URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 August 2018, 16:10

Banii înapoi! Consiliul Judeţean a decis să ia înapoi cei 230.000 lei pe care îi alocase Primăriei Oradea pentru şcolile maghiare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conflictul pe tema celor 230.000 lei alocaţi de Consiliul Judeţean către Primăria Oradea pentru investiţii în două şcoli maghiare continuă.

La scurt timp după ce Primăria a anunţat că a atacat în contencios felul în care au fost repartizaţi banii, consilierii judeţeni UDMR, PSD, ALDE au votat, marţi, retragerea banilor de la Primărie şi împărţirea lor către Sînmartin, Dobreşti, Boianu Mare şi Vîrciorog.

Bani cu retur

Proiectul pentru retragerea sumei de 180.000 lei pentru reabilitarea reţelei de termoficare a Liceului Ady Endre şi sumei de 50.000 lei pentru reabilitarea faţadei şcolii Szacsvay Imre a trecut cu 18 voturi "pentru" şi 12 "împotrivă, acestea din urmă aparţinând consilierilor PNL prezenţi.

Banii provin din fondul de peste 15 milioane lei provenit de la bugetul central, pe care CJ Bihor l-a împărţit anul acesta pentru sprijinirea UAT-urilor.

Potrivit hotărârii, sumele vor merge către comuna Sînmartin (100.000 lei – extindere reţele de canalizare), Dobreşti (80.000 lei – modernizare drum comunal), Boianu Mare (40.000 lei – renovare Biserica Ortodoxă Păgaia) şi Vîrciorog (10.000 lei – reabilitare iluminat public).

În fundamentarea proiectului se arată că Primăria Oradea nu a respectat destinaţia sumelor repartizare. După cum se ştie, Consiliul Local a decis să folosească banii în alte scopuri, arătând că municipalitatea nu poate, legal, investi în două clădiri care nu-i aparţin.

Decizia a provocat un adevărat scandal, mai mulţi elevi ai celor două şcoli protestând la respectiva şedinţă de Consiliu Local.

Asocieri cu fundaţii maghiare

Cum preşedintele Pásztor susţine că şcolile Szacsvay şi Ady Endre trebuie ajutate, CJ a găsit o formulă prin care să aloce separat, din bugetul propriu, sumele pentru lucrările necesare.

Potrivit Legii Administraţiei Locale, "Consiliul Judeţean hotărăşte cooperarea sau asocierea cu persoane juridice române ori străine inclusiv cu parteneri din societatea civilă în vederea finanţării şi realizării în comun a unor acţiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes public judeţean".

Astfel, consilierii UDMR, PSD şi ALDE au votat, tot marţi, asocierea judeţului cu Fundaţia Partium şi Fundaţia Alma Mater, fundaţii care funcţionează pe lângă cele două unităţi de învăţământ, pentru co-finanţarea, prin intermediul acestora, a lucrărilor menţionate mai sus la Liceul Ady Endre şi Şcoala Szacsvay.

"Co-finanţăm fundaţiile să realizeze aceste lucrări, care sunt necesare. Nu putem lăsa copiii aceia (n.r. – de la Ady Endre) să stea iarna în 10 grade. Aşa cum, spre exemplu, Consiliul Local a votat să aloce bani pentru Casa Memorială a lui Iuliu Maniu…", a precizat pentru BIHOREANUL, după şedinţă, Pásztor.

Primăria va contesta

Preşedintele CJ Bihor a mai precizat reporterului că a fost informat, în timpul şedinţei, de faptul că Primăria a atacat în contencios felul în care au fost atacate sumele şi urmează să afle mai multe detalii pe această temă.

Primăria Oradea a anunţat, marţi, în timpul şedinţei CJ, că va contesta în instanţă destinaţia dată de Consiliul Judeţean Bihor alocărilor de 230.000 lei făcute către oraș. Potrivit municipalităţii, lucrările de reabilitare a reţelei de termoficare a Liceului Ady Endre şi a clădirii Şcolii Gimnaziale Szascvay Imre nu se regăsesc pe lista obiectivelor de investiţii a Primăriei pe anul 2018, iar situaţia juridică a celor două imobile nu permite din punct de vedere legal realizarea obiectivelor propuse.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Banii se dau pe etnii, nu pentru o educatie fara discriminari ?!?
Nu ar fi normal sa fie alocate sume/elev, nicidecum ... /maghiar sau /român ?!?
Postat 29 August 2018, 12:09 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON