâns, spunând ceva, dar nu am înţeles. În acel moment, în timp ce eram în curte, undeva mai în spate, i-am dat peste mână ca să mă eliberez din strânsoare, ne-am împins reciproc", a declarat Csomos.
"L-am găsit în picioare"
În timpul altercaţiei, criminalul zice că a găsit un cuţit cu care întâi şi-a lovit victima în spate, în zona cefei. "Apoi ne-am mai împins, l-am lovit în zona pieptului tot cu cuţitul, căzând la pământ, am luat cheia de la maşină, cheia de la poartă, telefonul acestuia, am încuiat poarta, apoi am vrut să plec acasă la mine, dar m-am întors după câteva minute, întâlnindu-mă pe stradă cu un băiat cu un câine. M-am întors la adresă, am deschis poarta, am intrat înăuntru, unde l-am găsit în picioare", a mai povestit criminalul.
Baciu ar fi venit spre el şi au început să se bată din nou. "A căzut, eu m-am dus în spatele curţii, de unde am luat o lopată cu care l-am lovit în cap, acesta fiind căzut la pământ. L-am văzut că nu mai mişcă şi am plecat, încuind poarta cu cheia. Am mers la maşina numitului, am deschis-o, m-am uitat în ea, am închis-o şi am fugit acasă. În drum spre casă am aruncat cheile maşinii şi cheile de la poartă, iar seara, când m-am întors după ele, nu le-am mai găsit acolo".
"Am trecut pe la prietena mea"
După crimă, Csomos s-a dus acasă, iar hainele cu care a fost îmbrăcat şi care erau pătate de sânge i le-a dus bunicii sale, la spălat. Apoi, ca şi când nu s-a întâmplat nimic, s-a dus la prietena sa, iar ulterior acasă.
Întrebat de motivul pentru care s-a întors la locul crimei, ucigaşul a recunoscut că voia să vadă dacă Baciu mai trăieşte: "La întrebarea adresată de apărătorul din oficiu dacă a mai verificat dacă numitul mai trăieşte după ce am avut a doua altercaţie cu victima, inculpatul arată faptul că nu a mai făcut acest lucru, ci doar a plecat".
Datele din referatul procurorilor confirmă şi informaţiile BIHOREANULUI, potrivit cărora autorul crimei a fost prins pentru că a vorbit de pe telefonul victimei sale. "Timp de trei zile, inculpatul a folosit telefonul şi cartela, în principal pentru a naviga pe internet si pentru a vorbi cu mama sa", se arată în document.
Măcelărit cu lopata
Un alt amănunt neştiut până în prezent şi descris în referatul de arestare este cauza morţii victimei. Conform raportului preliminar întocmit de medicii legişti, moartea lui Baciu a fost violentă, "datorându-se asfixiei mecanice prin obstrucţia căilor respiratorii cu sânge, consecutivă unui traumatism complex al capului si gâtului, cu fracturi ale oaselor craniene, ale cartilajelor laringelui şi plăgi ale feţei şi gâtului".
Pe româneşte, fostul politician s-a sufocat cu propriul său sânge, în urma hemoragiei provocate de loviturile de lopată, care i-au zdrobit toate oasele feţei, craniul şi gâtul. Csomos, spun procurorii, a lovit atât cu partea plană, cât şi cu muchia lopeţii: "Leziunile s-au putut produce prin lovirea repetată cu corpuri contondente dure, unele cu margini-muchii ascuţite, prin acţiunea unui corp înţepător tăietor. Între aceste leziuni si decesul victimei există o legătură de cauzalitate directă".
Pericol public
În referatul cu care au şi obţinut arestarea salontanului, anchetatorii au invocat faptul că "privarea sa de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică".
"Inculpatul a comis o infracţiune de extremă violenţă. Lăsarea în libertate a unor inculpaţi acuzaţi de astfel de infracţiuni grave, pe lângă faptul că ar putea încuraja alte persoane să comită fapte asemănătoare, sunt de natură să creeze în rândul opiniei publice un sentiment de insecuritate, credinţa că justiţia nu acţionează suficient de ferm împotriva unor manifestări antisociale cu un grad ridicat de pericol social. Asemenea fapte, neurmate de o ripostă fermă a societăţii, ar întreţine climatul infracţional şi ar crea făptuitorilor impresia că pot persista în sfidarea legii", au explicat procurorii.
Citiţi întreaga poveste a crimei care a şocat întregul judeţ şi despre sfaturile de amor împărţite de ucigaşul Csomos Ferenc pe facebook, chiar de pe telefonul în articolul "Criminal prins pe Facebook"
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.