Medicul orădean Dan Stamatiu, condamnat la închisoare după ce a fost prins având asupra sa pistolul cu care îşi ucisese în Ungaria fosta amantă, de faţă cu copiii acesteia, nu a reuşit să se adapteze vieţii din spatele gratiilor.
BIHOREANUL a descoperit că bărbatul a intrat în mai multe rânduri în conflict cu colegii de celulă, cu gardienii, dar şi cu conducerile Penitenciarelor din Gherla, Oradea şi Satu Mare, unde a fost "cazat". De mai multe ori a fost sancţionat pentru comportament violent, dar la rându-i a făcut zeci de plângeri către instanţele de judecată, reclamând "condiţiile neconforme" de care beneficiază. Unele procese le-a pierdut, altele sunt încă în derulare...
Prins cu arma
Mizerie, mâncare proastă, personal neprietenos şi abuziv - sunt doar câteva din numeroasele nemulţumiri pentru care medicul Dan Stamatiu a pornit 18 procese la Judecătoriile Oradea, Satu Mare şi Gherla, unde şi-a ispăşit cei 3 ani şi 4 luni de detenţie încasaţi pentru contrabandă calificată cu arme şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
Pedeapsa a primit-o în 2017, după ce, cu un an mai devreme, pe 1 septembrie 2016, fusese prins în Cluj având asupra sa un revolver marca Magnum S&W 357, cu butoiaş şi şase cartuşe, pentru care nu deţinea permis şi pe care îl adusese ilegal din Ungaria. Arma era chiar cea cu care îşi împuşcase mortal fosta amantă şi îl rănise grav pe soţul acesteia.
Deţinut cu pretenţii
"Transferul" din locuinţa luxoasă în celulele de penitenciar, cu paturi suprapuse, toalete şi chiuvete comune, împărţite cu câte 10 "colegi" de suferinţă, nu i-a picat bine medicului. Fire irascibilă, cu o atitudine caustică şi ostilă, Stamatiu a declanşat "repetate acte de agresiune, de violenţă", consemnate de gardieni, pentru care a şi fost pedepsit.
Bărbatul a contestat sancţiunile, fără succes, în faţa instanţelor, pretinzând că "nu are ce să discute cu deţinuţii, căci sunt sub nivelul său", iar judecătorii l-au descris ca fiind o persoană "cu pregătire superioară şi nivel social ridicat, având anumite pretenţii care nu pot fi satisfăcute în mediul penitenciar", unde trebuie să se obişnuiască cu reguli stricte. "Comportamentul său trebuie să fie unul adaptat regimului penitenciar, şi nu de natură a incita la comportament nepotrivit", se arată într-una din soluţiile pronunţate în procesele pe care Stamatiu le-a deschis de după gratii.
Umilinţă şi stres
Numeroasele sancţiuni primite în timpul detenţiei nu l-au oprit să-şi reclame propriile nemulţumiri. Medicul s-a plâns judecătorilor că a fost agresat de alţi deţinuţi, între conflictele enumerate fiind şi un incident cu distribuitorul hranei, care i-a micşorat porţia. După ce a cerut să i se dea toată mâncarea, "conform meniului zilei", Stamatiu s-a trezit lovit cu polonicul în spate. În alte dăţi, acelaşi distribuitor "i-a aruncat chifteaua din meniu în supă".
"Cu o altă ocazie, în timpul cumpărăturilor, respectiv pe drumul spre magazin (n.r. – de incintă), a fost agresat verbal şi ameninţat apoi în sala de aşteptare de la magazin, încercându-se constrângerea sa de către alţi deţinuţi pentru a le da ţigări ori alte bunuri", consemnează o sentinţă. Un alt deţinut "i-a rupt haina şi l-a strâns de gât pentru că nu a vrut să-i dea datele sale personale, respectiv unde locuieşte şi sub ce acuză se află în arest", iar o altă persoană l-a bătut pentru că "s-a opus epitetului de «fetiţe» cu care (respectivul - n.r.) i-a apostrofat pe deţinuţii cu care era cazat (inclusiv pe Stamatiu - n.r.)".
Pături murdare, saltele puturoase
Stamatiu a fost profund nemulţumit şi de condiţiile de cazare, reclamând în mai multe rânduri că a primit o pătură foarte murdară, "pe care cu greu agenţii au acceptat-o la spălat", că perna şi salteaua erau rupte, murdare şi "miroseau urât" sau că rufele erau spălate fără detergent şi aveau miros neplăcut, iar în celule erau ploşniţe.
De asemenea, spaţiul dintre paturile suprapuse era foarte mic, iar cele două WC-uri şi două chiuvete erau insuficiente şi pe deasupra mereu murdare şi înfundate. Medicului i-a displăcut şi că nu are apă caldă în cameră, că iarna era frig şi nu se poate spăla zilnic, iar pentru că sunt cazaţi mulţi deţinuţi într-o celulă "se agravează stresul psihic care porneşte de la diferenţele personale, de obiceiuri şi preferinţe, lipsind confortul psihic".
Mâncare proastă
Stamatiu a fost nemulţumit că nu a avut permisiunea de a prelua toate hainele şi cărţile pe care i le-a adus fratele său (de profesie judecător), că maşinile cu care era dus la proces ori transferat între penitenciare erau murdare, iar personalul neprietenos l-a obligat să stea în frig şi stres.
Nici mâncarea n-a fost bună, dimpotrivă, era neconformă din punct de vedere caloric, alimentar, igienic, gastronomic şi olfactiv, "prin rotaţie meniul fiind mâncare de cartofi, varză, fasole, orez, toate fără carne, iar cu o frecvenţă de două săptămâni piure de cartofi cu o chifteluţă", după cum scria medicul.
"Petentul consideră că toate problemele menţionate în plângere s-ar putea rezolva, multe dintre ele fără eforturi financiare, altele presupunând costuri nu foarte ridicate (poluarea fonică cu manele nenecesitând fonduri materiale)", se semnala într-o reclamaţie, respinsă în final de judecător, pe motiv că "nu se confirmă".
Rămâne de văzut dacă Stamatiu va reclama şi condiţiile de detenţie din Ungaria, unde acum este închis în aşteptarea verdictului pentru uciderea fostei amante şi rănirea gravă a soţului acesteia. Cine ştie, poate gardienii de acolo sunt mai blânzi, mâncarea mai gustoasă, iar cazarea măcar de 3 stele...
RĂZBUNARE
Doctorul ucigaş
Dan Stamatiu, fratele judecătorului Oreste Stamatiu de la Judecătoria Oradea, a ajuns în atenţia publică în 2016, după ce a intrat în casa unei familii din Nyíregyháza (foto), a împuşcat-o mortal pe femeie şi l-a rănit grav pe soţul ei, în faţa gemenilor cuplului, de doar 7 ani.
Drama s-a produs pe 31 august 2016, într-o suburbie a municipiului Nyíregyháza, pe strada Friss. La vremea respectivă medic şef al Secţiei de Pneumologie a Spitalului Erzsébet din localitatea maghiară Sátoraljaújhely, Dan Stamatiu a intrat în casa locuită de Valéria, 40 de ani, agent de vânzări la o firmă de farmaceutice, şi de soţul ei, László, antreprenor în construcţii, trăgând asupra celor doi câte un foc de armă. Primul glonţ al pistolului a ucis-o pe femeie, iar al doilea l-a rănit grav pe soţul care cobora în fugă de la etaj.
Pentru Valéria medicii nu au mai putut face nimic. László, în schimb, a fost internat şi operat în aceeaşi zi. Glonţul l-a nimerit în cap şi i-a străpuns craniul, dar nu i-a lezat creierul, motiv pentru care a supravieţuit.
Mobilul crimei ar fi fost gelozia, după cum aveau să declare BIHOREANULUI surse din anturajul medicului. Stamatiu ar fi avut o relaţie cu Valéria, care la un moment dat şi-a şi părăsit familia pentru el, dar femeia s-a răzgândit şi s-a întors la soţ, iar medicul a decis să se răzbune. El a fost prins la Cluj, arestat preventiv, iar ulterior condamnat pentru deţinerea fără drept a pistolului găsit asupra sa, cu care şi-a împuşcat victimele.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.