URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Septembrie 2017, 16:32

ISU Crişana: Reguli de comportare în caz de furtună

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Date fiind condiţiile meteorologice, de cod galben de furtuni, prognozate pentru următoarea perioadă pentru aproape toată ţara, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a transmis câteva reguli de comportare în caz de furtună.

Printr-un comunicat emis marţi după amiază, ISU reaminteşte că, marţi după amiază, intră în vigoare un cod galben de furtuni valabil pentru aproape toată ţara, şi transmite câteva sfaturi, în scopul prevenirii efectelor negative provocate de instabilitatea atmosferică.

În esenţă, ISU "Crişana" recomandă cetăţenilor să îndepărteze copacii sau ramurile uscate, să asigure sau să înlăture, după caz, elementele de construcţie aflate în echilibru instabil, care pe timp de vijelie, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.

"Pe timpul furtunii, cetăţenii trebuie să întrerupă orice activitate în aer liber, să se  adăpostească  în locuinţe sau alte spaţii care le asigură protecţia, să închidă uşile şi ferestrele şi să deconecteze aparatele şi echipamentele electrice. Pentru  limitarea  posibilelor  pagube  generate  de  vântul  puternic, parcarea  autovehiculelor  se  va  realiza  în  zone  ferite,  la  distanţă sigură  faţă  de  copaci  sau stâlpi de electricitate", arată comunicatul.

ISU reaminteşte, de asemenea, următoarele reguli de comportare  pe timpul unei furtuni:

- Dacă sunteţi în spaţii deschise, aşezaţi-vă ghemuit la pământ. Puneţi-vă mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi.

- Reduceţi contactul cu pământul încercând să deveniţi o ţintă cât mai mică.

- Nu vă întindeţi pe pământ.

- Evitaţi: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în arie deschisă,câmpuri, sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete etc..

- Dacă vă aflaţi în pădure, căutaţi adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi.

- Dacă sunteţi într-o zonă deschisă, mergeţi spre o zonă joasă, precum o vale.

- Dacă sunteţi pe un lac, încercaţi să ajungeţi la mal de urgenţă şi adăpostiţi-vă imediat.

Potrivit Informării meteorologice transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie, la munte, în Maramureş, nordul Moldovei şi al Transilvaniei, local în Oltenia, Muntenia şi Banat în seara zilei de marţi (19 septembrie) şi în noaptea de marţi spre miercuri (19/20 septembrie) vor fi perioade în care vremea va fi instabilă.

"Vor fi averse torenţiale, descărcări electrice şi pe arii restrânse grindină. Începând de miercuri după-amiază (20 septembrie), fenomene specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala în cea mai mare parte a ţării. În intervale scurte de timp sau prin cumulare se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi local 20 l/mp şi izolat 40 l/mp. În majoritatea regiunilor vor fi intensificări temporare ale vântului, ce vor lua şi aspect de vijelie, cu viteze la rafală ce vor depăşi 50...60 km/h., fenomenele periculoase avertizate fiind frecvente descărcari electrice, grindină de dimensiuni mici şi medii,  cantităţi de precipitaţii care vor depăşi 25 l/mp", arată documentul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON