URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Mai 2015, 14:00

Unică în România! Turbina de 18,8 milioane euro a noii centrale pe gaz a ajuns la Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea mai scumpă componentă a noii centrale pe gaz, turbina produsă de General Electric în Germania şi testată în Ungaria, a ajuns vineri la Oradea. Echipamentul, în valoare de 18,8 milioane euro, reprezintă 30% din valoarea noii centrale, funcţionează pe principiul unui motor de avion şi este unic în România.

Muncitorii firmei SCT Italia, împreună reprezentanţii producătorului, au început montarea încă de dimineaţă pe fundaţia turnată de angajaţii Elasaco în curtea CET.

„Poziţionarea turbinei pe fundaţie este o operaţiune migăloasă. Echipamentul trebuie fixat în buloanele deja montate, iar toleranţele admise sunt de ordinul milimetrilor”, a explicat BIHOREANULUI inginerul Cătălin Ifrim, manager de proiect din partea Elsaco.

Pentru a evita orice eroare, în cadrul procedurilor de verificare, constructorii au reluat măsurătorile de nu mai puţin de 17 ori.

Turbina pe gaz a fost amplasată pe fundaţia construită între generatorul electric, deja poziţionat, şi cazanul recuperator al aburului, montat şi el, fapt pentru care operaţiunea este cu atât mai dificilă. Ulterior, după fixarea echipamentului, acesta va fi dotat cu instalaţiile auxiliare de ulei, de răcire şi altele, aduse deja cu un troliu în curtea Electrocentrale.

După montarea instalaţiilor auxiliare, în jurul turbinei va fi ridicată o clădire menită să o protejeze. Potrivit inginerului Ifrim, echipamentul era programat să ajungă ajungă la Oradea abia pe 19 mai, iar faptul că a sosit cu 4 zile mai repede va ajuta la recuperarea în parte a întârzierii de două săptămâni faţă de grafic a construcţiei noii centrale.

Până în prezent staţia de pompare este finalizată în proporţie de 80%, clădirea fiind deja închisă cu panouri, staţia electrică este realizată în proporţie de 30%, iar angajaţii Construcţii Bihor au început lucrările la fundaţia viitorului cazan de apă fierbinte.

Livrată la cheie, noua centrală pe gaz a municipalitatăţii orădene va avea o putere instalată de 45 MW electric. Aceasta va fi dotată cu recuperator de căldură de minim 43 MW termic, acumulator de căldură de minim 8.500 mc, două cazane de apă fierbinte (CAF), plus instalaţii auxiliare, de la sistemul de alimentare cu gaze naturale până la instalaţiile de tratare chimică a apei din cazane.

Construcţia noului CET pe gaz face parte dintr-un proiect european în valoare totală de 77,7 milioane euro, finanţat prin fondurile structurale al Programului Operaţional Sectorial Mediu. Proiectul cuprinde inclusiv reabilitarea a 17,5 kilometri de reţea din magistralele 1 şi 3 care traversează oraşul prin Bulevardul Dacia şi strada Traian Lalescu, lucrări realizate de o asociere de firme reprezentată de Construcţii Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Da!Windos!
Perfect!!!Sincer nu mă pricep doar ce am văzut prin documentare,rămâne să forțăm ideea ce e și prin țările civilizate ,căci,cum e aici nu ne ajută deloc,decât că siiigur se vor umplea facturile la asociațieSsau cum spunea Băse pe un sait de socializare,să nu și....încace facturile degeaba...he he!
Postat 16 Mai 2015, 11:28 de crisan
Bio este in Oradea, la statia de epurare, inca din anul 1979 !!!
Cu tot rakatul orasului se incalzesc birourile de la Statia de Epurare si ramane pentru o sera de 2.000 mp !!! O centrala care sa asigure pentru 100.000 de locuinte ar trebui sa adune kaka de la 3.000.000 de epuratori de tip fund individual !!! Voi, unu+crisan, sunteti inca copii si nu stiti ca treaba e functionala de aproape 30 de ani la noi, dar nu va fi nicodata materie prima suficienta in Oradea ... doar daca Bolojan se incumeta, motivat fiind ca de obicei, sa importam ceva de la altii !!!
Postat 16 Mai 2015, 10:54 de WinDos
@crisan - biogaz
e in discutii sa se faca o astfel de centrala de captare de biogaz pe depozitul de gunoaie. insa nu se face de primarie (e ca si cum ai zice ca primaria sa isi deschida supermarket la subsolul institutiei, ca poate ii e foame cuiva, or auto-servire) ci de catre privati, pe banii privatilor, daca acestia considera ca se merita si isi scot investitia+ ceva profit. sa vedem daca se merita si daca se pune in practica. insa nu garanteaza nimeni ca o sa aiba pret mai bun decat gazul din alta parte..
Postat 16 Mai 2015, 10:26 de unu
ar fi bine
Ca autoritățile locale să se gândească și la producerea de biogaz cum multe localități din țările civilizate au(captare gaz din resturi vegetale),decât să fie arse aiurea pe câmp.Chiar așa greu ar fi?
Postat 16 Mai 2015, 10:05 de crisan
Turbina a ajuns la poarta CET ...
... noroc ca era deschisa si inca nu avea afisat inscrisul cu falimentul !!!
Postat 15 Mai 2015, 20:15 de WinDos
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON