URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 24 IANUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Anul 2025 înseamnă, după trei cincinale, prima absență a lui Ilie Bolojan de la cârma Oradiei și a județului. Dacă lucrurile vor merge bine, e semn că sistemul de lucru al actualului șef al Senatului a fost implementat cu succes. Dacă nu, vom rămâne cu regretul că mandatele lui Bolojan au fost o excepție în administrația publică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă vine să credeți că, deși conducerea Consiliului Județean Bihor i-a cerut să demisioneze, șeful DGASPC, Călin Puia, a refuzat, sfidător, să facă acest gest de minimă onoare? Că, dimpotrivă, a ales să târască în scandal atât instituția pe care o conduce (unde săptămâna trecută procurorii și polițiștii au descins cu mandat de percheziție fiindcă directorul nu le-a pus documente la dispoziție de bunăvoie), cât și administrația județeană însăși (care i-a deschis și ea o anchetă administrativă)?
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Decembrie 2016, 15:13

O mare pierdere: Scriitorul Romulus Rusan, soţul Anei Blandiana, alături de care a făcut muzeu din închisoarea de la Sighet, a murit

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România a mai pierdut un om de valoare. Scriitorul Romulus Rusan, fondator împreună cu soţia sa, poeta Ana Blandiana, al uneia dintre cele mai longevive şi serioase organizaţii neguvernamentale din România, Fundaţia Academia Civică, s-a stins din viaţă vineri, la vârsta de 81 de ani.

"Era un om înalt, frumos şi blând. Aşa l-am perceput eu. De fiecare dată când am avut ocazia să vorbim mi-a plăcut bunătatea. Şi cum se spune, bunătatea era o calitate a inteligenţei artistice", a spus într-o emisiune televizată academicianul Eugen Simion, evocându-i amintirea.

Poeta Ana Blandiana i-a închinat lui Romulus Rusan o poezie publicată pe Facebook, însoţită de un comentariu scurt. "Nu credeam să învăţ să anunţ vreodată moartea soţului meu ROMULUS RUSAN (1935-2016), omul pe care l-am iubit mai mult de o jumătate de secol şi fără dragostea căruia cu siguranţă nu aş fi supravieţuit", a postat Ana Blandiana.

"Două cruci
Tu ai fost crucea mea
Înaltă, subţire,
În stare să mă răstignească
Grindă pe grindă.
Eu am fost crucea ta
Copilărească,
Răsfrântă-n oglindă.
Aceeaşi mişcare
Pentru îmbrăţişare
Şi răstignire,
Pentru mire
Şi pentru mireasă.
Lasă
Vremea să curgă de două ori,
Dinspre seară, şi dinspre zori,
Pentru unul, şi pentru altul,
Să ne asemene,
Şi să ne-acopere sumbră
Cu flori -
Printre care să privim spre înaltul
Desenat cu două cruci gemene:
Una de umbră."

Romulus Rusan a publicat volumele Râul ascuns, 1963; Express 65, 1965; Convorbiri subiective, colaborare cu Ana Blandiana, 1971; O discuţie la masa tăcerii, Editura Eminescu 1976; America ogarului cenuşiu, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 1977; La început n-a fost cuvântul, Editura Meridiane, 1977; Artă fără muză, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1980; Roua şi bruma, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 1982; Cauze provizorii, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 1983; O Călătorie Spre Marea Interioară, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 1986; Exerciţii de memorie, Fundaţia Academia Civică, 1999; Permisul de pietoni, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 2000; România în timpul războiului rece; O zi de toamnă, cândva... 15 Noiembrie 1987 Braşov, Fundaţia Academia Civică, 2012.

Dincolo de prolifica sa activitate literară, poate că realizarea cea mai importantă a lui Romulus Rusan şi Anei Blandiana este transformarea în Memorial al Victimelor Comunismului a închisorii din Sighetu Marmaţiei în care au fost exterminaţi numeroşi intelectuali şi oameni de stat ai României, precum Iuliu Maniu şi Gheorghe Brătianu, în primele decenii după instaurarea comunismului în ţara noastră.

De altfel, în fiecare vară, prin Fundaţia Academia Civică, numeroşi elevi de liceu şi studenţi din întreaga ţară, inclusiv din Bihor, au participat la tabere organizate de această organizaţie la Sighet.

Romulus Rusan şi Ana Blandiana au fost foarte legaţi de Oradea, oraş pe care poeta l-a considerat al lansării sale prin intermediul revistei de cultură Familia, unde au avut şi au numeroşi prieteni şi pe care cei doi l-au vizitat în nenumărate rânduri.

Dumnezeu să-l primească între drepţii Lui!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
America ogarului cenusiu
Sincere condoleante familiei !
Postat 09 Decembrie 2016, 18:20 de Iness
sotul
de ce trebuie mentionat -sotul anei- altfel ar fi fost un anonim? nu ne putem vindeca nicicum.
Postat 09 Decembrie 2016, 15:55 de mircea54
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7792 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON