URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Mai 2018, 19:48

Ce mai face Primăria din Paleu cu banii cetăţenilor? Plăteşte cursuri de… aerobic

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curiozitatea unui vicepreşedinte al USR originar din Oradea, Cristian Seidler, acum deputat de Bucureşti, de a cere Primăriei comunei Paleu informaţii despre o cheltuială inedită a acestei instituţii s-a lăsat cu descoperirea unui fapt cel puţin aiuritor: gospodarii comunei din apropierea municipiului dau bani din bugetul local ca să le achite funcţionarilor cursuri de... aerobic.

"Interesul public"

"Ne-am obişnuit să analizăm cu atenţie achiziţiile din bani publici făcute de instituţiile mamut - Parlamentul, diverse ministere, autorităţi publice - şi am trecut cu vederea în mod nemeritat primăriile mici din provincie care vin puternic din urmă în cursa pentru cheltuirea banilor noştri", a comentat descoperirea, pe propriul blog, deputatul Silviu Dehelean, preşedintele USR Bihor.

Acesta a pus la dispoziţia publicului şi documentul prin care Primăria Paleu, condusă de viceprimarul Szebeni Alexandru, şi-a "justificat" aşa-zisa investiţie, făcută în decembrie 2017, şi anume un referat de necesitate cum că aceste cursuri de aerobic au rostul "realizării unui interes public".

"Orele de aerobic organizate oferă participanţilor şansa de a-şi îmbunătăţi condiţia fizică, dar şi abilităţile sociale", se arată în referatul semnat de responsabilul de achiziţii publice al Primăriei Paleu şi de viceprimarul Szebeni.

Procedura de achiziţie aleasă de "gospodarii" din Paleu a fost achiziţia directă, aşadar fără licitaţie sau cereri de oferte, iar suma plătită din bugetul local este, pentru 12 luni, de 16.800 lei. Nu se ştie, însă, cine a încasat aceşti bani.

Achiziţii inutile

"Ştiu, pe lângă limuzine de lux şi vile de protocol, câteva ore de aerobic par o glumă bună. Dar aici văd un simptom al bolii grave de care suferă autorităţile în România – iresponsabilitatea cu care se achită de sarcini. Milioane de euro sunt pierdute anual pe achiziţii inutile sau supraevaluate, în timp ce adevăratele priorităţi rămân nefinanţate", a comentat deputatul Silviu Dehelean pe propriul blog.

Deşi căutat de reporterul BIHOREANULUI, viceprimarul Szebeni Alexandru nu a răspuns la telefon. Szebeni, reprezentant al UDMR, exercită atribuţiile de primar după ce edilul ales, Somogyi Ludovic, a fost declarat incompatibil cu funcţia deoarece a fost condamnat la închisoare cu suspendare, pentru complicitate la falsificarea unor documente funciare ce-au servit la o retrocedare frauduloasă.

Inutil, poate, de precizat că deşi este o comună relativ înstărită, în Paleu există străzi fără canalizare şi asfalt, iar Primăria beneficiază de alocări de la Consiliul Judeţean Bihor pentru finanţarea de obiective edilitare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON