Oradea va avea încă o clădire monument. Potrivit unui comunicat al municipalităţii, fosta clădire a Vămii din strada Armatei Române nr. 4 a fost transmisă miercuri, prin Hotărâre de Guvern, din administrarea Ministerului Finanţelor în cea a administraţiei locale orădene.
Transferul imobilului s-a făcut la cererea Consiliului Local în vederea reabilitării clădirii şi transformării într-un muzeu al masoneriei.
"În baza acordului Ministerului de Finanţe, am făcut demersuri pentru clasarea clădirii ca şi monument. În prezent lucrăm la indicatorii tehnico-economici, iar după aprobarea acestora de către Consiliul Local la sfârşitul lunii noiembrie vom depune la ADR Nord-Vest documentaţia de finanţare a proiectului pentru reabilitarea fostei clădiri a Vămii Oradea cu sprijinul fondurilor europene şi transformarea ei în Muzeul Francmasoneriei", a declarat primarul Ilie Bolojan.
Masonică 100%
Clădirea din strada Armatei Române 4 a fost construită la începutul secolului XX, ca sediu al masoneriei regionale, aşa că municipalitatea intenţionează să o transforme într-un muzeu cu acest specific pentru a spori atractivitatea turistică a oraşului.
Proiectul imobilului a fost semnat de arhitectul orădean Zoltan Balint, mason stabilit stabilit la Budapesta, care a lucrat împreună cu arhitectul Jambor Lajos. Terenul de sub clădire a devenit proprietatea Lojei Sfântul Ladislau în mai 1901, iar în câteva luni clădirea a şi fost construită.
Inaugurarea ei a avut loc în februarie 1902, iar printre jurnaliştii prezenţi la eveniment s-a numărat poetul Ady Endre care a şi publicat în presa locală un articol pe această temă.
În 1919 guvernul bolşevic a lui Bela Kun a încurajat acţiunile împotriva lojilor masonice pentru ca un an mai târziu masoneria să şi fie scoasă în afara legii.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.