URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Mai 2021, 17:45

Toată lumea plăteşte! Din 1 iunie, orădenii fără contract de salubritate vor plăti taxa specială impusă de Primărie

Toată lumea plăteşte! Din 1 iunie, orădenii fără contract de salubritate vor plăti taxa specială impusă de Primărie TARIF PROVIZORIU. Pentru că orădenii de la blocuri s-au opus în masă noului sistem de colectare a deşeurilor, Primăria a făcut o concesie: până la finalul anului, toţi locatarii asociaţiilor de proprietari care au încheiat un contract cu RER Vest vor plăti un tarif fix, de 17,5 lei pe persoană lunar, dar de anul viitor vor plăti exact pentru cât aruncă, aşa cum fac în prezent orădenii de la case
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prima lună de vară va fi şi prima când orădenii, care refuză să încheie un contract de salubritate cu RER Vest, vor plăti către Primărie o taxă specială. În această situaţie ar putea ajunge mii de locuitori ai oraşului, dat fiind că 30% din asociaţiile de proprietari din oraş nu au semnat încă contractele.

Tot de la 1 iunie, RER Vest va începe inventarul containerelor din ţarcurile blocurilor, iar orădenii de la case vor putea cere operatorului să le schimbe modul de tarifare a deşeurilor reciclabile. 

Vin regulile 

După introducerea noului sistem de colectare a deşeurilor din Oradea, în trei fracţii şi cu taxarea în funcţie de cantităţile aruncate, o parte dintre locuitorii oraşului continuă să nu aibă un contract de salubritate. 

Până la finalul săptămânii trecute, 568 dintre cele 882 de asociaţii de proprietari din oraş au semnat documentele, ceea ce înseamnă că 35% dintre orădenii de la blocuri nu au, în prezent, un contract de salubritate. În aceeaşi situaţie mai sunt aproape 1.000 de proprietari de case din oraş. Pentru a nu lăsa gunoaiele pe stradă, RER Vest le goleşte tuturor pubelele, însă de luna viitoare, contravaloarea acestui serviciu va fi achitată de municipalitate. Care, la rândul ei, va colecta sumele de la cetăţeni. 

"Din luna iunie, vor plăti taxa specială de salubritate, în mod cert. În şedinţa Consiliului Local din această săptămână vom vota regulamentul de aplicare a taxei", spune primarul Florin Birta (foto)

Taxă pe persoană

În şedinţa din luna aprilie, consilierii au votat nivelul taxei speciale, la 27,5 lei pe persoană, iar acum urmează să stabilească exact cum vor achita orădenii fără contract cu RER Vest această sumă. Cert este că, într-un apartament în care locuiesc doi adulţi, dintr-o asociaţie care nu a încheiat contractul cu RER Vest, cei doi vor plăti, lună de lună, 55 lei pentru contravaloarea serviciului de colectare a deşeurilor. 

Fireşte, cu cât creşte numărul persoanelor din apartamente, şi suma datorată Primăriei va creşte, deşi încă nu se ştie cum se va aplica taxa minorilor. "Colegii mei lucrează la regulament, forma finală va fi prezentată în Consiliul Local", spune edilul. 

Inventar în ţarcuri

Pe de altă parte, tot de la 1 iunie, RER Vest va începe inventarul ţarcurilor din jurul blocurilor. Una dintre nemulţumirile orădenilor, odată cu implementarea noului sistem de colectare separată şi de plată în funcţie de volumul deşeurilor, a fost că în multe zone din oraş, incintele se împart între mai multe asociaţii, aşadar este dificilă repartizarea facturii între blocuri. Primăria a promis că va soluţiona această problemă, aşa că reprezentanţii operatorului de salubritate vor verifica fiecare ţarc amenajat de Primărie, pentru a putea lămuri de câte noi astfel de amenajări este nevoie. 

De asemenea, echipele RER vor stabili, împreună cu preşedinţii de asociaţii, numărul şi volumul recipientelor necesare, astfel încât orădenii să nu aibă containerele nici prea mici, nici prea mari. Tot de la 1 iunie, orădenii care stau la case vor putea solicita operatorului de salubritate să le înlocuiască sacii galbeni pentru reciclabile cu pubele dotate cu microcip, astfel încât să nu mai plătească o sumă fixă (19,22 lei) pentru colectarea deşeurilor din ambalaje, ci câte 5,7 lei pentru fiecare golire. 


REGULILE COLECTĂRII
Cum aruncăm gunoaieler

Colectarea separată a deşeurilor în trei fracţii înseamnă că toţi orădenii trebuie să separe resturile biodegradabile de cele reciclabile, respectiv reziduale.

Biodeşeurile sunt acele resturi care, prin natura lor, se descompun şi pot fi transformate în compost. În această categorie intră fructe, legume, coji de pâine şi de ouă, resturi alimentare, frunze, zaţ de cafea, păr şi blană de animale, haine din fibre naturale, rumeguş, cereale, cenuşă etc.

Fracţia uscată este compusă din deşeurile de ambalaje: folii, pungi, cutii de carton, PET-uri, cutii de iaurt şi de lapte, doze de băuturi, cutii de aluminiu, reviste şi ziare etc.

Deşeurile reziduale sunt cele care nu mai pot fi refolosite: măşti de unică folosinţă, scutece, tampoane, conţinutul sacului de aspirator, excremente ale animalelor de companie, mucuri de ţigări etc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@Jancsy
1. Reteaua mea de canalizare este racordata exact in dormitorul tau. 2. Platesc taxa catre RER in 5 locatii in Oradea. 3. O sa platesc 1000 de Euro ca in Austria ,cand vom avea salarii ca in Austria, drumuri / infrastructura ca in Austria.
Postat 26 Mai 2021, 13:27 de User anonimizat
Oradea in era pre-coloniala
Gunoiul era 12 lei/persoana.Dar nu plateau toti.Chiar si asa,RER Vest SA scoate profit 4,5, chiar 6 milioane de lei profit pe an [ https://www.listafirme.ro/rer-vest-sa-8309690/ ]. Cu afinitati liberale prin multe orase ale tarii,neamtul proprietar RER a simtit momentul prielnic al "guvernului meu".A marsat si a bagat TAXA, curat liberala,cu Birta la butoane.Deci,prin introducerea taxarii TUTUROR, te asteptai ca pretul sa scada de la 12 lei la vreo 8 lei, la acelasi volum de prestari.Nu,taxa a crescut la 17 lei. Acest guvern PNL are misiunea DESTRUCTURARII FINALE a Romaniei.De aceea a fost PLANTAT androidul Johannis. Perdeaua de fum in care se desfasoara actiunea este PNRR, 30 miliarde de euro din care jumate imprumuturi.Planul Marshall.Fiti cuminti...
Postat 26 Mai 2021, 10:49 de excalibur
Cat de simplu?
Daca ne spui in ce baza concret poate ne si strangem. Sau te-ai trezit un dimineata asta si ti-ai zis: "sa dam primaria in judecata,zic!". Probabil esti unul din aia racordati ilegal la reteaua de canalizare sau unu din aia care isi arunca gunoiul pe la tomberoanele blocurilor. Traiesti in UE! Sa fii multumit ca nu platesti 1000€ pe an ca in Austria.
Postat 26 Mai 2021, 09:17 de Jancsy
Foarte simplu.
Daca ne strangem cateva zeci/ sute de cetateni si dam in judecata Primaria ,sunt sigur ca avem castig de cauza.
Postat 25 Mai 2021, 18:20 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON