URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 August 2015, 18:33

ALDE Bihor vrea să pornească o caravană de informare a ţăranilor despre fondurile europene

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) Bihor a anunţat, miercuri, că din luna octombrie va începe o caravană de informare a fermierilor mici din judeţ despre posibilitatea accesării fondurilor europene pentru perioada de finanţare 2014-2020.

"O problemă de care ne lovim este faptul că, din totalul fermierilor din Bihor, aproape 60% sunt bunicii noştri, adică micii fermieri. Nu sunt nici fermierii tineri, nici fermierii mari. Ori bunicii noştri nu ştiu cum să acceseze fonduri şi de aceea sunt şi foarte reticenţi la această posibilitate", a declarat Claudiu Gligor, vicepreşedinte ALDE Bihor şi, în acelaşi timp, directorul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) Bihor.

Potrivit acestuia, din caravana care va ajunge în "cât mai multe localităţi rurale din Bihor" vor face parte şi reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate din domeniul agriculturii cât şi firme de consultanţă pe proiecte europene. "Nu dorim să vină o firmă anume, ci cât mai multe. Acestea le pot explica oamenilor cum se procedează. Oamenii trebuie să înţeleagă că nu este greu să obţii o finanţare europeană în acest domeniu. Partea grea o duce firma de consultanţă", a adăugat Gligor.

Acesta a mai afirmat că şi mulţi dintre primarii de comune din judeţ sunt reticenţi în privinţa accesării fondurilor europene. "Multe primării nu au oameni specializaţi în asta ori se sperie că vor avea nevoie de o grămadă de hârtii", spune vicepreşedintele ALDE Bihor. "Nu spunem că toată lumea va fi mai înţeleaptă în urma acestei caravane, dar ea va reprezenta un plus de informaţie pentru oamenii din mediul rural", a adăugat acesta.

Potrivit lui Gligor, fermierii mici pot primi sume nerambursabile chiar şi fără a fi înscrişi ca persoană fizică autorizată, ci doar să dovedească faptul că are un teren agricol în proprietate. "Sunt linii de finanţare de la 11.000 până la 28.000 de euro pentru fermierii mici, fără condiţii de vârstă şi fără a deţine PFA", a spus politicianul.

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, Ioan Mintaş, prim-vicepreşedintele ALDE Bihor şi în acelaşi timp vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIMMR) a vorbit despre necesitatea păstrării mai multor prevederi care sunt menţionate în forma Codului Fiscal aflată acum în reexaminare. "CNIMMR a cerut ministerului de resort să păstreze mai multe prevederi legate de domeniile de competenţă ale ANAF, între care şi reglementarea principiului "in dubio contra fiscum", care prevede aplicarea celei mai mici amenzi prevăzute de lege pentru greşeala făcută", a spus Ioan Mintaş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON