Acuzaţii grele pentru primarul din Beiuş, reţinut luni de DNA Oradea. După cum arată un comunicat transmis luni seară, procurorii anticorupţie au reţinut în sarcina lui Adrian Domocoş o salbă de infracţiuni, între care două de luare de mită, una de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia îndeplinită de primar, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, deţinere fără drept a unei arme neletale din categoria celor supuse autorizării, respectiv deţinerea fără drept a muniţiilor.
În acelaşi dosar a fost reţinut, luni, şi administratorul Episcopiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică Oradea, Ovidiu Constantin, pentru dare de mită.
Pact cu biserica
Procurorii DNA susţin că, în perioada 2011-2014, în calitate de primar al municipiului Beiuş, Domocoş a pretins şi primit de la o persoană din conducerea Bisericii Greco-Catolice Beiuş, un imobil, proprietatea bisericii, cu titlu de concesiune pentru o perioadă de 29 ani, în favoarea societăţii comerciale SC Alge Dom Com SRL Beiuş.
Pentru acest "serviciu", primarul a promis că va ajuta şi va susţine interesele bisericii pe raza sa de competenţă, asigurându-i protecţie, dar şi că o va favoriza prin neîndeplinirea atribuţiilor de primar. Totodată, edilul a promis că nu va aplica sancţiuni contravenţionale pentru faţadele deteriorate ale clădirilor unităţii de cult din Beiuş, dar şi că o va sprijini să beneficieze în continuare de scutiri de impozite pentru clădiri.
În comunicat se mai arată şi că în vara lui 2014, Domocoş a pretins şi primit de la administratorul Episcopiei, Ovidiu Constantin, un imobil, proprietatea bisericii, printr-un contract de parteneriat pe o perioadă de 25+5 ani, în favoarea aceleiaşi societăţi comerciale pe care o controla.
"De data aceasta, inculpatul Domocoş Adrian Nicolae, pe lângă faptul că trebuia să nu-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu, în sensul arătat mai sus, a promis că va elibera o autorizaţie de funcţionare pentru un magazin de comercializare a peştelui, aflat în proprietatea Episcopiei", se precizează în comunicat.
Primarul afacerist
Procurorii DNA spun de asemenea că, în timpul mandatului de primar, în perioada 2011-2014, Domocoş a fost cel care a reprezentat în realitate firma Alge Dom Com SRL Beiuş, "desfăşurând activităţi şi operaţiuni financiare realizate ca acte de comerţ, specifice funcţiei de administrator de fapt al unei societăţi comerciale, incompatibilă cu funcţia de primar".
Astfel, el a negociat în numele firmei, a încheiat şi semnat contracte, a achiziţionat marfă, a achitat sume de bani aferente, a facturat serviciile prestate şi a retras sume de bani din conturile bancare ale societăţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Armă nedeclarată
Ancheta făcută în acest caz i-a adus lui Domocoş şi probleme colaterale. Pe 17 septembrie, în timpul percheziţiei făcute la locuinţa edilului, procurorii au mai descoperit că acesta deţinea o armă cu aer comprimat, neletală din categoria celor supuse autorizării, de fabricaţie chinezească, fără serie de identificare, de calibru 4,5 mm, aflată în stare de funcţionare, plus muniţie: 412 cartuşe de vânătoare cu alice calibru 12, 133 cartuşe de vânătoare cu alice calibru 20, 25 cartuşe de vânătoare cu alice calibru 16, 8 cartuşe cu glonţ calibru 308Win, 291 proiectile calibru 4,5 mm, toate aflate în stare de funcţionare, dar deţinute fără drept de către primar.
Atât primarul Adrian Domocoş, cât şi administratorul Episcopiei greco catolice, Ovidiu Constantin, urmează să fie prezentaţi, marţi, la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În ancheta desfăşurată, procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informaţii - Direcţia Judeţeană de Informaţii Bihor, se mai arată în comunicatul DNA.
Citiţi şi "Şpăgi în serie: Primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, trimis în judecată şi în "dosarul Unicarm""
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.