Problemele de integritate academică nu se mai termină pentru PSD-istul orădean Florian Bodog. Ministrul Sănătăţii este acum în centrul unui nou scandal, după ce jurnaliştii de la Press One au dezvăluit că două treimi din cea de-a doua teză a sa de doctorat, în domeniul Ştiinţelor Economice, sunt copiate la virgulă din alte cărţi.
"Doar" trei cărţi...
Intitulată "Managementul și marketingul unităților sanitare", teza a fost susţinută de Bodog în anul 2008, la Universitatea de Vest din Timișoara, după ce, în 2001, devenise doctor în Științe Medicale, la Universitatea din Oradea.
"Trei cărţi. Doar de atât a avut nevoie Florian Bodog pentru a încropi cea mai mare parte a tezei sale de doctorat în Științe Economice, susținută în 2008 la Universitatea de Vest din Timișoara", se arată în articolul publicat duminică seară sub semnătura cunoscutei jurnaliste Emilia Şercan.
Una dintre cele trei cărţi cu pricina este "Management: de la teorie la practică" (autori: Viorel Cornescu, Paul Marinescu, Doru Curteanu și Sorin Toma), publicată în 2003 la Editura Universității din București. Din acest volum, în teza lui Bodog s-au copiat peste 20 de pagini, fără a se indica sursa. În schimb, Bodog a citat în note de subsol surse bibliografice care nu corespund realității, întărind plagiatul!
A doua carte copiată de Bodog este semnată de Petru Armean: "Managementul calității serviciilor de sănătate", apărută în 2002 la Editura Coresi din București. La acea vreme, Armean era șef de lucrări la FMF Oradea, iar azi este şi decanul Facultății de Moașe și Asistență Medicală de la Universitatea de Medicină "Carol Davila" din București. Mai important însă: este consilier personal al ministrului Bodog.
Bibliografie fără sens!
În fine, a treia carte plagiată de Bodog este semnată de conferenţiarul Lucia Daina, în prezent director medical al Spitalului Judeţean Oradea. Ea i-a fost subordonată şi colegă lui Bodog, atât la Facultatea de Medicină, unde acesta a fost decan, iar în prezent este prodecan, cât și la spital, pe care Bodog l-a condus ca manager.
Din cartea lui Daina, "Manual de management sanitar", apărută în 2007 la Editura Universității din Oradea, Bodog a copiat, printre altele, un întreg capitol, intitulat "Considerații generale privind sistemele de sănătate". Culmea, de-a lungul acestor pagini, Bodog a înşirat câteva lucrări citate, unde însă nu se regăsesc informaţiile cu pricina! În total, din volumul lui Daina, Bodog a plagiat 62 de pagini.
Surprinsă sau nu?
Contactată vineri de Press One, Daina s-a declarat surprinsă de faptul că Bodog i-ar fi plagiat lucrarea. "Am avut discuții cu domnul Bodog, dar nu despre teza dumnealui. Nici nu știu cum să reacționez. Nu am văzut teza dânsului, nu știu cum a lucrat. O să mă gândesc să văd dacă e ceva de făcut. Este o informație tare așa... de dimineață", a declarat Lucia Daina.
În aceeaşi zi, jurnaliştii au cerut un punct de vedere şi din partea lui Bodog, însă acesta n-a răspuns. Abia duminică, biroul de presă al Ministerului Sănătăţii a transmis un punct de vedere în care Bodog susţine, cu tupeul caracteristic, că, de fapt, el ar fi fost cel plagiat!
PSD-istul spune că Daina ar fi folosit notiţele scrise de el în timpul unei cercetări făcute la Oradea, unde s-a înscris iniţial la doctorat în Economie, dar a renunţat la cercetare şi "și-a dat acceptul ca materialele de cercetare academică realizate de dânsul să fie folosite ca note de curs pentru studenți". Aşa, informaţiile ar fi ajuns la Daina, care le-a şi publicat, fără însă ca Bodog să-i fie co-autor.
Bodog a transmis Press One şi o declaraţie culeasă la calculator, semnată de Daina, care ar confirm alambicata poveste! Evident că, dacă această variantă ar fi fost adevărată, doctoriţa ar fi spus-o din start ziaristei, când a fost căutată. În plus, ministrul nu a lămurit defel paginile plagiate din celelalte cărţi.
"Reabilitat" de judecători
Articolul din Press One reaminteşte şi dezvăluirile BIHOREANULUI de anul trecut, şi anume faptul că Bodog a obţinut fără merit şi titlul de profesor şi dreptul de a coordona doctorate, pentru că nu a semnat suficiente articole ştiinţifice. Acest lucru a fost confirmat în 2016 de CNATDCU şi ministrul Educaţiei din acea vreme, Mircea Dumitru, care i-a şi retras PSD-istului titlul de abilitat.
Luna trecută, însă, Bodog a câştigat la Curtea de Apel Oradea procesul deschis împotriva Ministerului Educaţiei, privind anularea ordinului care l-a lăsat fără dreptul de a coordona doctorate. Hotărârea nu este, însă, definitivă.
Vezi întrega dezvăluire a Press One, cu exemplele clare de plagiat, în articolul: Ministrul Florian Bodog a plagiat două treimi din teza de doctorat în Ştiinţe Economice
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.