URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 06 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Mai 2016, 11:00

Candidatul PSD la Primăria Aleşdului, declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat, joi, că l-a declarat incompatibil pe consilierul local Călin Morar din Aleşd, candidat al PSD la postul de primar, pe care-l acuză că a încheiat, prin firma sa, contracte cu Primăria, cu societatea de salubritate şi cu Spitalul Orăşenesc, încălcând astfel legislaţia anticorupţie.

Afaceri cu oraşul

"În perioada exercitării mandatului de consilier local, SC Transmatecon SRL (societate comercială în cadrul căreia persoana evaluată şi soţia sa deţin calitatea de asociat şi funcţia de administrator) a încheiat contracte comerciale de furnizare de produse în valoare totală de 232.955,95 lei, cu Primăria oraşului Aleşd, SC Salubri SA (societate comercială înfiinţată de Consiliul Local Aleşd) şi Spitalul Orăşenesc Aleşd (instituţie publică aflată în subordinea Primăriei oraşului Aleşd)", a stabilit ANI.

Instituţia menţionează că Morar a încălcat, astfel, dispoziţiile art. 90, alin. (1) şi  art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. nr. 161/2003 pentru prevenirea şi sancţionarea corupţiei. Potrivit respectivelor prevederi legale, un consilier local şi soţul/soţia care sunt acţionari sau asociaţi la o firmă nu pot încheia contracte comerciale cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile, societăţile comerciale sau regiile aflate în subordinea sau sub autoritatea consiliului local.

Firma Transmatecon SRL din Aleşd a fost înfiinţată în 1994 şi îi are ca asociaţi pe soţii Maria şi Călin Morar, cei doi deţinând şi funcţiile de administratori. Societatea a închis anul 2014 cu o cifră de afaceri de 3.618.466 lei şi un profit de 180.710 lei, având 13 angajaţi.

Potrivit legii, "persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului".

Mândria PSD-ului

Călin Morar a fost nominalizat candidatul PSD la postul de primar încă de acum o lună, când şeful PSD Bihor, Ioan Mang, anunţa cu satisfacţie că organizaţia din Aleşd s-a mărit prin înscrierea în partid a 200 foşti liberali. "La Aleşd, candidatul PSD pentru Primărie va fi domnul Călin Morar, fost lider zonal al PDL, care vine din noul PNL. Este un om de afaceri, are un depozit de materiale şi vine în PSD cu 200 de membri PNL din toată zona", spunea Mang.

În 2012, Morar candida la aceeaşi funcţie din partea PDL, concurându-l pe actualul primar, liberalul Zeno Ţipţer. Prezentându-se în campania electorală ca având "o experinţă de 20 de ani în business", PSD-istul de azi le promitea alegătorilor, prin intermediul presei, că "dacă devin primar îmi vând afacerea ca să pot acţiona doar în interesul aleşdeanului".

Contactat de BIHOREANUL, Călin Morar a afirmat că nu renunţă la candidatură, în pofida verdictului ANI, deoarece el are convingerea că n-a încălcat legea. "Eu am un mic magazin de vânzare cu amănuntul, care periodic a făcut livrări către Primărie, Salubri şi spital, dar nu am niciun contract încheiat cu aceste unităţi, şi nici nu pot interzice vânzătorilor cui să vândă şi cui să nu vândă marfă", a spus candidatul PSD, convins că decizia ANI "nu-mi va influenţa campania".

Întrebat despre motivele bruştei reorientări de la PDL via PNL către PSD, candidatul la Primăria Aleşdului a spus că s-a înscris în acest din urmă partid "pentru că am crezut că aici este locul meu". Cât despre promisiunea de acum 4 ani că va renunţa la afaceri dacă se va pune în slujba cetăţenilor, Morar a replicat că ea era valabilă dacă ajungea primar, nu... consilier local.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5669 RON
  • 1 EUR = 4.975 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON