Dacian Palladi, city manager al Oradiei din toamna anului 2016, a devenit unul dintre martorii importanţi în procesul intentat de DNA Oradea la începutul anului trecut împotriva fostului şef al Inspectoratului de Poliţie Bihor, chestorul Liviu Popa, şi a judecătorului Ovidiu Galea, de la Tribunalul Bihor, proces aflat pe rolul Curţii de Apel Timişoara.
Fraţi acoperitori
Liviu Popa şi Ovidiu Galea sunt colegi într-un dosar mai amplu, despre care BIHOREANUL a scris pe larg, şi în care au fost inculpaţi pentru diverse acte de corupţie şi fostul şef al Poliţiei Beiuş, comisarul şef Remus Indrei, fostul şef al Poliţiei Rurale Beiuş, comisarul şef Dorin Vesa, fostul şef de posturi comunale Raul Rotar, de la Cărpinet, şi Gheorghe Bat, de la Pietroasa (decedat după trimiterea în judecată), dar şi un funcţionar al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, Minodora Pătroc, şi doi foşti viceprimari de comune, Nicolae Bodea (Remetea) şi Ioan Simea (Roşia).
Mărturia lui Palladi a fost considerată importantă de către magistraţii Curţii de Apel Timişoara în condiţiile în care una dintre acuzaţiile formulate împotriva lui Popa şi Galea este că au aderat la masonerie, înscriindu-se în Loja Masonică Ţara Crişurilor din Oradea, pentru a-şi spori influenţa, fără a consemna acest lucru în declaraţiile de interese anuale, iar în dubla lor calitate de oameni ai legii şi de masoni şi-ar fi ajutat un „frate”, pe controversatul afacerist-politician Ioan Mintaş, fost membru PSD (acum ALDE).
Agăţaţi între Ordin şi Asociaţie
Potrivit unei relatări a site-ului ziare.com, Palladi a fost citat să depună mărturie ca membru, la rându-i, al Lojei Masonice Ţara Crişurilor, în contextul în care fostul şef al Poliţiei Bihor şi judecătorul Ovidiu Galea se apărau susţinând că, deşi au avut calitatea de masoni, iar Loja din Oradea este subordonată Ordinului Marii Loje Naţionale din România, n-ar fi fost membri ai Asociaţiei Marii Loje Naţionale din România.
Distincţia, dacă ar fi admisă de magistraţi, ar acredita teza că, de fapt, cei doi nu au încălcat legea şi normele profesionale nedeclarându-şi calitatea de masoni, conform legislaţiei şi regulamentelor specifice fiind obligaţi să-şi declare doar apartenenţa la asociaţii. Ca atare, martorul Dacian Palladi, care a deţinut funcţia de Maestru Venerabil al Lojei orădene, a fost pus să explice în faţa instanţei dacă există sau nu cu adevărat o diferenţă între Ordinul şi Asociaţia MLRN.
Mărturie contra
Potrivit site-ului citat, explicaţiile date de Palladi nu i-au ajutat deloc pe chestorul Popa şi judecătorul Galea. Concret, city managerul Oradiei a declarat: „Nicio Lojă din ţară nu are personalitate juridică, din cunostintele mele structura naţională, Asociatia MLNR, are personalitate juridică. Aceste loji alcătuiesc structura, trupul MLNR. Din punctul meu de vedere, aceste Loji fac parte din Asociaţia MLNR. Până să fie deschis acest dosar penal, nu s-a pus în discuţie distincţia între Ordinul MLNR şi Asociaţia MLNR".
Palladi a spus că în opinia asemenea deosebiri nu există. „Toţi masonii participam în aceleaşi Ţinute (n.r. – şedinţe masonice) şi toţi aveam aceeaşi legislaţie masonică. Nici înainte de acest dosar penal şi nici în prezent nu facem vreo distincţie între masoni care ar aparţine Ordinului MLNR şi masoni care ar aparţine Asociaţiei MLNR”. Mai mult, acesta a arătat că Popa şi Galea şi-ar fi plătit la zi cotizaţiile de masoni, aşa cum fac ca regulă membrii Asociaţiei MLNR.
Nu i-a picat bine
Informaţiile oferite de Palladi instanţei nu i-au convenit fostului şef al Poliţiei Bihor, care i-a reproşat, voalat, că nu ar fi „un bun frate mason” deoarece a îndemnat alţi masoni membri ai Lojei Ţării Crişurilor să vorbească la DNA împotriva sa, iar asta în condiţiile în care ar exista şi alţi slujbaşi ai statului care nu şi-au declarat calitatea de masoni.
Concret, Popa a solicitat ca martorul să spună „dacă vă consideraţi un bun frate mason atunci când le-aţi solicitat într-o Ţinută celorlalţi fraţi masoni să meargă la DNA să declara ce li se cere, deoarece nu suntem decât trei persoane din masonerie vizate, iar ceilalţi funcţionari publici, fraţi în Masonerie, care nu şi-au declarat apartenenţa la Masonerie în declaraţia de interse, nu vor avea probleme penale?".
Palladi, care spre deosebire de Popa şi de Galea şi-a precizat aparetenenţa în declaraţiile de interese, a respins, însă, prin răspunsul său, acuzaţia că şi-ar fi denunţat „fraţii” şi chiar a subliniat că atunci când un mason are un anume rang socio-profesional este cu atât mai mult dator să fie integru.
„Masonii se obligă să fie modele de comportament în societate, iar respectarea legii statului este unul din principiile de bază. Nu le-am cerut niciodată fraţilor masoni să declare ce li se cere de DNA sau de orice instituţie a statului, însă pe toţi i-am îndemnat să respecte legea în situaţia în care li se cere concursul. Nu am afirmat că alţi funcţionari publici masoni, care nu şi-au declarat apartenenţa la Masonerie în declaraţia de interese, nu vor avea probleme penale, fiecare fiind răspunzător pentru ceea ce declară sau nu", a declarat city managerul Oradiei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.