URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Iulie 2017, 09:00

Contre pe domeniul de 500.000 euro de la Cighid. Îl va cumpăra Consiliul Judeţean?

Contre pe domeniul de 500.000 euro de la Cighid. Îl va cumpăra Consiliul Judeţean? (sursa foto: Panoramio)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Judeţean Bihor ar putea cumpăra castelul de la Cighid şi terenul de peste 50.000 mp aferent acestuia, evaluate la circa 500.000 euro. Din opoziţie, consilierii liberali susţin că investiţia ar fi una proastă, căci imobilul este "o ruină" şi ar necesita investiţii masive pentru a putea fi transformat într-un centru modern pentru persoanele cu dizabilităţi.

Domeniu de 500.000 euro

În şedinţa ordinară de joi, prin votul aliaţilor din UDMR, PSD şi ALDE, Consiliul Judeţean şi-a însuşit raportul de evaluare al imobilului format din castel şi teren în suprafaţă de 54.108 mp din Cighid (com. Ciumeghiu), în scopul achiziţionării acestuia de Judeţul Bihor pentru funcţionarea Centrului de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor Adulte cu Dizabilităţi Cighid.

Acesta funcţionează şi acum acolo, judeţul având încheiat contract de închiriere cu proprietarii cărora le-a fost retrocedat castelul şi terenurile acestuia, Tisza Gheorghe şi Tisza Coloman Ştefan. Totodată, de-a lungul timpului, pe acele terenuri, judeţul a construit 4 case, unde locuiesc, de fapt, tinerii cu dizabilităţi.

Raportul de evaluare – făcut după ce, în luna martie a anului trecut, sub conducere liberală, Consiliul Judeţean a votat pentru exercitarea dreptului de preemţiune pentru cumpărarea castelului – arată că bunurile se ridică la 502.600 euro (426.800 euro conacul şi 75.800 euro terenul – la 1,4 euro/mp).

O "ruină" scumpă

Acum, însă, din opoziţie, consilierii liberali se opun acestei investiţii. "Nu-mi dau seama ce argumente putem găsi să cumpărăm o ruină - căci acel conac este o ruină - cu 400.000 euro, ca să îngrijim acolo 40 de copii", a spus PNL-istul Gheorghe Neag.

Acesta a atenţionat că nu doar investiţia iniţială este mare. "Şi dacă l-am primi gratuit ar fi o decizie proastă. Vor costa reparaţiile mai mult decât construcţia unui centru nou. Acel castel e plin de igrasie, acoperişul e deteriorat. Nu este o investiţie bună, mai ales pentru un centru social", a spus acesta, subliniind că în mod cert o construcţie nouă ar fi mult mai indicată. De altfel, liberalii au şi propus un proiect în acest sens pe ordinea de zi.

Negociem şi vedem…

În fine, după mai multe contre între consilieri (vicepreşedintele Ioan Mang amintind că liberalii au fost cei care au decis exercitarea dreptului de preemţiune asupra castelului), preşedintele CJ Pásztor Sándor a calmat spiritele.

"Se va constitui Comisia de Negociere şi vom vedea la cât ajungem. Preţul stabilit în evaluare este preţul maximal pe care îl poate plăti CJ Bihor. Hotărârea este una de două treimi. În şedinţa de luna următoare decidem dacă vom cumpăra sau nu", a spus şeful instituţiei.

Acesta a mai adăugat că, în cazul în care consilierii nu vor dori achiziţia castelului şi terenului de la Cighid, se va găsi o altă locaţie pentru Centrul de Recuperare. "De ani de zile îi ţinem pe oamenii aceia (pe proprietari – n.r.) acolo. De câte ori vor să vândă nu-i lăsăm, că zicem că-l cumpărăm noi. Haideţi să terminăm odată cu această procedură. Vedem dacă ne convine sau nu preţul. Dacă nu, cerem o strategie să ne mutăm de acolo", a încheiat Pásztor.

În acest context, aleşii PNL au fost de acord să amâne supunerea la vot a propunerii lor privind găsirea unei noi locaţii pentru acel centru până luna viitoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Inca o miselie marca hUDMR!
Sa dai asemenea sume la capatul pamantului pe o constructive degradata este o miselie ungureaco-maghiara! Nu merita toata cosmelia cu teren cu tot mai mult de 50000Eu. Evaluatorul nu a calculate valoarea de piata ci una de construire la care sigur nu I-a aplicat nici o degradarea de locatie si fizica adecvata. Nu are nici in visele lui tisa sa capete pe o piata libera, concurentiala mai mult de 50000Eu. si asta in conditiile in care apare un comparator special. O MIZERIE mascarada hudemeristului Pastor. Halo DNA, Curtea de Conturi intrati pe fir ca si asa acolo hudemeristul BaciuKiss a ingropat multe milioane anapoda!
Postat 29 Iulie 2017, 13:11 de scortosul
Politia si administratie
1. A impacat bine spiritele Pasztor Sandor ale liberalilor care culmea, au votat pt exercitarea dreptului de preemptiune in mandatul trecut, iar acum se opun. 2. Dar e adevarat ce spun acestia, ca e o locatie izolata nu intr-o localitate, ci in mijlocul pustiului, in extravilan intre Boiu, Ghiorac si Ciumeghiu si au dreptate liberalii cand zic ca nu e bine ca sa fie cumparat si apoi pastrata utilitatea actuala. Daca se cumpara, si poate ca ar fi bine sa se cumpere, ar trebui pus in valoare altfel, sa fie deschis publicului. Pentru centrul social actual ar fi mai buna o integrare in societate a handicapatilor, intr-un oras mare, intr-o locatie moderna noua in orase, sau in zona rurala de langa Oradea sau chiar in Oradea nu o marginalizare si izolare acolo, ca societatea sa uite ca exista si nevoiasi intre noi. Astfel incat sa isi poata trai viata cat mai autonom, sa poata sa isi urmareasca singuri visele, nu sa se impace toata viata cu o traire asistata intr-un azil. 3. In contextul disputelor privind reabilitarea policlinicii e ironic ca vor sa cumpere cu jumatate de million de euro o cladire izolata care necesita investitii majore, plus cladirea fostelor Bai Rimancozy care si aceea are nevoie de investitii, ca apoi sa zica ca nu au bani sa reabiliteze cladirea fostei Policlinici. Oare mai au si alte achizitii in plan, au o estimare cat ii costa intreninere si reabilitare dupa ce le cumpara, stiu ce vor face cu ele dupa ce le cumpara?
Postat 28 Iulie 2017, 11:39 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON