Prima lună de vară va fi şi prima când orădenii, care refuză să încheie un contract de salubritate cu RER Vest, vor plăti către Primărie o taxă specială. În această situaţie ar putea ajunge mii de locuitori ai oraşului, dat fiind că 30% din asociaţiile de proprietari din oraş nu au semnat încă contractele.
Tot de la 1 iunie, RER Vest va începe inventarul containerelor din ţarcurile blocurilor, iar orădenii de la case vor putea cere operatorului să le schimbe modul de tarifare a deşeurilor reciclabile.
Vin regulile
După introducerea noului sistem de colectare a deşeurilor din Oradea, în trei fracţii şi cu taxarea în funcţie de cantităţile aruncate, o parte dintre locuitorii oraşului continuă să nu aibă un contract de salubritate.
Până la finalul săptămânii trecute, 568 dintre cele 882 de asociaţii de proprietari din oraş au semnat documentele, ceea ce înseamnă că 35% dintre orădenii de la blocuri nu au, în prezent, un contract de salubritate. În aceeaşi situaţie mai sunt aproape 1.000 de proprietari de case din oraş. Pentru a nu lăsa gunoaiele pe stradă, RER Vest le goleşte tuturor pubelele, însă de luna viitoare, contravaloarea acestui serviciu va fi achitată de municipalitate. Care, la rândul ei, va colecta sumele de la cetăţeni.
"Din luna iunie, vor plăti taxa specială de salubritate, în mod cert. În şedinţa Consiliului Local din această săptămână vom vota regulamentul de aplicare a taxei", spune primarul Florin Birta (foto).
Taxă pe persoană
În şedinţa din luna aprilie, consilierii au votat nivelul taxei speciale, la 27,5 lei pe persoană, iar acum urmează să stabilească exact cum vor achita orădenii fără contract cu RER Vest această sumă. Cert este că, într-un apartament în care locuiesc doi adulţi, dintr-o asociaţie care nu a încheiat contractul cu RER Vest, cei doi vor plăti, lună de lună, 55 lei pentru contravaloarea serviciului de colectare a deşeurilor.
Fireşte, cu cât creşte numărul persoanelor din apartamente, şi suma datorată Primăriei va creşte, deşi încă nu se ştie cum se va aplica taxa minorilor. "Colegii mei lucrează la regulament, forma finală va fi prezentată în Consiliul Local", spune edilul.
Inventar în ţarcuri
Pe de altă parte, tot de la 1 iunie, RER Vest va începe inventarul ţarcurilor din jurul blocurilor. Una dintre nemulţumirile orădenilor, odată cu implementarea noului sistem de colectare separată şi de plată în funcţie de volumul deşeurilor, a fost că în multe zone din oraş, incintele se împart între mai multe asociaţii, aşadar este dificilă repartizarea facturii între blocuri. Primăria a promis că va soluţiona această problemă, aşa că reprezentanţii operatorului de salubritate vor verifica fiecare ţarc amenajat de Primărie, pentru a putea lămuri de câte noi astfel de amenajări este nevoie.
De asemenea, echipele RER vor stabili, împreună cu preşedinţii de asociaţii, numărul şi volumul recipientelor necesare, astfel încât orădenii să nu aibă containerele nici prea mici, nici prea mari. Tot de la 1 iunie, orădenii care stau la case vor putea solicita operatorului de salubritate să le înlocuiască sacii galbeni pentru reciclabile cu pubele dotate cu microcip, astfel încât să nu mai plătească o sumă fixă (19,22 lei) pentru colectarea deşeurilor din ambalaje, ci câte 5,7 lei pentru fiecare golire.
REGULILE COLECTĂRII
Cum aruncăm gunoaieler
Colectarea separată a deşeurilor în trei fracţii înseamnă că toţi orădenii trebuie să separe resturile biodegradabile de cele reciclabile, respectiv reziduale.
Biodeşeurile sunt acele resturi care, prin natura lor, se descompun şi pot fi transformate în compost. În această categorie intră fructe, legume, coji de pâine şi de ouă, resturi alimentare, frunze, zaţ de cafea, păr şi blană de animale, haine din fibre naturale, rumeguş, cereale, cenuşă etc.
Fracţia uscată este compusă din deşeurile de ambalaje: folii, pungi, cutii de carton, PET-uri, cutii de iaurt şi de lapte, doze de băuturi, cutii de aluminiu, reviste şi ziare etc.
Deşeurile reziduale sunt cele care nu mai pot fi refolosite: măşti de unică folosinţă, scutece, tampoane, conţinutul sacului de aspirator, excremente ale animalelor de companie, mucuri de ţigări etc.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.