URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Iunie 2017, 13:33

Încă un şantier în centrul Oradiei: Începe reabilitarea malului Crişului Repede pe tronsonul din dreptul Primăriei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Malul stâng al Crişului Repede se transformă în şantier. Constructorii încep miercuri lucrările de reabilitare a malului stâng al râului, pe tronsonul delimitat de podul Sfântul Ladislau şi pasarela pietonală de la Centrul de Calcul.

"Lucrările vor începe de astăzi. Am avut discuţii cu Primăria încă de anul trecut pentru realizarea acestui proiect, dar a durat dezbaterea publică şi procedurile de obţinere a autorizaţiei, pe care am primit-o ieri", a anunțat, miercuri, directorul ABA Crişuri, Dorel Dume, în cadrul unei conferinţă de presă.

Reabilitarea malului Crişului Repede va costa circa 20 milioane lei şi va fi finanţată cu fonduri de la Ministerul Mediului. Repcon SA, constructorul selectat de ABA Crişului, va începe reamenajarea promenadei pornind dinspre pasarela de Centrul de Calcul.

Cu vedere la râu

Concret, lucrările vor cuprinde suprabetonarea elevaţiei zidului existent, turnarea unei grinzi de beton pentru stabilizarea fundaţiei, realizarea unei platforme de întărire pe strat de piatră pentru zona de promenadă, dar şi refacerea zonei verzi.

Promenada de la nivelul luciului de apă se va conecta la cea existentă, construită în coronament, cu ajutorul unei rampe de acces cu o pantă de 6% şi o lungime de 45 metri. Consola va fi lărgită şi va fi amenajată cu balconaşe, pentru o mai bună vedere la râu.

"Promenada va fi mult mai generoasă pentru pietoni. Jos, la nivelul râului va avea o lăţime de 3-4 metri, iar porţiunea în consolă va fi lărgită la 2,5 metri", a spus directorul Dume.

În final, orădenii vor putea să se plimbe pe malul Crişului pornind de la podul Dacia până la viitorul pod al Centenarului din dreptul fostului Centru de Calcul, cu trecere pe sub podul Sfântul Ladislau.

Se consolidează!

Lucrările demarate de ABA Crişuri urmează să fie finalizate la începutul anului viitor, când Primăria va deschide un nou şantier în zonă.

"Tot ce ţine de finisaje, restaurarea zidului din dreptul Primăriei şi balustradei concepute de arhitecţii Vago, inclusiv pavarea cu piatră a trotuarului până la carosabil se va face pe cheltuiala municipalităţii", a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

Valoarea celei de a doua etape de reabilitare a malului Crişului Repede nu a fost încă stabilită. "Acum se fac expertizele pentru a vedea nevoia de consolidare a stâlpilor de pe porţiunea de mal din dreptul Primăriei", a spus edilul.

Potrivit viceprimarului, toate lucrările vor fi încheiate până la sfârşitul anului 2018, dată după care şantierul s-ar putea muta pe malul drept al râului. "Am avut deja o discuţie cu ABA Crişuri în ideea de a amenaja în viitor şi partea celalată a malului Crişului", a declarat Mălan.

Municipalitatea are în plan să extindă promenada existentă, care va continua pe sub podul Sfântul Ladislau pentru a ieşi în aval la nivel străzii Nicolae Grigorescu, care, alături de strada Libertăţii, va deveni pietonală. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON