URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Septembrie 2018, 21:23

Sărbătoarea Recoltei: Ce bunătăţi sunt în Cetatea Oradea şi de ce a plecat un floricultor bihorean supărat acasă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ediţia a treia a Sărbătorii Recoltei a început, vineri, în Cetate, unde peste 40 de producători au adus legume, fructe, must, miere, gemuri, siropuri, uleiuri, brânzeturi, inclusiv de bivoliţă, vinete murate, ciuperci, ceaiuri şi produse din lavandă.

Intruşi la Cetate

O decizie nepotrivită a organizatorilor a fost aceea de a amplasa la intrarea în Cetate un comerciant de bulbi de flori din Sibiu, fapt care l-a supărat pe floricultorul bihorean Iosif Mateuţ, din Ciocaia.

Omul a reclamat BIHOREANULUI că i se face concurenţă neloială, la un târg dedicat producătorilor bihoreni. "Azi dimineaţă am mers să-mi duc marfa la Cetate, după ce fusesem invitat să particip de către Asociaţia Crişana (n.r. – unul dintre organizatori). Am avut o surpriză neplăcută. La intrarea principală, în drumul tuturora, erau zeci de lăzi cu bulbi de flori de toamnă, lalele, zambile, narcise, aduse de un comerciant din Sibiu", s-a plâns Iosif Mateuţ (foto), care se ocupă de floricultură de 40 de ani.

Bărbatul spune că, specialist fiind, ştie că marfa aceea nici măcar nu e din România, ci din Olanda. "I-am spus domnului Dorin Popa (n.r. – enolog, preşedintele Asociaţiei Crişana) că nu-mi place ce a făcut. Mi-a răspuns cinic, întrebându-mă de ce mă deranjează, că doar standul e în afara Cetăţii", a mai spus floricultorul. Acesta nici nu şi-a mai scos marfa în Cetate, ci a plecat acasă supărat.

Întrebat de BIHOREANUL, Dorin Popa n-a avut o argumente solide pentru prezenţa la un târg dedicat producătorilor din Bihor şi, cel mult, din Crişana, a unor musafiri din Sibiu.

Enologul a spus că i-a aşezat pe musafirii din Sibiu în afara Cetăţii (foto) tocmai pentru că nu sunt din rândul producătorilor locali. "I-a chemat un producător bihorean. Dacă tot au venit până aici le-am spus că pot să rămână, dar nu în curtea Cetăţii", a precizat acesta. Totuşi, vizitatorii festivalului pot fi păcăliţi, întrucât comercianţii din Sibiu nu au vreo plăcuţă pe care să scrie că nu sunt producători din Bihor.

Bunătăţi şi concerte

În curtea Cetăţii s-au instalat peste 40 de producători din toate colţurile Bihorului, precum şi reprezentanţi ai unui cluster din Cluj, din care face parte şi Asociaţia Crişana, care promovează producătorii locali.

Între bunătăţile de toamnă care pot fi cumpărate la Sărbătoarea Recoltei se numără must (10 lei un flacon de doi litri), castraveţi (3 lei / kg), gogoşari kapia (5 lei / kg), mere (între 3 şi 6 lei / kg), prune Stanlay (4 lei / kg) şi vinete din comuna Avram Iancu (2,5 lei / kg).

Orădenii pot cumpăra şi siropuri din flori de soc, de merişoare, de zmeură, precum şi mai multe feluri de dulceţuri şi de miere.

La Sărbătoarea Recoltei se vând şi brânzeturi (caşcaval, telemea de bivoliţă, etc.), precum şi produse deosebite făcute la Coleşti: sos de gogoşari iuţi, zacuscă cu hribi, dulceaţă de ardei iuţi (13 lei borcanul) şi sos de merişoare cu usturoi (15 lei borcanul). Zacuscă, dulceaţă şi murături, inclusiv cu pepene roşu murat, se vând şi la un stand al unui producător din Toboliu, Ana Gheţea.

Dacă în timpul zilei orădenii n-au prea dat pe la Cetate, spre seară curtea fortăreţei a fost vizitată de sute de curioşi care s-au perindat pe la standuri. Producătorii se aşteaptă la un număr mai mare de clienţi în zilele de sâmbătă şi duminică, târgul fiind deschis în ambele zile între orele 11 şi 20.

Organizatorii -  Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune (Visit Oradea) şi Asociaţia pentru cercetarea şi promovarea produselor agroalimentare Crişana (ACPPA Crişana) – au programat şi concerte.

Vineri seara, pe scenă au urcat tinerii din grupul pop opera Ad Libitum Voices, sâmbătă, de la ora 20, este programat concertul lui Lidia Buble, iar duminică, de la ora 19, orădenii sunt invitaţi la un concert In Memoriam dedicat Floricăi Duma, între invitaţi numărându-se Laura Lavric, Angela Buciu, Grigore Leşe şi Stana Stepânescu.


Sâmbătă, 22 septembrie

10:00-20:00 Atracţii pentru copii

11:00-20:00 Târg de produse agroalimentare

10:00 Workshop "Oportunităţi privind colaborarea dintre producătorii agroalimentari locali şi industria ospitalităţii: prezent şi perspective" (Corp I, etaj 1)

20:00 Concert Lidia Buble

Duminică, 23 septembrie

10:00-20:00 Atracţii pentru copii

11:00-20:00 Târg de produse agroalimentare

15:00 Premierea Fermierilor

19:00 Spectacol folcloric In Memoriam Florica Duma, alături de Laura Lavric, Angela Buciu, Grigore Leşe, Stana Stepânescu, Corina Szatmari, Otilia Haragoş, Felicia Costin, Cornelia Covaciu şi Luminiţa Tomuţa, acompaniaţi de Orchestra Ansamblului Artistic Profesionist Crişana.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Initaitiva este foarte buna, insa, fara "intrusi"
Trebuie organizate cat mai des astfel de targuri. Este un bun prilej ca atat producatorii cat si cumparatorii din zona sa se cunoasca. Producatorii putand astfel sa-si prezinte produsele si fara alti intermediari. Supermaket-urile din Romania sunt pline de produse straine. Daca veti sa traiti mai bine, cumparati produse si servicii romanesti. Am explicat mai jos cum functioneaza acest mecanism economic fundamental.
Postat 23 Septembrie 2018, 00:37 de Alcor
Tentativa de targ
Apoi daca e "târg în cetate", sa se desfășoare doar in cetatea! Ce caută gibonul la intrare? Și sandu să știi că țăranii ar ști să-și vândă marfa dar nu au loc de bijnitarii din piata, de ce-i faci prosti? Nu din astfel de târguri trăiesc agricultorii/producatorii din judet.
Postat 22 Septembrie 2018, 23:20 de User anonimizat
Spaga
Cel mai bun vad comercial la intrare îl are comerciantu sibian cu bulbii olandezi La Târgu Fermierilor Bihoreni de ziua recoltei se vând bulbi olandezi !!!! Ce bătaie de joc !!! Politia locala doarme ,amendează pustii pe bicicleta pe Corso și babele cu pătrunjel din fata pietelor
Postat 22 Septembrie 2018, 22:06 de Calyn
Omul are dreptate
Multi vad, putini pricep. Da, este concurenta neloiala. Daca targul a fost dedicat producatorilor bihoreni, trebuia sa se tina cont de acest aspect. Micul producator local (roman, in cazul de fata), nu are posibilitatea sa mearga in Olanda sa faca concurenta producatorilor de acolo. Peste tot in lume exista masuri protectioniste pt micii producatori locali in competitia cu cei de peste hotare. In Uniunea Europeana sunt binecunoscute aceste "razboaie comerciale", intre tarile membre, tari care incearca sa-si protejeze proprii producatori, promovand interesele acestora. La fel se intampla si in America de Nord. Acordul NAFTA, dintre USA, Canada si Mexic. Zilele aceste se poarta negocieri dure, in cadrul NAFTA, intre SUA si Canada la Washington. Fiecare incearca sa-si promoveze si protejeze propriile interese. La fel se intampla si intre marile puteri: USA vs China, USA vs UE, UE vs China, UE vs Rusia, China vs Rusia, SUA vs Rusia, OPEC vs SUA si Canada, etc. Cumparand produse locale, te ajuti pe tine insuti. Producatorul local plateste taxe la administartia locala, cheltuie bani, investe profitul in zona unde isi desfasoara activitatea, anagjeaza oameni cam tot de prin parte locului, intr-un cuvant contribuie la bunastarea economica locala.
Postat 22 Septembrie 2018, 21:11 de Alcor
Dacă sibianul era în afara Cetății, la intrarea de la podeț, înseamnă că avea "autorizație de comerț stradal" de la PMO !?!
Dacă nu avea, înseamnă că Poliția Locală nu a verificat traseul de acces, adică "blocajul" evident !?! Cum PL este în subordinea directă a edilului șef, rezultă că acesta știe când să închidă ochii, că doar nu o să ia bani de la un sibian, când treaba stă pe dos ... țăranul nostru din Birtin trebuie să ducă "ofranda", celui mai ales dintre sibieni !?! Asta cu atât mai mult cu cât tranșa trecută de 700.000 Euro, pe care i-a înmânat chestorului Popa să-i predea lui Blaga, "contabilul șef" al liberalului Johannis ... s-a vărsat "accidental" pe asfaltul către capitală !?!
Postat 22 Septembrie 2018, 14:55 de CrisDumi
Taranul din Ciocaia
Țăranul e prost pt că e țăran, trebuie ajutat că să-și vândă marfa
Postat 22 Septembrie 2018, 11:28 de Sandu1206
pam pam
Popa/fost corist la Camerata Felix/e un oenolog de toată jena ! Nu știe pe unde vietuieste dar e apropiat de Bolojan, a se vedea Sanmartinul eșuat! Nevasta pă la finanțe!
Postat 21 Septembrie 2018, 23:30 de soricel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON