O fraudă fiscală de aproape 7 milioane de lei (aproximativ 1,5 milioane de euro) este anchetată de procurorii DIICOT Oradea, cercetările vizând un grup acuzat de infracţiuni economice şi coordonat de Lucian Abrudan, patronul cunoscutei firme de mezeluri Florava Impex, respectiv de Anca Liana Vernon, administratorul firmei Dacinvenst SRL.
Potrivit unui comunicat făcut public, joi, de Biroul de presă al DIICOT, gruparea a fost iniţiată cei doi administratori la începutul anului 2011, iar scopul a fost de a-i "fenta" atât pe creditori, cât şi plata datoriilor către bugetul de stat.
"În perioada ianuarie - decembrie 2011, membrii grupării au obţinut sau emis facturi fiscale nereale pe care le-au înregistrat în contabilitate, modificând cuantumul TVA-ului pentru a se sustrage de la plata obligaţiilor datorate statului", se arată în comunicatul DIICOT, precizându-se că facturile fictive priveau "relivrarea unor cantităţi de stick-uri de memorie către societăţi comerciale din Ungaria".
De asemenea, din ancheta procurorilor reiese că cei doi administratori orădeni au găsit mai multe persoane dispuse să întocmească anumite contracte de mandat prin intermediul cărora "s-au ridicat în numerar peste 13 milioane de lei din firmele administrate de ei, în detrimentul creditorilor".
Doar prejudiciul cauzat bugetului de stat de gruparea coordonată de cei doi administratori se ridică la 6.917.351,15 lei.
"Faţă de cele opt persoane a fost începută urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani, gestiune frauduloasă, bancrută frauduloasă, instigare la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată", se arată în comunicat.
Miercuri, poliţiştii Serviciului de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog Oradea şi procurorii DIICOT Oradea au efectuat trei percheziţii domiciliare la membrii grupării, în urma acţiunii fiind ridicate mai multe documente contabile ce aparţin societăţilor comerciale implicate în fraudă, precum şi sumele de 3.800 de euro şi 44.000 de lei.
Totodată, pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au aplicat sechestre pe mai multe imobile, terenuri şi 11 autoturisme, aparţinând membrilor grupării.
În finalul percheziţiilor de miercuri, poliţiştii BCCOA Oradea au prezentat în faţa procurorilor şase persoane, pentru audieri, Abrudan şi Vernon fiind reţinuţi pentru 24 de ore, iar a doua zi prezentaţi la Tribunalul Bihor, unde doar bărbatul a fost arestat, pentru 30 de zile. Anca Liana Vernon a fost eliberată, urmând să fie anchetată sub control judiciar.
Decizia instanţei nu este definitivă. Ea poate fi atacată, prin contestaţie, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.