După ce 12 elevi de la Colegiul Unirea Ştei au obţinut în instanţă suspendarea eliminării de la Bacalaureat, Gabriel Ispas, vicepreşedinte al Comisiei Naţionale de Bacalaureat şi consilier al ministrului Educaţiei Sorin Cîmpeanu, a criticat dur Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor pentru modul în care a gestionat acest proces.
Demisie sau demitere
"Această suspendare s-a acordat în contextul în care inspectoratul nu a fost prezent în instanţă şi nu a depus niciun fel de înscris pentru susţinerea deciziei de a-i elimina pe respectivii elevi de la bacalaureat. Inspectoratul Şcolar, în mod culpabil, nu s-a apărat în instanţă. Or, acest lucru este inadmisibil într-un stat de drept, motiv pentru care cred că este necesar ca, uitându-se în oglindă, inspectorul şcolar general să facă un demers de onoare - acela de a-şi înainta demisia", a declarat Ispas, citat de Agerpres. Dacă acest lucru nu se întâmplă, a mai spus Ispas, va fi propusă ministrului Educaţiei eliberarea din funcţie a acestuia.
"Nu este posibil să nu informezi Ministerul Educaţiei în legătură cu procesul aflat pe rol şi nu este posibil ca atunci când, în mod haios, aud cum consiliera juridică era plecată în vacanţă, tu, manager, tu, inspector general, să nu te duci personal în instanţă pentru a susţine temeinicia deciziilor pe care le-ai luat", a adăugat vicepreşedintele Comisiei Naţionale de Bacalaureat.
"Sper că este doar foarte multă incompetenţă, pentru că, dacă nu e vorba de incompetenţă, cu siguranţă discutăm despre lucruri mult mai grave. Sper că astăzi domnul inspector general, asumându-şi poziţia absurdă şi inacceptabilă, să facă un gest de onoare", a încheiat Ispas.
"N-am avut timp"
Contactat de BIHOREANUL, inspectorul general Nicolae Avram a confirmat că IŞJ Bihor nu a fost reprezentat în procesul cu cei 12 elevi şi a spus că singurul document depus la instanţă a fost o cerere de amânare, pe motiv că jurista instituţiei era plecată în concediu.
"Noi am primit citaţiile în 13 iulie, seara. Jurista este plecată în concediu, nici dacă o aduceam cu elicopterul nu avea cum să ne reprezinte. Nu aveam cum angaja un avocat peste noapte. Eu nu m-am dus, pentru că nu sunt jurist, nu ştiam nici ce să duc", a declarat Avram, vineri, pentru BIHOREANUL.
Inspectorul general a mai spus că vineri jurista instituţiei s-a întors din concediu şi va reprezenta IŞJ la recursul de la Curtea de Apel Oradea. Până atunci însă, sentinţa Tribunalului Bihor este executorie, aşa că eliminarea celor 12 elevi din examen a fost suspendată.
Între timp, Colegiul Unirea din Ştei a tipărit adeverinţele care atestă că cei 12 elevi au promovat Bacalaureatul. Acestea urmează să fie vizate de IŞJ Bihor, iar apoi vor fi eliberate elevilor, cel mai probabil chiar în cursul serii de vineri. Cu ele, absolvenţii se vor putea înscrie la facultate.
Cât despre o eventuală demisie, Avram a declarat că nu s-a gândit la asta. "Nu comentez ce cere domnul Ispas, este dreptul domniei sale. Eu n-am avut timp să mă gândesc, am fost preocupat să rezolvăm problema celor 12 elevi", a spus inspectorul general.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.