URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Septembrie 2015, 19:16

Bolojan: Şi blocurile din centrul istoric vor fi reabilitate!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan a anunţat, luni, extinderea programului de reabilitare a clădirilor monument şi la blocuri.

Aleşii orădenilor vor fi chemaţi, marţi, să completeze şi să modifice HCL 624/2014 privind Programul Multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie asupra clădirilor cu valoare cultural arhitecturală situate în Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea, precum şi alte perimetre considerate prioritare.

"Prin modificarea şi completarea Programului Multianual, administraţia orădeană propune includerea sub incidenţa acestuia a acelor blocuri care, prin amplasamentele lor, pot afecta imaginea Ansamblului Urban Centrul Istoric Oradea", a anunţat luni primarul Ilie Bolojan, într-o conferinţă de presă.

La fel ca în cazul clădirilor monument, proprietarii de apartamente vor avea de ales între a-şi repara clădirile pe banii proprii, beneficiind de scurtiri de autorizaţii şi apoi de impozit pentru o perioadă de zece ani, fie aceste lucrări vor fi plătite de municipalitate din bugetul local, după care oraşul îşi va recupera banii de la deţinători.

Potrivit edilului, modificarea regulamentului este necesară, Comisia de coordonare a Programului Multianual constatând că în perimetrul Ansamblului Urban Centrul Istoric Oradea sunt situate multe blocuri construite în marea lor majoritate în anii 60-70, care se află într-o stare avansată de degradare. Aceste cazuri impun luarea unor măsuri pentru realizarea unor intervenţii urgente, consideră edilul.

"Scopul principal al regulamentului este reabilitarea fondului construit, cu păstrarea stilului arhitectural, a detaliilor unice şi a elementelor originale specifice fiecărei clădiri, astfel încât se impune adoptarea unor măsuri administrative, a unor programe bugetare, fiscale, financiare şi, nu în ultimul rând, determinarea proprietarilor acestor clădiri să realizeze lucrările de reabilitare", arată un comunicat transmis de Primărie.

Imobilele vor fi cuprinse de lucrări pentru stoparea degradării, dar şi pentru reabilitare, respectiv înlăturarea intervenţiilor neadecvate (atât din punct de vedere al soluţiilor, cât şi al materialelor folosite) făcute în ultimii ani.

"Având în vedere că există situaţii în care aceste blocuri nu sunt cuprinse în programele locale de reabilitare termică, aprobate prin HCL conform prevederilor OUG nr. 18/2009 cu completările şi modificările ulterioare, este necesară includerea acestora în zonele de acţiune prioritară stabilite conform legii", arată Primăria.

Primarul Ilie Bolojan a arătat că asociaţiile de proprietari vor fi înştiinţate despre intrarea lor în programul de clădiri prioritare şi au obligaţia de a reabilita faţadele. Edilul a anunţat că în această situaţie se află blocuri din zona străzii Calea Mareşal Averescu sau Bulevardul Decebal care nu au fost încă reabilitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
@bihoreanoradean
esti foarte prost informat baiatule. CET-ul nu da faliment nici acum si nici peste 20 de ani. Nu are rost sa imi mai pierd vremea cu tine ca oricum esti cu ideile tale de pesedist(+ pesimist). Hai pa
Postat 29 Septembrie 2015, 17:10 de David
@ david
Hai sa-ti repet ca sa intelegi: in afara de cei care au bani si de ăia care au mostenitori, mai exista o categorie care sunt la limita subzistentei si chiar nu-si permit! Sa le luam casele? Pai mai nou termoficarea nu este un privilegiu ci o obligatie impusa de primarie! Nu-ti permiti sa reabilitezi, te deconectez de la retea! Ar fi mai simplu asa, dar lacomia primariei nu cunoaste limite! Sincer, abia astept falimentul CET care e garantat in perioada urmatoare: pretul gigacaloriei va creste iar cand oradenii nu-si vor mai permite sa plateasca hotiile primariei oricum vor fi deconectati! Ce o sa facem? o sa le luam la toti casele ca sa tinem CET-ul in viata? Am ajuns sa -mi fie scârba cand vad 'grija' fata de oradeni a nebunului.
Postat 29 Septembrie 2015, 11:12 de User anonimizat
@bihoreanoradean
sunt oradean si stiu cum sta treaba. Nu incerca sa ma inveti tu pe mine cine are si cine nu are bani. Chiar cunosc pe cineva din blocul acela si stiu cum sta treaba si acolo si peste tot in oras. Iar daca unii pensionari chiar nu au bani sa investeasca, atunci sa dea copii lor pentru ca ei mostenesc imobilul oricum. Oricum vrajeala si poveste multa. Reabilitarile trebuie facute PUNCT!
Postat 29 Septembrie 2015, 10:43 de David
@ david
Te inseli amarnic! Faptul ca sunt si oradeni cu bani este exceptia care confirma regula! Apropo.. esti oradean? Ai intrat vreodata in blocurile prezentate in imagine? Stii ce locatari/proprietari locuiesc acolo? Blocul in care locuiesti tu este reabilitat?
Postat 28 Septembrie 2015, 23:41 de User anonimizat
@bihoreanoradean
oradenii nu sunt saraci stai tu bland. Daca ar fi vorba de reabilitare, toata lumea isi permita, dar noua ne e mai bine daca stam in putoare si frig si dupa aia comentam ca nivelul de trai e scazut decat sa dam niste bani pentru o lucrare.
Postat 28 Septembrie 2015, 23:33 de David
ce nu intelege nebunu..
pentru ca o mare parte a oradenilor au salarii si pensii mizere eu zic sa le luam casele pentru ca oricum nu-si permit sa plateasca reabilitarea! mama lor de banditi! da' pana cand?! Nebunu' nu si-a pus nici o data problema ca oradenii sunt saraci. Hai sa le dam centru poleit cu pietricele din Italia si poate un pic de paine si circ!
Postat 28 Septembrie 2015, 22:28 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON