Deşi a făcut publice noutăţi importante pentru bihoreni, ministrul sănătăţii, Florian Bodog, nu a invitat redacţia BIHOREANUL la conferinţa de presă susţinută sâmbătă la Oradea.
Întâlnirea cu jurnaliştii orădeni a fost anunţată celorlalţi jurnalişti de consilierul personal al preşedintelui PSD Bihor, Victor Papp, încă de vineri, pentru sâmbătă, ora 14, la sediul PSD Oradea, al cărei preşedinte este Bodog. Reporterul BIHOREANULUI a aflat din alte surse de întâlnire şi s-a prezentat neinvitat la aceasta, relatând ulterior, prin intermediul a două ştiri, principalele declaraţii.
"Eu, în locul celor de la BIHOREANUL..."
La finalul întâlnirii de sâmbătă, reporterul a întrebat care este motivul pentru care ziarului nostru i-a fost limitat accesul la informaţii. În vreme ce Bodog s-a rezumat să spună că "nu eu fac convocările pentru conferinţa de presă", preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, s-a declarat "mirat" de întrebare.
"Sunteţi binevenită, nu am nicio problemă în acest sens", a spus Bodog, în vreme ce Mang a răspuns afectat şi cu dedesubturi: "Nu te supăra, am tot respectul pentru dumneata. Dar eu în locul celor de la BIHOREANUL aş şti de ce nu...".
Întrebat dacă asta înseamnă că toţi cititorii BIHOREANULUI, inclusiv cei care l-au ales pe el şi pe Bodog în funcţii, nu merită să afle noutăţile de la PSD, cu atât mai mult cu cât Bodog a avut de anunţat lucruri importante, Mang a răspuns că "ba da, dar asta ar însemna că şi BIHOREANUL ar trebui să aibe o poziţie echidistantă şi nu să fie portavocea unui anumit... domn", aluzie la şeful PNL Bihor, primarul Ilie Bolojan.
Partidele, finanţate din bani publici
Avertizat că, totuşi PSD este un partid finanţat şi din banii populaţiei, preşedintele PSD Bihor a răspuns, cu superioritate, că "nici într-un caz". "PSD nici într-un caz nu este finanţat din banii cuiva. Decât din banii membrilor care plătesc cotizaţii", a spus Mang, bagatelizând în mod inadmisibil chestiunea.
Evident că nu doar bunul simţ, dar şi legislaţia în vigoare îl contrazice pe şeful PSD. Potrivit legii, partidele politice sunt persoane juridice de drept public, scopurile, activitatea şi modul lor de funcţionare fiind chestiuni de cert interes public, însăşi funcţionarea lor bazându-se pe votul popular şi interacţionarea cu cetăţenii. Prin urmare, aceştia din urmă şi reprezentanţii lor, jurnaliştii, au dreptul - garantat, de asemenea, de lege - de a avea acces la informaţiile de interes public.
De asemenea, conform legii, partidele primesc subvenţii de la bugetul de stat (cel mai mare beneficiar fiind, de altfel, chiar PSD, întrucât criteriile de acordare a banilor publici sunt numărul de mandate de deputaţi şi senatori, precum şi numărul de aleşi locali), li se decontează de către stat cheltuielile de campanie electorală, iar administraţiile publice locale sunt obligate să le pună la dispoziţie sedii.
Lipsă de comunicare
Nu este pentru prima oară când jurnaliştii BIHOREANULUI nu sunt invitaţi la conferinţele de presă ale PSD, în campania electorală pentru alegerile parlamentare Florian Bodog făcând un gest asemănător.
De altfel, în urma dezvăluirilor ziarului, care au dus la retragerea abilităţii acestuia de a conduce teze de doctorat, şeful PSD Oradea s-a şi exprimat public, anul trecut, într-o emisiune la Digi24 Oradea că a "întrerupt orice comunicare" cu redacţia.
Citiți și articolele:
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.