Formaţia de suflători de la Csokmo, Ungaria, a anunţat cu surle şi trâmbiţe debutul Zilelor Sfântului Ladislau la Oradea, manifestare organizată de Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania şi Asociaţia Sfântul Ladislau în numele celui considerat întemeietorul oraşului.
Trompetiştii au pornit, vineri, într-un marş muzical de la magazinul Crişul pe Corso, până la grupul statuar Holnaposok. Zecile de suflători au atras atenţia orădenilor, care nu s-au sfiit să-i pozeze, să-i filmeze, iar apoi să-i aplaude pe măsura evoluţiei.
Apoi, parte din formaţie a urcat în turnul bisericii reformate din strada Jean Calvin şi au oferit o reprezentaţie de la înălţime, în timp ce orădenii îi ascultau din strada Primăriei.
Concomitent, în Parcul Bălcescu se ţine un târg de artă populară manuală, de unde orădenii îşi pot cumpăra bijuterii hand-made, tablouri, vase de ceramică ori chiar viori cu goarnă. Târgul va mai fi deschis în parc duminică, între orele 10 şi 20.
Zilele Sfântului Ladislau continuă sâmbătă cu un concurs gastronomic ce va avea loc între orele 9 şi 15, tot în Parcul Bălcescu. În timp ce adulţii se vor întrece la oale, copiii au un program special: ei vor putea învăţa să prelucreze manual pâsla ori lutul sau să picteze pietre.
De la ora 10, la Universitatea Partium va avea loc prezentarea "Sfântul Ladislau şi oraşul său", iar de la ora 10.30 va fi o întâlnire între cei care au emigrat din Oradea. Apoi vor avea loc mai multe vizite ghidate prin oraş, iar de la ora 21 se va desfăşura, tot în Parcul Bălcescu, o seară de operetă, cu participarea mai multor artişti din Ungaria.
Duminică, de la ora 15.30, mai multe coruri şi trupe de dansuri populare maghiare vor face demonstraţii în acelaşi parc, iar la Centrul bisericesc Lorántffy Zsuzsanna din str. Libertăţii nr. 40 va avea loc o altă prezentare a Regelui Ladislau. Majoritatea evenimentelor se vor desfăşura în limba maghiară.
Despre regele Ungariei Ladislau I se spune că a ajuns pe meleagurile Oradiei în timpul unei vânători şi ar fi rămas vrăjit de frumuseţea locurilor. El a zidit o mănăstire aici şi ar fi cerut chiar să-şi petreacă veşnicia în acest loc.
Citeşte mai multe despre legena Sfântului Ladislau în articolul "Ziditorul Oradiei"
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.