URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Noiembrie 2012, 08:12

Şpăgar spălat: Fostul şef de la Protecţia Consumatorilor, sub protecţia judecătorilor de la Curtea de Apel

Şpăgar spălat: Fostul şef de la Protecţia Consumatorilor, sub protecţia judecătorilor de la Curtea de Apel SENSIBILUL. Anul trecut, pe 9 februarie, Sebastian Secoşan a izbucnit în lacrimi în sala de judecată, doar-doar va convinge judecătorul de la Tribunal să-l pună în libertate. Degeaba. A fost eliberat abia după două săptămâni, de către magistraţii Curţii de Apel, care s-au dovedit mai sensibili la "durerea" funcţionarului. Şi atunci, ca şi acum...
Şpăgar spălat: Fostul şef de la Protecţia Consumatorilor, sub protecţia judecătorilor de la Curtea de Apel SUNT UN PROST. Imediat după flagrant, Sebastian Secoşan (foto) a apelat la coarda sensibilă a procurorilor. "Sunt un prost. Cu un aşa salariu mic, uite ce mi se întâmplă!", a zis Secoşan, în vreme ce era reţinut. La asta s-or fi referit şi judecătorii Curţii de Apel când i-au apreciat conduita sinceră şi l-au iertat de închisoare...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce a amânat verdictul vreme de trei săptămâni, Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat joia trecută în cazul lui Sebastian Secoşan, fostul şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC), prins în flagrant când lua şpagă de la Ciprian Iova, celebrul comerciant de etnobotanice arestat de curând pentru vânzare neautorizată de substanţe halucinogene.

Sentinţa a fost una surprinzător de blândă. Căci dacă Tribunalul îl condamnase iniţial la închisoare cu executare, judecătorii celei mai înalte instanţe din Bihor i-au aplicat una cu suspendare, iertându-l până şi de returnarea celor patru şpăgi primite anterior flagrantului, în total 1.100 euro. Iar asta în condiţiile în care Secoşan mai are o "codiţă", o condamnare încasată la Cluj, unde, la volanul unei maşini de teren, a ucis un om şi a rănit grav alţi trei...

"Amenda" la control

BIHOREANUL a prezentat pe larg povestea şpăgilor încasate de fostul şef al CJPC, Sebastian Secoşan, şi de către subalternul său, Ovidiu Milian, de la patronul fostului magazin de etnobotanice Euphoria, Ciprian Iova. Funcţionarii au fost denunţaţi chiar de Iova, care pretindea că Secoşan i-a cerut bani în patru ocazii, în total 1.400 de euro, ca să "îndulcească" amenzile dispuse în urma unor controale efectuate de Milian, care primea apoi o parte din şpagă.

În urma denunţului, ultima "recompensă" a comisarilor, de 300 euro, a fost recuperată de procurori în timpul unui flagrant organizat pe 7 februarie 2011, iar două săptămâni mai târziu fostul şef al CJPC a şi fost trimis în judecată. În cazul lui Milian, procurorii au decis să continue cercetările, separat...

Una rece, alta caldă

Anul acesta, în martie, Tribunalul l-a condamnat pe fostul şef al CJPC la 5 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Potrivit sentinţei, pedeapsa a rezultat din cumularea a două pedepse: una de 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare dispusă în actualul dosar, pentru corupţie, şi alta de 2 ani de închisoare, la care Secoşan fusese condamnat în 2010 după ce a omorât un om şi a nenorocit alţi trei, într-un accident rutier provocat în Cluj.

Cea din urmă pedeapsă fusese dispusă iniţial cu suspendarea condiţionată pe un termen de încercare de 4 ani, redus apoi la 2 ani, ca urmare a unei legi de graţiere. "În condiţiile în care în cadrul termenului de încercare inculpatul a comis prezenta infracţiune, instanţa va proceda la revocarea beneficiului graţierii condiţionate, iar pedeapsa de 2 ani închisoare aplicată prin sentinţa Judecătoriei Cluj Napoca o va executa alături de pedeapsa aplicată în cauză, prin privare de libertate", se specifică în sentinţa din martie a judecătoarei Raluca Cuc, de la Tribunalul Bihor.

Şpagă cu repetiţie

La stabilirea verdictului, magistratul a luat în considerare faptul că denunţătorul lui Secoşan, patronul weed-shop-ului Euphoria, a fost "stors" periodic de bani pentru a fi lăsat să funcţioneze. Pentru a-l convinge pe Iova să "colaboreze", Sebastian Secoşan şi Ovidiu Milian organizaseră un adevărat sistem: Milian juca rolul "funcţionarului rău", ridicând marfa şi ameninţând cu închiderea magazinului, după care lăsa să se înţeleagă că, cu acordul lui "şefu", e dispus "la o colaborare".

"Puteţi să vă faceţi un abonament la noi", i-a zis acesta lui Iova, iar Secoşan, "şeful cel bun", s-a lăsat înduplecat să renunţe la sancţiunile severe în schimbul unor sume de bani negociate. Prima dată 200 euro, apoi 300, iar în final 400 euro, pe care patronul le-a achitat după fiecare descindere a OPC, pentru a-şi putea continua afacerea.

"Din ansamblul probator se poate concluziona că produsele "etnobotanice" erau "ridicate" de comisarul Milian Ovidiu, cu acordul comisarului şef Secoşan Sebastian, pentru a pune presiune şi pentru a-i demonstra numitului Iova Ciprian ce măsuri severe ar putea fi luate faţă de el, acest mod de operare constituindu-se ca o modalitate de pretindere indirectă a sumelor de bani", se specifică în sentinţa Tribunalului.

Comisarul "P... mea"

Faptul că şpaga cu care Secoşan a fost prins în flagrant nu a fost doar o scăpare "ocazională" era dovedit şi de discuţiile dintre el şi Iova, înregistrate de procurori:

Secoşan: Înţelegi? Deci îţi faci altă firmă. Azi îţi dau închidere definitivă, trebuie să-ţi confisc marfa care... Şi singura şansă a mea, pentru că noi ne-am înţeles bine, să nu-ţi fac dosar penal".

Iova: Da, da, da.

Secoşan: Stai o săptămână închis, în p...mea. Mă-nţelegi? Eu o să raportez că firma nu-şi mai desfăşoară activitatea. Mă doare la bască că peste două luni vine la tine. Domnule, e altă firmă. Am şi eu acoperire. Nu ţi-am făcut dosar penal. Pentru asta trebuie să înţelegi.

În timpul discuţiilor, şeful CJPC îl sfătuia pe Iova şi cum să "fenteze" controalele şi să prevină confiscările masive:

Secoşan: Mă, şi tu eşti nebun, mă, io aşa ceva n-am văzut! Mă, când mere în control, ăla spune că ăla are 5 pliculeţe ori 10. Voi tot timpul cu plicul! Şi data trecută, când am văzut, am crezut că mă prind de cap, în p... mea! P... mea, aveţi maşinile în faţă, mă! Că ştiu tot de la poliţai, mă! P... mea, pune trei pliculeţe în (...) şi restul în maşină! Or trecut alea trei (...) şi pe viitor, măi băiatule. Înţelegi?

Mai mult, Secoşan se arată intrigat că poliţiştii, cu care se făcuse un control comun chiar în preajma organizării flagrantului, aveau informaţii despre vânzările lui Iova. "De unde p... mea ştiu ăştia de la Poliţie că tu, sâmbătă noaptea, ai avut vânzări de 80 de milioane?", se miră OPC-istul, atenţionându-l pe afacerist: "Înseamnă că şi-ntre voi îs cârtiţe! Înţelegi?".

Există probe, şi nu prea

"Considerăm că probele directe şi indirecte administrate în prezenta cauză se coroborează şi dovedesc pe deplin faptele reţinute în sarcina inculpatului", a consemnat judecătoarea Cuc în sentinţa dată pe 8 martie. Previzibil, Secoşan a atacat-o imediat, iar procesul s-a reluat la Curtea de Apel unde, săptămâna trecută, după 7 luni de dezbateri şi 3 săptămâni de deliberări, judecătorii Traian Munteanu şi Laura Soane au desfiinţat întregul eşafodaj de la Tribunal.

Magistraţii au schimbat încadrarea juridică a faptelor de care era acuzat Secoşan, din luare de mită în formă continuată, în luare de mită în formă simplă, au redus condamnarea pentru faptele de corupţie de la 3 ani şi 6 luni, la 2 ani de închisoare, însă de data asta cu suspendarea executării pedepsei. De asemenea, au eliminat dispoziţia care l-ar fi obligat pe Secoşan să execute în închisoare şi pedeapsa de 2 ani încasată pentru accidentul din  Cluj. În plus, l-au iertat şi de returnarea celor 1.100 euro, contravaloarea celor patru şpăgi primite anterior flagrantului. Ca şi când respectivii bani nu s-ar fi dat şi luat...

Şpăgar de bună credinţă

În absenţa motivării, deocamdată nu se ştie ce anume i-a determinat pe cei doi judecători la o asemenea toleranţă faţă de un funcţionar prins cu şpaga-n buzunar. Unii jurişti spun, de pildă, că eliminarea condamnării de la Cluj ar fi urmarea unei erori de procedură descoperite în sentinţa Tribunalului, în care judecătoarea n-ar fi prevăzut explicit că revocă suspendarea executării pedepsei, ci numai beneficiul graţierii.

Pe de altă parte, însă, judecătorii Curţii i-au acordat circumstanţe atenuante străvezii lui Secoşan, apreciind că acesta ar fi avut o conduită bună înaintea săvârşirii faptei, adică o atitudine sinceră la anchetă. Asta, deşi din rechizitoriu reiese clar că PSD-istul a respins ideea că ar fi luat şpagă, ba chiar a încercat să arunce banii când a fost reţinut şi tot ce a recunoscut a fost, în final, că a primit un plic în care credea că e o invitaţie sau un voucher de cumpărături.

04 Razvan Doseanu.jpgÎn ce priveşte "dispariţia" celor patru fapte de corupţie anterioare flagrantului, avocatul Răzvan Doseanu (foto), apărătorul lui Secoşan, arată că aceasta e rezultatul apariţiei unor probe noi, în favoarea clientului său. Furnizate, culmea, de DNA! Şi anume rezoluţia prin care fostul subaltern, Ovidiu Milian, partenerul de şpagă, a fost scos de sub urmărire penală de procurori, fără nicio altă sancţiune. "Adică, deşi clientul meu şi colegul său au fost anchetaţi în baza aceloraşi probe, Secoşan a fost trimis în judecată şi condamnat, după care Milian a fost scos de sub urmărire penală", spune Doseanu.

Oricare vor fi motivele, sentinţa în cazul lui Secoşan nu e definitivă, putând fi "întoarsă" la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde atât reprezentanţii DNA cât şi avocatul lui Secoşan au declarat deja că vor face recurs. Primii trăgând încă nădejde la o condamnare cu executare, cei din urmă sperând deja la o achitare. În fond, dacă tot s-a "evaporat" responsabilitatea privind moartea unui om, ce mai contează nişte amărâte de sute de euro?


ÎN AREST
De ce ţi-e teamă...

Ca o ironie a sorţii, în vreme ce pedeapsa şefului OPC Bihor se diluează, denunţătorul lui Sebastian Secoşan, Ciprian Iova, şi fratele său, Ovidu Iova, au fost arestaţi preventiv luna trecută, într-o amplă anchetă a DIICOT care susţine că cei doi au continuat comercializarea ilicită a produselor etnobotanice inclusiv după ce magazinul lor a fost închis, alimentând cu droguri sute de tineri. Cei doi, împreună cu alţi trei tineri, distribuitori de etnobotanice, sunt cercetaţi pentru constituire de grup infracţional organizat, deţinere şi comerţ neautorizat cu substanţe halucinogene.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
la parnaie cu spagarii !
locul coruptilor este la puscarie !
Postat 06 Noiembrie 2012, 15:30 de la puscarie cu el
80 MILIOANE
80 MILIOANE intr-o noapte...cati copii ati imbolnavit, mai ? BOILOR !!!!!!!!! SI NU ESTE TRATAMENT DE SUBSTITUTIE PENTRU PORCARIILE VOASTRE !!!!!!! CAPETE SECI DE IOVA CE SUNTETI !!!!!!!!Niste repetenti....mergeti din nou la facultate !!!!!
Postat 06 Noiembrie 2012, 14:42 de CARLA
pedeapsa-i meritata
da, sigur, sa-l iertam bietu' ca a luat o singura data spaga si nu mai avea nicio intentie sa continue cu spaga; ii trebuiau banii aia doar atunci, in rest traia din salariu... care oricum nu-i ajungea; nici nu i-a incurajat pe cei cu ierburile sa-si faca alta firma, nu? doar pentru acele incurajari facute dintr-o pozitie instututionala ar trebui sa tea la zdup si sa mediteze! pentru bani va cindeti si sufletul! citi copii au fost nenorociti, nu va ginditi?
Postat 06 Noiembrie 2012, 11:11 de cetetean
laura gal
deotontologia impune unui ziarist o analiza obiectiva a faptelor relatate intr-un articol. in cazul de fata nu poate fi vorba despre obiectivitate. ura impotriva lui secosan se vede de la o posta! se vede ca ai avut acces la dosar, desi, doar partile si/sau aparartorii partilor au acces la dosarul cauzei. dar daca ai citit de ce dracu nu ai vazut ca in afara de declaratiile denuntatorilor, nu exista NICIO alta proba care sa adevereasca ca spaga s-a luat continuu? esti partinitoare si nu informezi exact. esti ... in slujba dna, asta esti ! ...
Postat 06 Noiembrie 2012, 09:00 de xlv
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON