Deputatul Szabó Ödön, președinte executiv al UDMR Bihor, a declarat, luni, că Uniunea maghiarilor este a doua forţă politică a judeţului Bihor, de care PNL, care a obţinut majoritatea la conducerea municipiului şi judeţului, trebuie să ţină cont. „Cele două formaţiuni trebuie să aibă o colaborare pentru dezvoltarea judeţului Bihor”, a spus Szabó, refuzând însă să explice în ce ar consta această colaborare.
Într-o conferinţă de presă organizată, luni, în prezenţa candidatului la preşedinţia CJ Bihor, Szabó József, liderii UDMR Bihor, preşedintele Cseke Atilla şi preşedintele executiv Szabó Ödön, s-au declarat mulţumiţi de rezultatele organizaţiei, deși acestea sunt în scădere față de acum 4 ani.
"Avem 21 de primari aleşi în judeţ din partea UDMR. Am avut 23. Am pierdut trei localităţi, la o diferenţă foarte mică de voturi: în municipiul Marghita la 170 de voturi, la Chişlaz la 26 de voturi şi în Cetariu, la 40 de voturi. Din cele trei, în două comunitatea maghiară este în minoritate. Am câştigat, în schimb, la Sâniob, cu peste 100 de voturi, în faţa candidatului PNL. La Oradea, am reuşit să ne menţinem pe acelaşi număr de consilieri ca şi în mandatul actual, patru, iar la Consiliul Judeţean vom avea tot şase consilieri", a explicat Cseke.
Au ales originalul, nu copia
Preşedintele executiv Szabó Ödön a subliniat că maghiarii din judeţ preferă partide cu ideologii clare şi originale şi nu „copii” ale acestor partide, cum e USR-PLUS, care a copiat ideologia liberală, Pro România, care ar fi o imitaţie a PSD, şi PPMT, care „copiază” ideologia UDMR. „Avem trei partide la conducerea municipiului Oradea şi la judeţ, PNL, UDMR şi PSD. Oamenii au ales originalul, nu copiiile, ştiu să facă diferenţa. Este foarte important să vedem că există o maturitate a electoratului, care caută stabilitate”, a explicat el.
Potrivit lui Szabó, formaţiunea a pierdut doar acolo unde candidaţii lor nu şi-au asumat greşelile. „Trebuie să spunem că acolo unde am pierdut, şi noi am fost de vină. Dacă nu, trebuie să ne căutăm alt job. Şi mai trebuie să spunem că în comunitatea maghiară nu a câştigat niciun traseist politic. Nici acolo unde am pierdut în faţa unui maghiar, nu am pierdut în faţa unor traseişti”, a spus Szabó.
Legat de rezultatele obţinute în Oradea, deputatul susţine că programul gândit de candidatul UDMR Bihor la funcţia de primar, Cseke Atilla, a fost într-atât de bun încât a reuşit să-i aducă mai multe voturi decât a strâns lista formaţiunii pentru Consiliul Local.
„Atilla a câştigat votul mai multor orădeni, nu doar ale UDMR, ceea ce reprezintă o sursă de credibilitate, de dialog, un prim pas spre normalizarea vieţii publice în comunitate”, a spus Szabó, care aşteaptă de la proaspătul preşedinte al CJ Bihor, liberalul Ilie Bolojan, să-şi ţină promisiunea din campanie şi să asigure „o convieţuire bună, de perspectivă, între comunităţile etnice, culturale, din judeţul Bihor”.
„Domnul Bolojan a spus că trebuie o convieţuire paşnică, aţi menţionat şi voi la BIHOREANUL. Îşi doreşte această colaborare. Cele două formaţiuni trebuie să aibă o colaborare pentru dezvoltarea judeţului Bihor”, a spus liderul executiv al UDMR Bihor.
Vor colaborare, dar nu spun cum
Întrebat de reporterul BIHOREANULUI ce înţelege concret prin această colaborare și dacă UDMR vizează cumva funcţia de vicepreşedinte la Consiliul Judeţean, atât senatorul Cseke Atilla, cât şi deputatul Szabó Ödön au refuzat să răspundă. „Acest subiect noi nu îl dezbatem cu presa”, a spus Szabó.
Tot BIHOREANUL i-a chestionat pe reprezentanţii UDMR despre absenteismul maghiarilor la alegerile din acest an, în condiţiile în care formaţiunea a strâns cu 3.000 de voturi mai puţine decât la scrutinul din 2016.
„Numărul maghiarilor care au participat la vot a fost semnificativ mai mic în tot judeţul. Nu le place că se împroaşcă cu noroi candidaţii, nu le place traseismul politic, au fost dezamăgiţi de anumiţi contracandidaţi”, a spus Szabó Ödön, cu trimitere directă la adversarii din PPMT. „Rostul, rolul acestor încercări de a contracandida nu serveşte comunităţii. Iar dacă electoratul îţi spune pentru a nu ştiu câta oară că eşti beat, atunci du-te şi te culcă”, le-a transmis Szabó.
UDMR, cu cei mai longevivi primari
Potrivit liderilor UDMR Bihor, formaţiunea a avut liste complete în 64 de unităţi administrativ-teritoarle, astfel încât reprezentanţii Uniunii speră la un număr mai mare de consilieri locali decât în mandatul actual, respectiv 280.
În UDMR Bihor se află şi câţiva dintre cei mai longevivi primari din judeţ: Báthori Géza, în comuna Borş, primar neîntrerupt din anul 1990; Balázsi József, în comuna Şimian, primar din anul 1992; Török László, primarul municipiului Salonta, şi Sorbán Levente, în Lugaşu de Jos, ambii aflaţi la al patrulea mandat.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.