URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Martie 2015, 13:05

Aviz negativ: Direcţia de Cultură se opune mutării statuii lui Mihai Viteazul în fostul parc Olosig

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Strămutarea din Piaţa Unirii a statuii voievodului Mihai Viteazul în parcul cu acelaşi nume a început cu stângul. Comisia Zonală pentru Monumente Istorice nr. 6 a dat, joia trecută, aviz negativ propunerii municipalităţii de mutare a statuii din centrul oraşului la intersecţia străzilor Corneliu Coposu şi Lacul Roşu pe considerentul că amplasamentul din fostul parc Olosig, denumit şi Liniştii, este nepotrivit.

Poziţia Comisiei zonale a fost asumată şi de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, care a recomandat Comisiei Naţionale pentru Monumente de For Public păstrarea statuii pe actualul amplasament.

"În cei 20 de ani care au trecut de la momentul dezvelirii, statuia a căpătat o importanţă deosebită. Comisia Zonală nu recomandă noul amplasament, care este vizibil periferic faţă de cel actual. Mai mult decât atât, comisia consideră contextul în care se doreşte amplasarea statui unul nepotrivit: este în proximitatea unor blocuri de locuinţe şi unui turn de apă", a declarat şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, Lucian Silaghi.

Mai mult, specialiştii spun că amplasamentul aduce deservicii statuii. "Există un argument de bun simţ pe care, cred, nu îl poate contesta nimeni. Ampasarea unui monument se face doar înt-un context care să permită locuitorilor şi turiştilor un exerciţiu de admiraţie, indiferent care este persoana pe care o evocă. Ori aici acest lucru nu se întâmplă", spune Silaghi.

Va decide Bucureştiul…

Direcţia Judeţeană pentru Cultură a transmis, vineri, atât Primăriei cât şi Comisiei Naţionale pentru Monumente de For Public avizul negativ pentru strămutarea statuii. Soluţia Comisiei zonale este doar una consultativă, dar cea a Direcţiei Judeţene de Cultură ar putea cântări greu. Cu toate acestea, decizia finală aparţine Comisiei Naţionale din Bucureşti. "Cutuma în domeniu este ca fiecare instituţie în parte ţine cont de recomandarea primită. Nu se prea întâmplă ca la Bucureşti, Comisia Naţională să se pronunţe altfel, dar nu este exclus", a declarat şeful Direcţiei Judeţene.

Având în vedere acest fapt, conducerea municipalităţii speră să obţină totuşi avizul Comisiei Naţionale. "Poziţia noastră este în continuare că amplasamentul din Parcul Mihai Viteazul este unul potrivit. Avizul Comisiei Zonale nu este unul final, aşteptăm decizia Comisiei Naţionale pentru Monumente de For Public care nu s-a pronunţat încă", a spus viceprimarul Mircea Mălan.

Verificări în teren

La şedinţa Comisiei Zonale pentru Monumente Istorice de joia trecută şi-au susţinut punctele de vedere atât directorul Instituţiei Arhitectului Şef, Adriana Lipoveanu, ca reprezentant al municipalităţii, cât doi delegaţi ai Asociaţiei Culturale Mihai Viteazul, care a finanţat construirea statuii pentru amplasamentul din Piaţa Unirii şi se opune strămutării ei.

Reprezentanţii comisiei nu s-au mulţumit să dea o soluţie din birou şi au vizitat în teren cele două amplasamente în teren pentru a se pronunţa în cunoştinţă de cauză. Comisia zonală, prezidată de arhitectul bucureştean Niels Auner, cuprinde 9 membri, arhitecţi şi specialişti în rezistenţă în construcţii, din care 8 au şi fost prezenţi la dezbateri. Orădenii care fac parte din comisie sunt arhitecţii Maria Şimon şi Emodi Tamas şi arheologul Sorin Bulzan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Unirea face puterea.
Unirea face puterea.
Postat 12 Martie 2015, 16:29 de Valhalla-Asgard
Felicitari!
Aceasta discutie nu ar fi trebuit nici macar sa aiba loc, insa, acest primar si(sau) cei din jurul lui, gen Ciuszi, au idei putine si fixe. Locul statuii voievodului Mihai Viteazul, un simbol al Unirii trebuie sa ramana in centru. Ar fi foarte importanta si o statuie a marelui rege dac Burebista primul unificator al dacilor, strabunii romanilor de azi. Nicolae Iorga-"Un popor care nu isi cunoaste istoria este ca un copil care nu isi cunoaste parintii".
Postat 12 Martie 2015, 16:20 de Valhalla-Asgard
FELICITARI..
...dle Lucian Silaghi si comisiei de cultura..!Romani adevarati ..ce atita vorba!Dupa birtinutzul cel dastept Mihai Viteazul ajungea in parcul Salca...!
Postat 12 Martie 2015, 06:53 de grigore
Lasati pe Mihai Viteazul in Piata Unirii
Cine nu incape de statuia primului unificator al Principatelor Romanesti? este destul loc in Piata Uniri si pentru Mihai Viteazul si pentru Regele Ferdinand intregitorul si pentru Emanuil Gojdu si pentru alte personalitati marcante ale Romaniei Miron Cristea, Iuliu Hossu, Alexandru Vaida Voievod. Desigur inlocuirea statuii cenusii cu alta din bronz sau modificarea amplasamentului cu cativa metri intr-o alta directie e altceva...dar sa muti intreaga statuie numai asa...ca ii incurca pe unii e cam jalnic
Postat 11 Martie 2015, 21:56 de Cristea
e bine, bine, e foarte bine!
In sfarsit o Decizie corecta! Sa speram ca nici avizul Bucuresti-ului nu va fi favorabil!
Postat 11 Martie 2015, 20:33 de TDS
sa mutam si strada mihai viteazu propun!
cine nu incape de statuia lui Mihai Viteazul in orasul asta? bolojan? consiliul judetean? udmr? ce figuri pe capul lor, i-auzi! lasati statuia unde este! mai bine v-ati gandi sa mutati dracului odata covrigul ala din beton oribil de la gara, si sa puneti statuia lui bolojan la poarta feroviara a orasului, sa fie mai veridic, daca tot cautati asta. s-apoi ce treaba am avea noi cu vasile alecsandri, decebal sau ronald reagan, ca sa dam numele unor strazi sau cartiere in Oradea?!? dar daca tot vreti si va incapatanati sa mutati statuia, nu faceti discriminare - mutati va rog si strada mihai viteazul, pe acelasi criteriu!
Postat 11 Martie 2015, 20:24 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON