Conducerea Consiliului Judeţean Bihor, formată din Pásztor Sándor, Ioan Mang şi Traian Bodea, este "inconştientă" când vine vorba de nevoile persoanelor cu dizabilităţi şi copiilor din sistemul de protecţie.
Asta a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă, consilierul judeţean al PNL, Călin Gal, care-i acuză triada din fruntea CJ Bihor că s-a concentrat pe "mazilierea de factură comunistă" a directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), ignorând problemele reale din sistem.
Mutaţi cu ambulanţele
În intervenţia sa, consilierul PNL a vorbit despre situaţia de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi Rîpa, precum şi despre cea de la Centrul de Plasament nr. 2 Oradea, casa mai multor minori din sistemul de protecţie.
În primul caz, aşa cum BIHOREANUL a semnalat, Fundaţia Biruitorii, cea care asigura serviciile sociale în urma externalizării la Centrul din Rîpa, n-a dorit să îşi mai prelungească, prin act adiţional, contractul, aşadar cele 50 de persoane cu dizabilităţi urmau să rămână fără îngrijitori începând din luna august.
În conferinţa de luni, Călin Gal a prezentat documente care arată că, în iulie, conducerea DGASPC Bihor a cerut în zadar Consilului Judeţean modificarea organigramei instituţiei şi organizarea concursurilor pentru posturile vacante, astfel încât la termenul limită, persoanele cu dizabilităţi să nu rămână ale nimănui.
"Deşi toate aceste măsuri erau urgente, conducerea Consiliului Judeţean le-a ignorat. Puteau să convoace o şedinţă extraordinară pentru această decizie, dar conducerea inconştientă a instituţiei nu a făcut asta. Au convocat, însă, o grămadă de şedinţe extraordinare şi de îndată pentru non-urgenţe şi probleme de partid", a spus Călin Gal.
Până la urmă, persoanele cu dizabilităţi au fost mutate, multe dintre ele duse cu ambulanţele, în centre private. "Conducerea CJ a ignorat această problemă reală pentru că problema şi principala preocupare era schimbarea domnului Călin Puia. Pentru acest deziderat s-au călcat în picioare interesele şi drepturile acestor persoane cu dizabilităţi", a afirmat Gal.
Copii, pe locul doi
La fel, Consiliul Judeţean a ignorat din luna aprilie încoace solicitarea DGASPC de a prelua în structura proprie Centrul de Plasament nr. 2 din Oradea, care găzduieşte 55 de copii şi tineri. Şi în acest caz, asociaţia căreia îi fuseseră externalizate serviciile sociale – Asociaţia Curcubeul Copiilor – n-a mai dorit să prelungească contractul prin act adiţional, aşadar copiii riscau să nu mai aibă cine să-i îngrijească.
Dacă iniţial solicitările lui Puia au fost ignorate, liderii CJ Bihor au ajuns să propună, până la urmă, după mazilirea directorului, acelaşi lucru. "Am văzut pe ordinea de zi că se doreşte preluarea centrului. Adică exact ceea ce a propus domnul Puia şi la Rîpa", a precizat Călin Gal.
In intervenţia sa, consilierul PNL a afirmat că în mai multe rânduri, încă din 2016, directorul DGASPC Bihor, Călin Puia, a adus în atenţia conducerii CJ Bihor nevoia de a face angajări. "Şi instituţiile de control au trasat în mod imperativ, în urma verificărilor, ca măsuri urgente modificarea şi completarea organigramei DGASPC. Aceste solicitări nu au fost luate în considerare".
De asemenea, Gal a arătat că directorul DGASPC Bihor a sesizat şi Instituţia Prefectului referitor la nevoia urgentă de angajare a personalului pentru centrele din Rîpa şi Oradea, fără a primi sprijin sau măcar un răspuns. Ba mai mult, furnizorii de servicii sociale s-au trezit cu controale din partea Prefecturii. "Aceste controale s-au suprapus prea vizibil exact cu perioada în care se urmărea un singur lucru - destituirea directorului Călin Puia din funcţia de director", a subliniat liberalul.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.