URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Octombrie 2015, 09:59

Poftiţi în grădină: Orădenii, invitaţi să redescopere arhitectura şi istoria fostului Hotel Parc (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fundaţia Euroregiunea Bihor-Hajdú-Bihar (fondată de Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Oradea), în colaborare cu Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Bihor şi Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) programează la Oradea un eveniment menit să readucă în atenţie, într-un mod neconvenţional, frumuseţile monumentelor istorice.

Proiectul "Loisir stil Art Nouveanu – redescoperirea grădinilor interioare ale monumentelor istorice, ediţia 1" şi-a câştigat de la AFCN 75% din finanţarea necesară, adică 44.721 lei, în timp ce ceilalţi 25% sunt asiguraţi de Fundaţia Euroregiunea Bihor-Hajdú-Bihar, adică 16.000 lei. În total valoarea proiectului este de 60.721 lei.

Concret, în perioada 16-18 octombrie, orădenii vor fi invitaţi să redescopere istoria şi grădina Palatului Veiszlovits de pe strada Republicii, monument istoric cunoscut mai degrabă drept fostul Hotel Parc, lăsat de mai mulţi ani în paragină.

"Rolul principal al activităţilor proiectului este conştientizarea celor care administrează sau a celor care deţin în proprietate imobile de patrimoniu, a importanţei acestor obiective la nivel local, naţional şi internaţional, şi nu în ultimul rând a modului cum trebuie efectuate intervenţiile sau cum pot fi valorificate ca potenţial cultural sau turistic. De asemenea, aducerea în lumină a importanţei şi unicităţii patrimoniului architectural orădean", a precizat Bogdan Hossu, directorul fundaţiei organizatoare.

În cadrul evenimentului, participanţii vor putea să afle detalii despre arhitectura şi istoria Palatului Veiszlovits şi a grădinii acestuia, fiind totodată invitaţi la spectacole de muzică şi teatru ale unor artişti orădeni. De asemenea, Ramona Novicov împreună cu studenţii ei de la arhitectură au pregătit o expoziţie de artă, care va cuprinde inclusiv relevee realizate de aceştia din urmă cu fostul Hotel Parc.

"Palatul acesta este cu totul special în context nu doar orădean, ci european. Arhitectura lui este eclectică, dar nu este destul să spunem asta. Suntem foarte multe influenţe din foarte multe stiluri, căci găsim aici elemente renascentiste, rococo, baroce, art deco, art nouveau, romantice", a spus criticul de artă Ramona Novicov, consultant ştiinţific în cadrul proiectului. "Sunt multe elemente de istorie a artei foarte preţioase şi prin tehnica lor de execuţie", a adăugat aceasta.

Deşi este monument istoric, clădirea Palatului Veiszlovits de pe strada Republicii, împărţită între mai mulţi proprietari, şi cu câteva spaţii aflate încă în litigii, se află în stare avansată de degradare. Se pare că, în viitor, acest lucru se va schimba. Potrivit Angelei Lupşea, directorul Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice din Bihor, proprietarul părţii celei mai mari a clădirii, adică al fostului Hotel Parc, SC Business Investment, plănuieşte să desfăşoare lucrări de consolidare, iar apoi de reabilitare a faţadei, prin programul lansat de Primărie în acest sens.

De altfel, în cadrul proiectului care va avea loc în perioada 16-18 octombrie, organizatorii vor amplasa în locul plasei de pe clădire un mesh (foto) de 60 de metri lungime şi 5 metri lăţime care va evidenţia cum a arătat palatul în trecut şi cum va arăta după ce va fi reabilitat.

Totodată, din fondurile obţinute, va fi realizat un material video de prezentare a proiectului şi activităţilor care vor fi derulate în cadrul acestuia, precum şi 100 de DVD-uri cu prezentarea arhitecturii unicat a ansamblului şi cu spectacolele care urmează să se desfăşoare acolo în weekendul 16-18 octombrie.

Organizatorii promit că, în cazul în care vremea va fi favorabilă activităţilor în aer liber, spectacolele vor avea loc în grădina interioară a fostului Hotel Parc. În caz contrar, acestea se vor ţine în fostul restaurant aferent acesteia, intrarea fiind - în oricare din variante - gratuită.


Program:

Vineri, 16 octombrie 2015

18:00  Deschiderea festivă
18:00 Inaugurare expoziţie de artă cu tema "Patrimoniul Art Nouveau" – dr. Ramona Novicov, specialist şi critic de artă

18:30  Concert de cameră: Formaţia de Clarinet "Stadler"  (durata: 20 de minute); Formaţia de Alamă "Presto"  (durata: 25 de minute)

Sâmbătă, 17 octombrie 2015

17:00  Prezentarea patrimoniului cultural material şi imaterial
17:00 Expoziţie de artă –  dr. Ramona Novicov, specialist şi critic de artă
17:30  Shakespeare’s Love (durata spectacolului: 50 de minute). Regia: Elvira Platon-Rîmbu

Duminică, 18 octombrie 2015

17:00 Expoziţie de artă – dr. Ramona Novicov, specialist şi critic de artă
17:20 Orchestra de Cameră a Orchestrei Simfonice de Suflători Oradea (durata concertului:60 de minute). Dirijor: Székely István

18:30 Spectacol "Doctor fără voie" (durata spectacolului: 60 de minute). Regia: Şerban Borda

Află mai multe detalii despre Hotelul Parc din articolul "Oradea ieri, Oradea azi: Pe vremuri, Hotelul Parc era gazda vedetelor"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON