După ce BIHOREANUL a dezvăluit că Universitatea din Oradea va scoate la concurs un post de profesor cu dedicaţie pentru Daniela Ionescu, cadru didactic al Departamentului de Textile care a fost condamnat, în anul 2003, pentru plagiat, studenţii orădeni îşi arată nemulţumirea.
Printr-un comunicat de presă transmis miercuri şi semnat de şase asociaţii studenţeşti din Oradea (Asociaţia Gheorghe Şincai a Studenţilor în Istorie, Asociaţia Geografică Simion Mehedinţi, Asociaţia Studenţilor Farmacişti din Oradea, Asociaţia Studenţilor Stomatologi din Oradea, Asociaţia Studenţilor şi Absolvenţilor Fiziokinetoterapeuţi din Oradea şi Asociaţia Studenţilor la Psihologie din Oradea), studenţii arată că se delimitează de "încercarea unor universitari orădeni de a promova anumite cadre didactice fără nicio vocaţie".
"Faptul că într-o universitate din spaţiul european al învăţământului superior poate fi promovat un cadru didactic dovedit că a plagiat, doar din considerente ce ţin de influenţa personală în cadrul instituţiei a acesteia, este un fapt inadmisibil, ruşinos şi străin de spiritul unei instituţii de învăţământ superior veritabile", se arată în comunicatul asociaţiilor.
Totodată, tinerii îşi anunţă public aprecierea faţă de prorectorul Simona Trip, responsabil de managementul studenţilor, care, spun ei, n-ar mai avea susţinerea colegilor profesori. Această susţinere a apărut tot în urma articolului din BIHOREANUL, care redă declaraţia decanului Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, Floare Chipea, care a precizat că regretă că a susţinut-o pe Trip să devină prorector.
"Articolul a fost picătura care a răsturnat paharul, dar noi aveam de mai mult timp semnale că doamna prorector Trip este tot mai izolată", a declarat Marius Deaconu, reprezentant al studenţilor orădenilor. Un exemplu este acela că Simona Trip ar fi încercat să mărească numărul de burse de performanţă şi doctorale acordate studenţilor orădeni, dat fiind că Universitatea are o situaţie financiară mai bună, însă n-a primit acceptul Consiliului de Administraţie.
"Considerăm că activitatea prorectorului de resort trebuie în primul rând să fie evaluată de către studenţi şi de reprezentanţii lor legitimi. În ultimii ani, activitatea asociaţiilor studenţeşti orădene a fost susţinută în mod constant de doamna prorector, fapt ce ne determină să reacţionăm vehement în astfel de cazuri. Susţinerea unui prorector responsabil cu managementul serviciilor studenţeşti şi sociale vine din partea studenţilor, a căror voce trebuie să reprezinte principalul criteriu în alegerea acestuia", mai spun studenţii.
Amintind că acesta este un an electoral la Universitate, asociaţiile le transmit reprezentanţilor Consiliului de Administraţie şi ai Senatului universitar că, spre deosebire de ei, "prorectorul responsabil cu managementul serviciilor studenţeşti şi sociale s-a consultat de fiecare dată cu reprezentanţii studenţilor şi le-a adus la cunoştinţă orice informaţie care a privit în mod direct studentul orădean".
În final, studenţii mai fac un apel către toţi membrii comunităţii Universităţii din Oradea şi le cer să lase deoparte trivialităţile personale, în detrimentul unor discuţii constructive.
Într-un articol publicat în această săptămână, BIHOREANUL a dezvăluit că Universitatea din Oradea vrea să scoată la concurs 75 de posturi didactice. Deşi aceste concursuri sunt publice, majoritatea posturilor sunt anume pregătite pentru avansarea unor cadre didactice, printre acestea numărându-se şi conferenţiarul Daniela Ionescu, de la Departamentul de Textile, care ar urma astfel să devină profesor universitar.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.