Situaţie fără precedent în Bihor: aproape toţi elevii care au dat examenul de Bacalaureat în Colegiul Tehnic Unirea Ştei riscă să fie daţi eliminaţi, post factum.
O profesoară din Timiş, judeţ în care s-au corectat lucrările elevilor din Bihor, a sesizat Ministerul Educaţiei, prin TelVerde, că 42 de lucrări la matematică primite de la şcoala din Ştei sunt aproape identice. "Ministerul ne-a comunicat că există această sesizare şi din acel moment am respectat metodologia", a declarat, duminică, pentru BIHOREANUL inspectorul şcolar general Nicolae Avram.
Furt în masă
Astfel, membrii Comisiei Judeţene de Bacalaureat au vizionat înregistrările camerelor video din şcoală, de la proba C a Bacalaureatului, şi au constatat că în 10 din cele 14 săli de clasă elevii au copiat! "În zece săli de clasă s-au întâmplat nereguli: elevii au vorbit între ei, au făcut schimb de foi, nu ştim dacă de examen sau de ciorne. Sunt şi elevi care au lucrat independent şi care n-au avut nicio treabă cu procesul fraudării", a precizat Avram.
În total, în aceste săli de clasă erau 152 de elevi care au dat examenul la matematică şi 39 care au dat examenul de istorie, Comisia Judeţeană de Bacalaureat urmând să-i identifice pe toţi ca să stabilească cine a copiat şi cine nu. Cei filmaţi în timp ce copiau vor fi eliminaţi din examen şi li se vor anula toate lucrările. Ei nu vor mai putea să se înscrie la Bac timp de două sesiuni.
La centrul de examen Colegiul Tehnic Unirea au dat Bacul, în sesiunea iunie-iulie 2015, elevii respectivului colegiu, dar şi elevii Colegiului Naţional "Avram Iancu" din localitate. La proba obligatorie a profilului au fost prezenţi 255 de candidaţi (184 la matematică şi 71 la istorie) din totalul celor 265 înscrişi (188 la matematică şi 77 la istorie).
A intrat pe fir ministrul
Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a anunţat duminică, printr-un comunicat de presă, că îşi trimite corpul de control în Bihor, pentru a afla cu exactitate ce s-a întâmplat aici.
În acelaşi timp, a anunţat ministrul, Comisia Naţională de Bacalaureat a îi va ancheta pe profesorii supraveghetori, dar şi pe cei din comisia de Bac de la Colegiul Unirea. Profesorii care vor fi găsiţi vinovaţi riscă să li se desfacă contractele de muncă.
Preşedintele comisiei de acolo este profesorul Dan Ispas, directorul Colegiului Tehnic Ioan Ciordaş din Beiuş. "Eu nu văd implicarea comisiei, eventual prin faptul că nu a circulat continuu prin săli. Dar acolo am avut şi monitor din partea IŞJ, pe doamna director de la "Nicolae Popoviciu" din Beiuş, Mihaela Nemeş, şi a trecut şi inspectorul IŞJ Mădălina Lupău", a precizat Avram. Cât a ştiut sau nu comisia de frauda de sub nasul ei, rămâne să stabilească Ministerul Educaţiei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.