Străzile Oradiei au fost colorate, luni, de Carnavalul Florilor, sărbătorit printr-o paradă cu patru care alegorice şi sute de dansatori populari şi majorete din Oradea şi Debreţin.
Parada carelor a fost deschisă de unul realizat în comun de cele două oraşe, cu un înger şi un leu în prim plan. Cum n-a avut un car al său, Consiliul Judeţean Bihor, care s-a ocupat de asigurarea alaiului, n-a ratat ocazia de a se promova. A ales, însă, o metodă cam improvizată şi şi-a pus emblema, făcută tot din flori, pe un panou instalat apoi pe o remorcă ce a circulat prin oraş.
Parada florilor
Carnavalul Florilor, care ajunge din Debreţin în Oradea în fiecare an în cadrul proiectului Fereastră Deschisă spre Europa, a avut în această ediţie patru care alegorice.
Primul a fost unul realizat în comun de primăriile din Oradea şi Debreţin, având ca elemente un leu un înger, simbol al creştinătăţii celor două oraşe, un leu în semn de vitejie, o carte, pentru a sublinia cultura celor două urbi, respectiv Cetatea Oradea, importantă şi pentru maghiari, întrucât aici a fost îngropat Regele Ungariei, Ladislau. În faţă, carul a avut ataşat şi un cub din oglinzi care, privit de aproape, reflecta bastioanele Cetăţii, reproduse din flori la baza acestuia.
Cel de-al doilea car al paradei a fost unul tradiţional unguresc, cu coroana şi sceptrul Sfântului Ştefan, cel de-al treilea a reprezentat un mamut şi un elefant, aparţinând mallului Debrecen Forum, care în luna septembrie va găzdui o expoziţie tematică, iar cel de-al patrulea a înfăţişat o scenă cu un păstor şi mai multe oi, inspirată din scene biblice.
CJ, pe remorcă
Dacă primăriile din Oradea şi din Debreţin au asigurat organizarea paradei, de alai s-a ocupat Teatrul Szigligeti din subordinea Consiliului Judeţean Bihor. Şi anul acesta, la paradă au participat sute de majorete şi dansatori din Bihor şi din Hajdu-Bihar, care au făcut show pe tot traseul acesteia. De asemenea, carul cu coroana Sfântului Ştefan a fost precedat de doi husari pe cai.
Şi tradiţiile româneşti au fost prezente în alai, parada fiind deschisă de tinerii din Ansamblul Bihorul, adus de Primăria Oradea, prin Asociaţia de Promovare a Turismului în Oradea şi Regiune.
Un element neobişnuit în Carnavalul Florilor a fost un panou (foto) decorat cu emblemele Teatrului Szigligeti şi Consiliului Judeţean Bihor, realizate din flori. Aceasta a fost proptită pe remorca unei maşini care a transportat sistemele de sonorizare necesare trupelor de dans. Astfel, şefii de la Judeţ au vrut cu orice preţ să arate că şi eu au contribuit la manifestare.
Selfie cu carele
Parada a pornit la ora 14 de pe Bulevardul Decebal şi a ajuns în Piaţa Unirii în jurul orei 15. După o scurtă prezentare a celor patru care alegorice, făcută şi în limba română şi în limba maghiară, în centrul oraşului au oferit momente artistice Ansamblul Bihorul, precum şi celelalte trupe de dans tradiţional sau modern invitate la eveniment.
Şi anul acesta, Carnavalul Florilor a atras mii de curioşi, unii aşteptând alaiul pe traseu, iar alţii direct în Piaţa Unirii, unde s-au înghesuit să se pozeze lângă frumoasele care din flori. Acestea rămân în centrul Oradiei pentru a fi admirate până la ora 18.30.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.