URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Mai 2020, 00:03

Stare de alertă: Românii care vin în ţară nu mai intră în carantină instituţionalizată, ci acasă. Nu se deschid încă terasele și putem ieși din case fără declarații. Vezi ce alte măsuri au fost luate!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România iese din starea de urgenţă şi intră, în noaptea de joi spre vineri, în stare de alertă pentru 30 de zile. Printre măsurile care intră în vigoare în această noapte se numără aceea că românii care vin acasă din străinătate nu mai intră în carantină instituţionalizată, aşa cum se întâmpla până acum, ci vor merge în izolare la domiciliu. În ciuda unor informaţii vehiculate în spaţiul public și a legii care a fost votată înainte cu o zi în Parlament, nu se vor deschide terasele. Vom putea ieși din case fără declarații pe propria răspundere, însă vom avea nevoie de aceste documente dacă ieșim din localitate, iar măştile devin obligatorii.

Acestea au fost câteva dintre măsurile anunţate în cadrul unei declaraţii de presă susţinute, joi, după ora 23, în urma unei şedinţe a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Cu toate că opinia publică aștepta direcții clare, cei trei au transmis doar în linii mari noile reguli, lăsând lucruri neclare și spunând că detalii vor putea fi găsite în hotărârile care vor apărea în Monitorul Oficial, documente care, însă, nu au fost, deocamdată publicate.

În plus, până și transmisiunea făcută în direct pe pagina de Facebook a ministerului de Interne a fost ștearsă ulterior publicării.

Cea mai consistentă declaraţie a avut-o Raed Arafat, care a precizat, între altele, că, în continuare, rămâne închisă temporar activitatea spaţiilor comune care asigură servirea mesei, respectiv restaurante, moteluri ș.a., cât şi a teraselor. "Deci continuă să fie închise terasele şi alte zone", a spus Arafat.

Centrele comerciale cu suprafețe de până în 15.000 de metri pătrați pot fi deschise.

Ce se întâmplă cu „stranierii”

O altă noutate importantă este legată de persoanele care intră în ţară. "Se instituie pentru toate persoanele care vin din străinătate carantinarea sau izolarea la domiciliu. Pentru persoanele care nu au această posibilitate se poate opta pentru carantină instituţionalizată, în spaţii special destinate, suportând costurile carantinei. Cu alte cuvinte, din această noapte, cei care ajung în ţară se izolează la domiciliu, indiferent de unde vin, se aplică măsura de izolare la domiciliu sau carantina", a spus Raed Arafat.

Acesta a precizat că rămâne soluția carantinei pentru cei care nu doresc să stea în acelaşi spaţiu cu familile lor, pe care ar putea să le expună riscului de a contacta coronavirusul, respectiv pentru cei care nu respectă condiţiile izolării la domiciliu, care vor fi forţaţi să fie duşi în carantină instituţionalizată, suportând costurile acesteia.  

De asemenea, el a precizat că localităţile carantinate şi unde nu a fost ridicată carantina rămân sub această restricţie.

Legat de punctele de trecere a frontierei, Arafat a mai precizat că rămân închise total sau parţial punctele de frontieră: Turnu, Salonta, Săcuieni, Valea lui Mihai (cu excepţia trafic marfă), Carei, Negru Vodă, Zimnicea, Turnu Măgurele, Bechet, Sighetu Marmaţiei, Rădăuţi Prut, Oancea, Porţile de Fier, Orşova, Dr, Tr Severin, Moldova Nouă , Naidpş, Stamora Moraviţa, Foeni, Jimbolia.

Reguli în spații publice și locul de muncă

Arafat a mai subliniat și că din 15 mai, în spațiile comerciale, mijloace de transport, locul de muncă și alte spații închise e obligatorie purtarea măștii. De asemenea, se recomandă în continuare munca la domiciliu, iar dacă acest fapt nu este posibil, angajatorii trebuie să ia măsuri de triaj epidemiologic și de dezinfectare a spațiilor. În plus, firmele care au un număr mai mare de 50 de angajați trebuie să lucreze după un program decalat și în schimburi, pentru a evita cât mai mult contactul între persoane.

Instituțiile care lucrează cu publicul trebuie să ia măsuri pentru organizarea activității: suprafață minimă de 4 mp pentru fiecare persoană, astfel încât să se păstreze o distanță de minimum 2 metri între persoane, să nu permită accesul persoanelor cu temperatura de peste 37,3 grade (valoare indicată de Organizația Mondială a Sănătății) și să asigure dezinfectarea spațiilor.

Se reia activitatea cabinetelor stomatologice, activitatea în ambulatorii, unde consultațiile vor fi făcute doar cu programare prelabilă, precum și internarea pacienților care nu sunt urgențe, în spitale non-COVID, cu interzicerea vizitelor aparținătorilor, care vor fi, însă, informați și ținuți la curent de personalul medical cu privire la starea de sănătate a pacientului.

O nouă declarație

În ce privește restricțiile de deplasare, rămân suspendate zborurile spre Austria, Italia, Franța, Germania, Maria Britanie, Spania, SUA, Turcia, Iran și dinspre aceste țări, exceptând zboruri de transport, de intervenție, umanitare. Se suspendă, de asemenea, transportul rutier internațional de persoane pentru toate cursele spre Italia, Franța, Germania, Spania, Turcia până în 1 iunie. Există și aici excepții, a spus Arafat.

Din 15 mai e permisă circulația persoanelor în interiorul localității sau Zona Metropolitană (fără ca autoritățile să explice exact ce se înțelege prin zona metropolitană), cu evitarea grupurilor mai mari de 3 persoane, pentru care în interiorul localității nu mai trebuie declarație. De asemenea, se deschid parcurile - însă nu și locurile de joacă pentru copii din acestea. 

Se instituie, însă, interdicția deplasării în afara localității, cu excepțiii, ca de pildă în scop profesional, activități agricole, îngrijirea unei alte proprietăți, tratament, îngrijire copii/ rude, asistență persoane vârstnice, deces membru de familie, dar și pentru alte motive care, de asemenea, nu au fost deocamdată clarificate. Astfel, pentru ieșirea din localitate va fi nevoie de o nouă declarație pe propria răpundere, al cărei model, însă, de asemenea, nu a fost făcut, încă, public. 

Arafat a mai precizat însă că rămân în continuare închise școlile, cu precizarea că după 2 iunie este permisă pregătirea, în școli, pentru elevii din clase terminale.

„Urmează să se emită clar dispoziții de către autoritățile competente”, a spus Arafat.

Se deschid bisericile

La rândul său, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat succint că măsurile vor fi reglementate în cadrul unor ordine ale ministerului Sănătății cu ministerele de resort.

El a vorbit despre faptul că din 15 mai se reiau și slujbele în afara bisericii, că se deschid hotelurile cu anumite reguli, că se vor deschide saloanele de înfrumusețare, că se va relua transportul în comun, că vor fi reguli și pentru ambulatoriile din spitalele non-Covid, dar și că vor fi instituite cabinete speciale pentru pacienții infectați cu coronavirus care au probleme stomatologice.

„Suntem în continuare în desfășurarea unei patologii și nu trebuie să o scăpăm din mână” și ”momentul relaxării trebuie bine gestionat”, a spus Nelu Tătaru, precizând că măsurile de relaxare vor fi evaluate după 14 zile. 

În funcție de rezultatele acestei evaluări, autoritățile vor decide dacă vor relaxa și mai mult restricțiile sau, dimpotrivă, dacă se impune revenirea la măsuri mai drastice.

„Trebuie să fim cu toții responsabili, responsabili, responsabili”, a încheiat ministrul Vela.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON