URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 01 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
11 Septembrie 2013, 15:15

BERD a creditat Compania de Apă cu 5 milioane de euro, fără să oblige la scumpirea apei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Compania de Apă Oradea a scos din bancă 5 milioane euro pentru cofinanţarea proiectului Aparegio. Viceprimarul Ovidiu Mureşan, directorul CAO, Ovidiu Gavra şi reprezentanţii BERD, Jean-Patrick Marquet, director pentru infrastructură municipală şi mediu, şi Vera Vlad, senior banker, au semnat miercuri la Primărie contractul de împrumut.

Potrivit directorului Companiei de Apă, Ovidiu Gavra, operatorul a încheiat contractul în condiţii financiare relaxate, datorită faptului că şi-a achitat toate obligaţiile financiare aferente contractelor încheiate anterior la termenele agreate.

Contractul se va derula pe o perioadă de 14 de ani, banii urmând să fie folosiţi pentru cofinanţarea proiectului Aparegio privind "extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bihor". La începutul anului, Consiliul Local a aprobat ca operatorul regional să se împrumute cu 8,2 milioane euro, dar ulterior suma a scăzut.

"Iniţial, programul a fost estimat la 83 milioane euro, sumă la care contribuţia companiei ar fi urmat să fie unde la 8,2 milioane euro, bani pe care i-am fi împrumutat de la BERD. Pentru că în urma licitaţiilor de atribuire a lucrărilor valoarea proiectului a coborât undeva la 60 milioane euro, şi contribuţia CAO s-a diminuat la 5 milioane euro", a declarat BIHOREANULUI Ovidiu Gavra.

Spre deosebire de creditele contractate anterior de către CAO, de această dată compania a reuşit să elimine din contractul cu banca obligativitatea majorării periodice a tarifelor de apă. Pentru a avea garanţia rambursării împrumutului, BERD şi-ar fi dorit o scumpire cu 6% a preţului la apă încă de anul acesta, însă până la urmă a renunţat.

"Mulţumim BERD că a acceptat renunţarea la condiţiile de creştere suplimentară a tarifelor la apă şi canalizare pe perioada împrumutului, astfel încât orădenii nu fie afectaţi de contractarea acestui împrumut pentru derularea proiectului Aparegio", a declarat viceprimarul Ovidiu Mureşan.

Operatorul regional a reuşit să convingă BERD să renunţe la această prevedere ca urmare a măsurilor de eficientizare a activităţii luate la începutul anului, care au cuprins inclusiv reduceri de personal.

În schimb, banca a condiţionat semnarea contractului cu încheierea unui contract de asistenţă tripartit asumat de CAO, municipalitate şi BERD. Cu alte cuvinte, Primăria va lua toate măsurile necesare pentru a se asigura că operatorul regional îşi respectă obligaţiile asumate.

"Municipiul Oradea are o dublă calitate în raport cu Compania de Apă Oradea, este acţionar majoritar deţinând 99% din capitalul social şi este membru ADI Aparegio, asociaţie care are calitatea de mandatar al municipiului în ceea ce priveşte contractul de delegare a gestiunii serviciului de alimentare cu apă şi canalizare pe raza municipiului", a spus Eduard Florea, directorul economic al Primăriei, prezent la semnarea contractului.

Deşi a scăpat de obligativitatea majorării periodice a tarifelor la apă, preţurile pentru serviciile de canalizare şi epurare vor fi actualizate, totuşi, cu rata inflaţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
AFAR
dar dupa cum stim se va scumpi apa fie ca sunt obligati fie ca nu deoarece asa stim noi sa facem , sa tragem si pielea de pe cei buni-platnici.
Postat 14 Septembrie 2013, 10:51 de SS
Asta nu inseamna ca nu vor creste tarifele ...
... si inca nu putin, ca pana in 2018 va fi de trei ori mai mare ca acum ... dar noroc ca nu va mai fi primarul de acum ci unul mai indulgent cu inteligenta, eficienta si, la urma urmei, cu bunul simt.
Postat 12 Septembrie 2013, 12:41 de Hope
Pe ei, baieti !
La bani ma refer...
Postat 12 Septembrie 2013, 11:35 de anticomunistul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6489 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON