URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Martie 2015, 14:05

Renovat cu fonduri europene, Castelul Zichy, de la Diosig, a fost inaugurat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Devenit de-a lungul timpului aproape o ruină, Castelul Zichy din Diosig a fost reabilitat şi dat în folosinţă la finele săptămânii trecute.

Castelul a fost construit în anul 1701 de Grunsfeld Feanz Johan, iar în 1719 a fost renovat şi extins, pentru ca în 1810 atât castelul cât şi pordgoria să fie cumpărate de un membru al famliei Zichy din Bratislava. Până în 1920, clădirea a fost castel nobiliar, iar mai apoi, până în 1965, a jucat rolul de şcoală de specialişti în viticultură, pentru ca ulterior aici să funcţioneze Casa Agricolă Judeţeană.

Oameni de prin toate părţile Crişanei soseau la castel pentru a învăţa, prin cursuri practice, de scurtă durată, plantatul viţei de vie şi a pomilor fructiferi, altoitul, tunsul, precum şi cunoaşterea soiurilor de struguri, respectiv făcutul vinului şi pălincii.

După 1989, castelul a fost abandonat şi a intrat în descompunere. Clădirea a fost salvată prin programul de Cooperare Transforntalier Ungaria - România 2007-2013, printr-un proiect realizat în parteneriat cu comuna Kokad şi Parcul Naţional Hortobagy din Ungaria, precum şi cu Asociaţia Milvus Transilvania Vest din România, în urma căruia Diosigului i-au revenit 2,4 milioane lei.

Astfel, castelul s-a transformat într-un centru expoziţional, informativ şi interactiv, în vederea popularizării valorilor naturale a Văii Ierului, după cum au precizat reprezentanţii administraţiei locale.

Potivit acestora, investiţiile realizate prin proiect sunt renovarea parţială a Castelului Zichy şi crearea centrului expoziţional în cadrul acestuia, reabilitarea parcului dendrologic din apropierea edificiului, crearea condiţiilor infrastructurale pentru vizitarea mlaştinei Daru, realizarea unei alei consolidate cu caracter educaţional şi turistic, reabilitarea drumului de acces în mlaştina Daru, dar şi realizarea a două materiale didactice, respectiv a unui film bilingv de promovare a valorilor naturale ale Văii Ierului.

Un monument sortit dispariţiei a fost astfel salvat, iar zona comunei Diosig s-a îmbogăţit cu un obiectiv ce poate intra în circuitul turistic al Bihorului.

Viorel Orbai

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Felicitari
Foarte bine ca nu s-a lasat in paragina si ne-am imbogatit cu inca un obiectiv turistic. Ar fi interesant sa il puna in valoare impreuna cu vinul deosebit din zona Diosigului. Festivalul vinului, Targuri degustari etc ar avea mai mult de castigat. Mai multe poze erau binevenite si eventual niste preturi informative pentru intrarea in castel
Postat 04 Martie 2015, 22:15 de Cristea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON