URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Iunie 2016, 14:13

Salca, partea a doua: Orădenii se pot relaxa în noul parc de pe malul Peţei (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După 10 luni de lucrări şi o investiţie medie de 25 de euro pe metru pătrat, parcul Salca II, amenajat în continuarea primului cu acelaşi nume, a fost inaugurat miercuri. Lucrările au fost prezentate jurnaliştilor de şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din Primărie, Lucian Popa, în prezenţa viceprimarului Huszár István, care s-a abţinut însă să facă declaraţii publice, pe motiv că sunt ultimele zile de campanie electorală şi declaraţiile i-ar putea fi interpretate ca o laudă în faţa electorilor.

"Astăzi inaugurăm parcul Salca II, care face parte dintr-o etapă de final, pentru că acum doi ani a fost inaugurat parcul Salca I. Împreună, au fost gândite ca un parc unitar întinse pe 5,6 hectare", a declarat, la inaugurare, Lucian Popa. Noul parc are o suprafaţă de 2,2 hectare şi a costat 2,5 milioane de lei.

Potrivit lui Popa, întrucât după finalizarea lucrărilor la Salca I, orădenii s-au plâns că nu au zone de umbră, copacii fiind încă prea mici, sau de refugiu în caz de ploaie, la cea de-a doua etapă s-a ţinut cont de aceste sugestii.

Astfel, în Salca II a fost amenajată o pergolă din lemn pe stâlpi din zidărie de cărămidă, ce urmează un traseu de 180 de metri lungime, în parte sinuos şi care pe mijloc are un pârâiaş artificial, asemănător unui şanţ cu apă. Apa de aici ajunge pe un perete construit din piatră, pe care, pe o latură, apa se prelinge, iar pe cealaltă curge printr-o mini-cascadă. De aici, apa curge într-un lac artificial, de mică adâncime şi amenajat cu pietre de râu, care la rândul său este în legătură cu lacul din Salca I.

În timp, pergola va avea pereţi verzi, lângă fiecare stâlp fiind plantate flori căţărătoare. Totodată, traseul pergolei este întrerupt cu patru zone de odihnă, cu bănci şi un mic bazin circular, astfel încât orădenii să se poată odihni cu apa la picioare.

De asemenea, parcul are trei locuri de joacă pentru copii: o groapă cu nisip şi cumpănă, o zonă cu gazon unde s-a montat un leagăn şi un labirint pe pavaj, care este amprenta labirintului verde din Salca I. Tot pentru copii, noul parc are un amfiteatru în aer liber, unde spectatorii vor sta direct pe gazon. În prezent, pentru protejarea gazonului care trebuie să crească, pereţii amfiteatrului au fost acoperiţi cu un strat de paie.

De altfel, iarba deocamdată lipseşte din Salca II, fiind recent însămânţat. În plus, în toamnă, municipalitatea va continua plantările în acest parc. Popa a mai precizat că de jur împrejurul parcului va fi amenajată o pistă pentru alergat din tartan.

Prezenţi la inaugurare, arhitecţii noului parc, soţii Ernest şi Carmen Pafka au precizat că provocarea cea mai mare este ca orădenii să păstreze ce s-a amenajat. "De 40 de ani se doreşte amenajarea unui parc în această zonă mlăştinoasă. Lumea vine cu pretenţii, dar habar nu are cât costă. Se poate face un parc cu arbori seculari, dar costă. Şi se fură plante, se distrug bănci şi coşuri de gunoi chiar înainte de recepţie", a spus Ernest Pafka.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
il puteau asfalta tot, sa stim o treaba...
de ce nu se putea face ceva simplu si verde ? ne trebuie constructii dce tot felul in parc ?
Postat 01 Iunie 2016, 18:48 de tudorstoiean12
urit
are toate ingredientele unui parc dintr-o zona rurala ( cel putin asa pare in poze ): - cismea cu design penibil - izvorul din bazinul albastru, inconjurat de banci pentru o singura persoana - probabil este atit de spectaculos respectivul bazin incit merita sa stai singur pe banca si sa-l privesti - cascada care este tot mai prezenta in ultimul timp in oras ( din pacate din ce in ce mai neinspirat ) e pacat ca se amenajeaza in acest fel o suprafata atit de mare. mai potrivit cred ca era proiectul unui proaspat absolvent de arhitectura.... si poate nu ar fi fost o ideea tocmai rea sa se faca un concurs de idei acolo unde se fac asemenea investitii.
Postat 01 Iunie 2016, 15:11 de stb
superb
fata de ce a fost inainte ,pot zice doar un lucru :arata super !!!
Postat 01 Iunie 2016, 14:47 de suporter_oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON