URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Mai 2015, 17:45

La vremuri noi, tot ei! La concursurile pentru inspectori şcolari s-au înscris doar ocupanţii funcţiilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor organizează, în premieră în România post-comunistă, concursuri simultane pentru toate funcţiile de inspectori şcolari. În prezent, toţi inspectorii şcolari sunt angajaţi pe bază de numire făcută de inspectorul general, însă Ministerul Educaţiei a cerut inspectoratelor să organizeze concursuri pentru fiecare post. Astfel, IŞJ Bihor a scos la mezat 25 de funcţii de inspectori. Nu toate sunt cu normă întreagă, aşa că Inspectoratul are 23,5 norme vacante. Totuşi, există mari şanse ca angajaţii IŞJ Bihor să rămână exact aceiaşi, căci, cu câteva excepţii, tot ei sunt şi candidaţii la concurs.

Bătaie pe arte şi română

Concurenţă este doar pentru două posturi: cel de inspector la limba română, unde şi-au depus dosarele actualul inspector, Viorel Ilea, şi profesoara Adela Porge, şi cel de arte, unde actualul inspector Mircea Boţog concurează cu profesorul Ciprian Romeo Frunză.

În rest, actualii inspectori vor concura de unii singuri: Luminiţa Citrea ca inspector pentru biologie, Ioana Codreanu şi Adriana Oniţa Avram pentru cele două posturi de management instituţional, Daniela Duma pentru educaţie permanentă şi activităţi extraşcolare, Ferko Emilia pentru limba şi literatura maternă maghiară, Florian Hoţupan pentru educaţie fizică şi sport, Felicia Ianţa pentru învăţământ primar în limba română, Florian Mieluţ pentru învăţământ profesional, Alexandru Mlinarcsik pentru minoritatea slovacă, Elena Moţoc-Chivari şi Florin Negruţiu pentru două posturi de proiecte educaţionale, Gabriela Nan pentru matematică, Florin Negruţiu pentru religie, Sînziana Neşiu pentru dezvoltarea resursei umane, Elisaveta Roşu pentru geografie, Nicolae Şaitoş pentru dezvoltarea resursei umane, Silviu Torjoc pentru fizică-chimie şi Alina Vese pentru învăţământ special.

Nu mai vor în IŞJ

„Un singur dosar depus a fost respins, cel pentru educaţie timpurie în limba maghiară al doamnei Peto Csilla. Ordinul ministrului cere ca fiecare candidat să ocupe funcţia didactică în momentul depunerii candidaturii. Astfel, dumneaei ar fi trebuit să fie titular în învăţământul primar, dar este profesor logoped în centre de asistenţă, chiar dacă este învăţător la bază”, a explicat, luni, inspectorul general Nicolae Avram, pentru BIHOREANUL.

Pentru alte şase funcţii, două de inspectori pentru managementul resurselor umane şi câte una pentru învăţământ preşcolar, pentru limba engleză, pentru învăţământ particular şi pentru acces la educaţie, nu au existat pretendenţi nici măcar în rândul actualilor inspectori. „Cel mai probabil, pe funcţiile fără candidaţi vor rămâne actualii inspectori prin numire cu delegaţie până pe 30 august”, a explicat Avram.

Probele de concurs vor avea loc între 20 mai şi 5 iunie la IŞJ Bihor, iar din comisia de concurs va face parte inspectorul general, care va fi preşedinte, un reprezentant al Ministerului Educaţiei şi un profesor al Universităţii din Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
bataie mare la limba romana
PeDeLeii incearca sa revina in inspectorat prin fosta inspectoare de limba romana Porge, ma mir ca nici dracu' nu s-a uitat la activitatea acestei "doamne" in perioada respectiva, oare cate falsuri in acte si alte mizerii a facut aceasta "culta" personalitate care nu stie nici unde lucreaza barbat-su (citez: INSP."PARCUL TRAIAN") -referire la Inspectoratul Judetean de Politie
Postat 17 Mai 2015, 23:58 de vasipop
cat iubesc astia invatamantul...
Ia intrbati-i membrii carui partid sunt si veti intelege de ce numai ei. Sau ,mai bine zis, de ce tot ei.
Postat 11 Mai 2015, 21:13 de titel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON