Dezbaterea publică a taxelor şi impozitelor pentru anul 2016 s-a lăsat cu scandal. Revoltaţi că nu au avut loc în sala mică a Primăriei pentru a lua parte de discuţii, circa 50 de orădeni, majoritatea pensionari şi simpatizanţi PSD, au protestat zgomotos împotriva condiţiilor oferite de organizatori.
"Este inadmisibil să înghesuiţi atâţia oameni aici! Noi, ăştialalţi care nu încăpem în sală, ce facem, vă ascultăm de pe hol cum o ne povestiţi că ne veţi majora taxele?!", a protestat un bărbat.
Intervenţia city-managerului Eduard Florea, care a încercat să explice că din experienţa anilor anteriori prezenţa la dezbaterea impozitelor este redusă la reprezentanţii presei şi doar câţiva consilieri locali, nu a făcut decât să îi enerveze şi mai tare pe protestatari.
"Este o nesimţire totală! Vă rog să părăsim sala. Nu mai stăm aici în bătaia de joc a lui Bolojan", le-a cerut inginerul Nicolae Buzilă.
"Să protestăm!"
La îndemnul bărbatului, cea mai mare parte a asistenţei s-a ridicat de pe scaune şi s-a adunat pe holul din faţa sălii. "Este inadmisibil aşa ceva! Să protestăm în faţa Primăriei!", a cerut un participant. Vociferările s-au liniştit odată cu sosirea primarului Ilie Bolojan.
Edilul a ascultat nemulţumirile orădenilor adunaţi pe hol, după care a găsit soluţia împăciuitoare. "Oameni buni, dezbaterea de astăzi se va amâna pe săptămâna viitoare. Atunci vom avea la dispoziţie sala mare, vă rog să vă mobilizaţi la fel de bine ca acum şi să veniţi în număr mare să vă susţineţi punctul de vedere", a spus edilul uşor ironic.
Grupul nemulţumiţilor a acceptat propunerea primarului, pe care l-a şi urmat pe trepte spre ieşire.
Prezenţă suprinzătoare
Incidentul de joi seară a pornit de la faptul că dezbaterea anunţată pentru sala Traian Moşoiu, cea mai mare din palatul administrativ al oraşului, a fost mutată în sala mică cu circa 20 de locuri.
Conducerea municipalităţii a aprobat strămutarea dezbaterii la cererea UDMR, care a cerut sala mare pentru desfăşurarea unei şedinţe.
Relocarea a fost acceptată cu atât mai uşor cu cât la dezbaterile similare din anii anteriori abia dacă au participat 15 persoane cu funcţionari publici, jurnalişti şi consilieri locali, cu tot.
Reprezentanţii Primăriei au fost luaţi prin surprindere de numărul mare al orădenilor veniţi la dezbatere la mobilizarea PSD. "Numai eu am invitat cam 400 de persoane...", a recunoscut consilierul local Adrian Stângă. De altfel, un lucru perfect normal într-o democraţie participativă...
"Nu mă mai plimbaţi..."
Odată cu retragerea grupului de presiune, dezbaterea publică a fost reluată la cererea orădenilor aflaţi în sală. "Eu acum mi-am făcut timp să particip la dezbatere. Nu mă mai plimbaţi la Primărie şi săptămâna viitoare!", a cerut un bărbat.
La cererea asistenţei, city managerul Eduard Florea, însoţit de directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef, Adriana Lipoveanu, directorul economic Nadia Haş şi adjunctul Sorina Iacob, a prezentat totuşi, cu o întârziere de aproape o oră, proiectul de taxe şi impozite pentru anului 2016 care va fi supus peste două săptămâni dezbaterii Consiliului Local.
La dezbateri au luat parte fostul lider PRM, Ioan Chivari, consilierul local Adrian Stângă (PSD), consilierul local Ritli Laszlo Csongor (UDMR) şi reprezentanţi ai ONG-urilor orădene. După cum era de aşteptat, fiecare a avut câte o cerere...
Dezbateri pe impozite
Ioan Chivari le-a propus reprezentanţilor municipalităţii să facă eforturi pentru a menţine cât mai scăzut nivelul impozitării. "Rugămintea mea este să nu crească impozitele şi taxele datorate de persoanele fizice pentru că ştim ce salarii şi ce pensii au orădenii...", a spus bărbatul.
La rândul său, Ritli a cerut ca în cazul clădirilor părăginite Consiliul Local să poată propune o majorare chiar mai mare decât cu 200% a impozitului datorat pentru primul an de la constatarea de către Poliţia Locală a stării nesatisfăcătoare a imobilului. "Consiliul Local va trebui să poată hotărî că măreşte impozitul nu doar de două ori, ci şi de patru ori. Poate este vorba de o clădire importantă care "mă arde" să o văd cât mai repede reabilitată", a spus UDMR-istul.
Tot pentru a face o propunere au venit şi reprezententanţii ONG-urilor. Aceştia au cerut ca toate organizaţiile neguvernamentale să beneficieze de scutire de impozit pentru clădirile luate în folosinţă.
"Conform propunerii dumneavoastră, doar ONG-urile care prestează servicii sociale sunt scutite de impozit. Eu aş propune lărgirea acestei plaje. Sunt organizaţii de tineret sau de mediu, cu un puternic impact în viaţa comunităţii care lucrează cu voluntari, nu au venituri, iar obligativitatea plăţii impozitului pune o presiune foarte mare pe ele", a spus un ong-ist.
Reprezentanţii municipalităţii au notat propunerile formulate, acestea urmând să discutate la nivelul conducerii Primăriei înainte de a se regăsi în forma finală a proiectului de hotărâre.
Încă se modifică
De altfel, proiectul de taxe şi impozite a suferit unele modificări de la prezentarea lui publică la începutul lunii octombrie. În urma unei analize mai atente, conducerea municipalităţii a modificat la 50% în loc de 100% majorarea taxelor pentru eliberarea în regim de urgenţă a certificatului de urbanism care va costa 75 lei, a autorizaţiei de construire simplificată (150 lei) şi a autorizaţiei de construire sau desfiinţare (300 lei).
La fel, impozitul pe spectacole a fost eliminat în cazul celor de teatru, operă, balet şi competiţii sportive, spre deosebire de 2% în cazul spectacolelor de cinema şi circ sau 5% pentru alte manifestări.
În ceea ce priveşte impozitul pe clădirile rezidenţiale deţinute de persoanele juridice, propus iniţial la 0,1% acesta a fost majorat la 0,3% din valoare, pe considerentul că altfel, dezvoltatorii imobiliari ar plăti un impozit mult mai mic decât orădenii.
În plus, deşi codul fiscal permite scutirea de impozit auto a persoanelor cu handicap şi însoţitorii acestora reprezentanţii municipalităţii au acceptat să acorde această facilitate exclusiv pentru maşinile cu sistem hycomat. În Oradea sunt înregistrate la această oră doar zece astfel de maşini.
Măsura a fost luată atât datorită numărului mare de persoane cu handicap aflate în evidenţe la nivelul municipiului cât şi de teamă că acceptarea acestei facilităţi ar determina orădenii descurcăreţi să îşi treacă bolizii cu mii de centimetri cubi pe prieteni şi cunoştinţe care au un certificat de handicap.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.