URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Decembrie 2016, 12:51

Concursurile pentru directorii de şcoli, la final: 104 directori şi 49 directori adjuncţi, declaraţi promovaţi

Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a afişat rezultatele finale ale concursurilor pentru directori, după soluţionarea contestaţiilor.

Ruge revine

Două din cele şapte contestaţii depuse au fost admise, dar doar pentru un candidat a însemnat promovarea pe funcţie, mai precis pentru profesoara Maria Ruge (foto), care va fi director al Colegiului Transilvania. În urmă cu o lună, BIHOREANUL a arătat că Ruge a picat ultima probă a concursului, cea a interviului, după ce a obţinut doar 27,3 puncte, mai puţin faţă de limita minimă impusă, de 35 puncte. Ruge a primit notele cele mai mici chiar de la dascălii din şcoală, care de altfel s-au arătat nemulţumiţi că profesoara va deveni directoare. După contestaţie, însă, punctajul ei a crescut la 45,45, astfel că femeia va fi noul lider al şcolii.

Cealaltă contestaţie admisă, a profesorului Tiberiu Sîncelean, care a candidat ca director la Şcoala nr. 16 Oradea, nu i-a adus acestuia şi funcţia dorită, deoarece un alt candidat, directorul în funcţie Vasile Gârba, a avut o notă mai mare.

Alţii la rând!

Din totalul de 279 candidaţi, IŞJ Bihor a declarat promovaţi 104 directori şi 49 directori adjuncţi. Aşa cum BIHOREANUL a arătat, însă, aproape jumătate din actualii conducători ai unităţilor de învăţământ din judeţ vor fi schimbaţi din funcţie, deoarece legislaţia în vigoare prevede că directorii în funcţie care au picat concursul sau care nici nu s-au prezentat nu mai pot fi numiţi. Astfel, în şcolile şi grădiniţele unde nu există candidaţi promovaţi pe funcţiile de conducere, inspectorul şcolar general Alin Novac-Iuhas va face numiri din rândul dascălilor şcolii.

De asemenea, cele mai mari colegii din Oradea vor avea noi lideri. Direcţiunea Colegiului Naţional Emanuil Gojdu va fi preluată de profesorul de matematică Florin Nicoară, iar la Colegiul Naţional Mihai Eminescu va fi directoare profesoara Livia Muntean. O nouă conducere va avea şi Colegiul Naţional Iosif Vulca, unde revine pe funcţie fosta directoare Simona Martin, care a mai ocupat această funcţie în urmă cu câţiva ani.

În schimb, multe dintre celelalte şcoli orădene şi-au "conservat" directorii: Colegiul Economic Partenie Cosma va fi condus tot de profesorul Virgil Blage, Liceul Teoretic Aurel Lazăr tot de Gheorghe Tirla, Colegiul Tehnic Traian Vuia tot de Daniela Vîlceanu, Liceul Teoretic Ady Endre tot de profesoara Marta Vad, iar Liceul cu Program Sportiv Bihorul tot de Dan Matei.

Totodată, Colegiul Naţional Octavian Goga din Marghita îl va avea ca director tot pe Marcel Sas-Adascăliţii, Liceul Tehnologic Horea din acelaşi oraş tot pe profesorul Remus Sabău, la Colegiul Naţional Avram Iancu din Ştei rămâne în funcţie profesorul Cristian Andru, în timp ce Liceul Teoretic Constantin Şerban din Aleşd va fi condus de acum de fostul inspector şcolar general Liliana Antonescu.

Printre profesorii promovaţi ca directori adjuncţi se numără Dorina Iova (Colegiul Emanuil Gojdu), Ioan Cadar şi Eniko Hochhauser (Colegiul Mihai Eminescu), Adriana Sarca şi Ioan Pop (Colegiul Naţional Octavian Goga Marghita), Stance Lucian şi Bocoi Roland Robert (LPS Bihorul) ori Buleandră Constantin (Liceul Teologic Penticostal Betel).

Tot aceste rezultate vor fi supuse validării vineri, în şedinţa Consiliului de Administraţie al IŞJ Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON