URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Tâlhari la drumul mare: Cum acţionau poliţiştii din Salonta atunci când vânau şoferi pentru şpagă

Tâlhari la drumul mare: Cum acţionau poliţiştii din Salonta atunci când vânau şoferi pentru şpagă FILIERA. Numărul mare de reclamaţii i-a obligat pe ofiţerii DGA să întocmească o planşă foto cu poliţiştii suspectaţi de corupţie, pentru ca denunţătorii să-i poată indica exact pe şpăgarii care i-au dijmuit. Şi BIHOREANUL a realizat propria sa planşă foto, în acelaşi scop. De la stânga la dreapta: agenţii principali Dorel Crăciun, Kovacs Cristian, Milan Isai, Dorin Pojega şi Nicolae Sorin Rus. Eventualele alte victime sunt aşteptate să sune la numărul de tel-verde 0800.806.806
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cinci subofiţeri de poliţie au fost încătuşaţi săptămâna trecută de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor. Toţi sunt agenţi ai Serviciului Ordine Publică din Poliţia Salonta şi toţi  bănuiţi de aceeaşi meteahnă: pitiţi la cotitură, îi "vânau" mai ales pe şoferii străini pentru a le percepe şpăgi între 100 lei şi 300 euro ca să-i ierte de încălcarea Codului Rutier, reală ori nu.

Cei cinci acţionau, după cum a aflat BIHOREANUL, de cel puţin patru ani fără ca cineva să-i fi putut dovedi! Asta, deşi procurii şi ofiţerii anticorupţie au tot încercat să-i agaţe, punând la bătaie toate metodele posibile, de la interceptări până la investigatori sub acoperire şi filaje...

Doi câte doi

Dorel Crăciun, Kovacs Cristian, Milan Isai, Dorin Pojega şi Sorin Rus au fost reţinuţi lunea trecută de ofiţerii DGA Bihor. Acuzaţiile, de luare de mită în formă continuată, au fost formulate iniţial de procurorii Parchetului Bihor, care au început în 2012 o anchetă bazată pe sesizările din oficiu ale ofiţerilor anticorupţie.

"Grupaţi câte doi, agenţii pretind diferite sume de bani, în mod special de la cetăţenii străini, sub pretextul unor contravenţii rutiere a căror constatare nu intră în atribuţiile lor de serviciu", au notat ofiţerii DGA în documentul  înaintat procurorilor.

Instrumentat acum de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, dosarul a strâns în timp 20 de reclamaţii şi petiţii, unele depuse chiar la ambasade străine şi la conducerea Inspectoratului de Poliţie Bihor. Toate reclamau acelaşi lucru: că poliţiştii salontani îi vânau pe şoferi ca să le ceară şpagă.

Şpăgi lângă sediul Poliţiei

Suspecţii sunt agenţi preluaţi după restructurarea Poliţiei de Frontieră şi erau deja în vizorul şefilor din cauza indisciplinei. Dorin Pojega avea chiar şi un dosar penal, pentru purtare abuzivă, după ce a luat la bătaie un marghitan.

Cercetările au confirmat informaţiile. Deşi încadraţi la Serviciul de Ordine Publică, deci cu sarcina de a patrula prin oraş, subofiţerii se erijau în agenţi rutieri şi, postaţi într-o curbă chiar lângă sediul Poliţiei, "taxau" şoferii cu sume între 100 lei şi 300 euro. Victimele? Mai ales cetăţeni străini care nu cunoşteau sancţiunile pentru încălcarea normelor rutiere. Un şofer din Rusia, de pildă, a reclamat că i-au fost luaţi 200 euro, un ungur s-a plâns că i s-au cerut 190 euro şi 200 lei, iar un ucrainean că a fost "amendat" cu 300 euro.

Amendă "de mână"

Poliţiştii nu aveau limită. Cel mai elocvent exemplu e al unui cetăţean elveţian, director la faimoasa companie Nestle. Sosit în România în februarie 2014 pentru o întrunire a companiei, omul a fost oprit de Kovacs Cristian şi de Dorin Pojega sub pretextul că a depăşit limita de viteză.

Poliţiştii, susţine managerul, i-au cerut 1.400 lei, spunându-i că atâta este amenda, iar când le-a explicat că nu are bani decât pe card, cei doi l-au însoţit la un ATM ca să-i scoată. La plecare, elveţianul a cerut un document care să ateste cheltuiala, dar n-a primit niciun proces verbal de contravenţie, ci un bilet scris de mână de unul dintre poliţişti.

Cu ochii în patru

Deşi lacomi, spun sursele BIHOREANULUI, şpăgarii în uniforme erau extrem de precauţi. Aparatul de interceptare audio-video ascuns de anchetatori în maşina cu care aceştia patrulau prin Salonta a fost găsit de Nicolae Rus şi de Kovacs Cristian şi chiar smuls din locul în care fusese montat. Totuşi, nu înainte ca acesta să înregistreze o "amendă" de 20.000 forinţi pe care cei doi au negociat-o cu un şofer rămas încă neidentificat, dar şi discuţiile în care se sfătuiau cum e mai bine să îşi selecteze victimele şi să se ferească de vreun flagrant.

În paralel cu interceptările, procurorii au trimis în zonă şi investigatori sub acoperire, dar fără mare succes. Ba din contră, unul dintre aceştia a fost chiar deconspirat. După verificarea maşinii în care se afla, agenţii i-au cerut să scoată tot din buzunare şi să se dezbrace chiar şi de cămaşă, moment în care omul le-a spus să se oprească, pentru că are aparat de înregistrare.  "Agenţii erau extrem de vigilenţi, acţionau cu grijă şi doar când erau între ei. Când erau în patrule cu alţi poliţişti îşi vedeau de treabă", spun surse din anchetă.

Arestaţi la domiciliu

Dată fiind precauţia, în trei ani niciunul dintre agenţii şpăgari n-a fost prins în flagrant luând mită, iar din zecile de reclamaţii depuse împotriva lor doar 12 au fost dovedite până acum. Ce-i drept, ancheta nu e terminată. Lunea trecută, odată cu reţinerea poliţiştilor, ofiţerii DGA  le-au percheziţionat atât birourile din sediul Poliţiei Salonta, cât şi locuinţele, ridicând bani, bijuterii şi carneţele în care, surpriză, "încasările" erau notate. "Se bănuieşte că era un concurs între ei, ba se mai şi lăudau unul altuia, la petreceri, cu sumele pe care le iau de la şoferii păcăliţi", explică sursa citată.

Tot lunea trecută, patru din cei cinci agenţi - Dorel Crăciun, Kovacs Cristian Szilard, Milan Isai şi Nicolae Rus - au fost arestaţi de Tribunal, judecătorul invocând ca motiv gravitatea faptelor de care erau acuzaţi. "Prin modul în care au acţionat, au denaturat complet rolul pe care îl aveau în Poliţia Salonta, punând într-o lumină extrem de defavorabilă sistemul în care îşi desfăşurau activitatea şi lezând din temelii încrederea opiniei publice în autorităţile însărcinate cu asigurarea respectării legii, ceea ce este extrem de grav", a motivat judecătorul de drepturi şi libertăţi al Tribunalului.

Trei zile mai târziu, magistraţii Curţii de Apel au hotărât, însă, că e suficient ca subofiţerii să fie puşi în arest la domiciliu, avocatul acestora, Răzvan Doseanu, punând decizia chiar pe seama lipsei probelor. Chiar şi aşa, pentru şoferii care trec prin Salonta ancheta e un câştig: "haiducii" în uniformă nu îi mai aşteaptă la cotitură...


ÎN BANDĂ
Hoţi în uniformă

Poliţia municipiului Salonta a mai fost zguduită de un scandal de corupţie în urmă cu cinci ani, când trei subofiţeri au fost arestaţi pentru furtul a 5,5 tone de cupru, în valoare de 32.000 euro, dintr-un TIR înmatriculat în Belarus care se răsturnase între Mădăras şi Inand.

Încărcătura a fost sustrasă în noaptea de 23/24 octombrie 2010 de agentul Ionuţ Bar împreună cu doi civili, după un pont primit, culmea, de la alţi doi agenţi de poliţie, Radu Lobonţ şi Petru Cionca, puşi să asigure paza bunurilor şi a autotrenului. De altfel, după vânzarea cuprului cei doi au primit câte un "comision" de 1.700 euro.

Trimişi în judecată de procurorii Parchetului Bihor pentru dare de mită şi furt calificat (Ionuţ Bar), respectiv pentru luare de mită şi complicitate la furt calificat (Radu Lobonţ şi Petru Cionca), subofiţerii au fost condamnaţi la câte 3 ani de închisoare, pedepse suspendate sub supraveghere pe un termen de încercare de 8 ani. Totodată, poliţiştii au fost obligaţi să plătească proprietarului mărfii despăgubiri de 19.180 euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
garcea in actiune
va da-ti seama oameni buni cat de adanc era infiripat in sangele lor flagelul asta ca desi au gasit microfoane in autospeciala descopera un ofiter acoperit care-i urmarea apropo halal specialisti tot nu renunta riscand puscaria dar tot nu se lasa toti astia erau veniti de la politia de frontiere dupa cum precizeaza autorul articolului acolo baeti erau nr one obiceiul asta era ceva cat se poate de normal chiar banal o stie toata lumea dupa buna ziua urmatoare intrebare era CE ADUCETI CE-MI DATI asa sau inbogatit uni din spaga mita ect alti au fost arestati si eliberati ulterior sau au primit pedepse cu supendare dar au ramas cu averile masinile terenurile las b ca trece si asta un avocat bun si gata treaba maine sunt inapoi la serviciu la colt de strada.totusi sper ca in politie totusi nu mai au ce cauta nu asa ar fi normal dar intr-o tara anormala totul e anormal
Postat 26 Mai 2015, 19:03 de sss
patit :)
Nu stiu daca tot ei, dar acum 7 ani (in 2008) si pe mine m-au oprit dupa Restaurant Millenium, pe drum spre Oradea. Mi-au spus ca am depasit pe linie continua un camion si ca trebuie sa-mi ia permisul. E adevarat ca depasisem camionul, dar cu mult inainte sa se faca linie continua. Am incercat sa le explic de 10 ori ca nu am depasit pe linie continua, dar au tinut-o pe a lor. Mi-au spus chiar ca m-au si filmat. Dupa ce au vazut ca n-au cu cine si le-am spus ca ii dau in judecata ca sa vad filmarea (si culmea, nu aveau nici o camera sau echipament radar pe bord), mi-au dat amenda pentru faruri - pe care dealtfel le aveam pornite.
Postat 26 Mai 2015, 10:47 de marius_ro
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON