URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 August 2016, 08:00

Sorin Gal, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM): "Proiecte petroliere de 100 de milioane de dolari sunt blocate pe zona de explorare"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Companiile petroliere au în aşteptare proiecte de peste 100 de milioane de dolari, ca urmare a faptului că nu se înţeleg cu proprietarii terenurilor unde ar urma să desfăşoare lucrările de explorare şi producţie, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, Sorin Gal, directorul general al Direcţiei Generale Gestionare, Evaluare şi Concesionare Resurse/Rezerve Petrol din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).

În opinia sa, legislaţia din sectorul petrolier trebuie modificată cât mai repede, întrucât în acest moment prevederile legislative nu sunt suficient de clare pentru a rezolva situaţia.

"Încă mai există resurse şi rezerve"

Reporter: Cât de interesate mai sunt companiile petroliere de explorări, în contextul în care preţul petrolului este foarte scăzut?

Sorin Gal: Chiar dacă în România se exploatează petrol de 160 de ani, încă mai există resurse şi potenţiale rezerve. Sigur că marile companii îşi rezervă dreptul de a renunţa la unele zăcăminte care au un randament mai scăzut. Dar există companii mici care, datorită noilor tehnologii, cresc factorii de recuperare în zăcămintele deja exploatate şi reuşesc să extragă ţiţei la costuri mai mici decât marile companii.

Reporter: De ce ANRM scoate la licitaţie perimetre care au fost exploatate anterior de alte companii?

Sorin Gal: ANRM reprezintă statul în domeniul explorării şi al exploatării, precum şi al concesiunii tuturor perimetrelor. În ultimii ani au apărut metode moderne de cercetare geologică - precum prospecţiunea seismică 3D, care aduce un plus de acurateţe în colectarea datelor -, au apărut metode moderne de foraj vertical, de stimulare a zăcămintelor mature, deci există un potenţial care poate fi exploatat în continuare. ANRM are rolul de a colecta cât mai multă informaţie geologică, pentru că noi gestionăm Fondul Geologic Naţional şi, pentru a completa FGN cu cât mai multe date, suntem obligaţi să scoatem la explorare, prin runde de licitaţie, cât mai multe perimetre.

Nu se mai fac explorări pentru gaze de şist

Reporter: În acest moment mai avem în România companii care derulează lucrări de explorare pentru a găsi gaze de şist?

Sorin Gal: Nu mai există niciun perimetru şi nicio lucrare care să aibă ca ţintă gazul de şist. A existat o mare companie americană care şi-a canalizat eforturile în această direcţie, în Moldova şi Dobrogea, dar acea companie s-a retras din România. În acest moment nu există niciun acord petrolier cu o companie care să facă explorări pentru gaze de şist.

Reporter: De ce ANRM nu face publice toate acordurile petroliere? De ce unele dintre ele sunt clasificate?

Sorin Gal: La mijlocul anilor 2000, odată cu modificarea legii secretului de stat şi apariţia legii secretului de serviciu, ele au fost secretizate. Pe de altă parte, unele documentaţii care erau secret de stat au fost trecute într-o categorie inferioară, iar altele au fost desecretizate total. În ultimul an am trecut la o analiză, alături de asociaţiile patronale ale investitorilor din industria de petrol ROPEPCA şi ARCOMN, şi există premise de a desecretiza prin ordin al preşedintelui ANRM toate informaţiile geologice şi acordurile petroliere din România cu păstrarea confidenţialităţii anumitor date. În altă ordine de idei, tot ce s-a licitat la Runda a 10-a şi tot ce s-a referit la zona de vest a ţării nu vizează gazele de şist, ci doar hidrocarburile convenţionale, care sunt exploatate acolo de mai bine de 50 de ani, iar companiile care lucrează acolo au cerut şi cer în continuare desecretizarea acordurilor petroliere.

"Sunt puţine companii româneşti de profil"

Reporter: Sunt foarte multe companii străine care sunt interesate de aceste perimetre. Care este cauza dezinteresului companiilor româneşti?

Sorin Gal: Sunt puţine companii româneşti de profil, avem doar doi mari jucători, Petrom şi Romgaz. Companiile foarte mari se canalizează spre offshore, iar proiectele mai mici din zona de onshore se adresează companiilor mici, dar în acest moment nu prea există capital românesc. Sunt nişte încercări, dar din păcate prea puţine. Şi atunci vin companiile străine care au în spate fonduri de investiţii, iar acestea investesc în proiecte punctuale.

Reporter: Ce se întâmplă în cazul în care companiile nu reuşesc să termine etapele de prospectare şi de explorare?

Sorin Gal: Companiile care câştigă o rundă publică de licitaţie îşi asumă un program minim obligatoriu. Acesta are în general o durată stabilită de doi-trei ani. În ofertă, urmează o fază opţională, faza a doua. În general, perioada de explorare este stabilită la 10 ani în noile acorduri petroliere. Acestea sunt încheiate, în baza Legii nr. 238, pe 30 de ani, cu posibilitatea de a fi prelungite pentru încă 15 ani. Companiile au deci posibilitatea ca timp de 45 ani să exploreze, să dezvolte şi să exploateze, până la abandonarea zăcământului şi închiderea acordului petrolier. Neîndeplinirea programului minim obligatoriu şi neexecutarea lucrărilor din faza obligatorie duc la plata către bugetul de stat a tuturor operaţiunilor petroliere neefectuate, care sunt cuantificate atât fizic, cât şi financiar în ofertă. Avem cazuri în care unele companii au plătit către bugetul de stat peste 10 milioane de dolari.

Situaţie critică pentru companiile de foraj

Reporter: Au existat cazuri de diferende între companiile petroliere şi proprietarii de terenuri care refuză să le acorde acestora accesul pe teren. La ce soluţii apelează companiile?

Sorin Gal: Pot intenta procese sau, prin organizaţii asociative, patronale, pot lansa iniţiative de modificare a Legii petrolului, pot face memorii sau informări către diferitele structuri ale administraţiei publice centrale şi locale.

Reporter: Când credeţi că se vor rezolva aceste probleme legislative?

Sorin Gal: Eu cred că este o urgenţă, pentru că pe zona de explorare sunt blocate proiecte de peste 100 de milioane de dolari, iar pe orizontală şi pe verticală efectul este mult mai mare. Toate companiile româneşti de foraj sunt în insolvenţă şi sunt într-o situaţie critică. Vom ajunge, la un moment dat, să pierdem foarte multe locuri de muncă şi venituri colectate la bugetul de stat din taxe şi redevenţe.

Reporter: Puteţi estima câte locuri de muncă s-au pierdut până acum în această industrie?

Sorin Gal: Nu pot să vă dau o estimare, dar pot să vă spun că fiecare loc de muncă din industria petrolului creează cel puţin cinci locuri de muncă în domeniul serviciilor.

Companiile răspund şi după exploatare

Reporter: Companiile se plâng că la prelungirea unei faze a acordului petrolier, de la primirea avizului ANRM până la apariţia hotărârii de Guvern care consfinţeşte prelungirea, se scurge un interval foarte mare. Cum se interpretează această situaţie: compania respectivă se opreşte din activitate sau are voie să desfăşoare activitatea prevăzută în acordul petrolier?

Sorin Gal: Acordul petrolier este făcut pe 30 de ani. Expirarea unei faze obligatorii nu înseamnă o expirare sau o încetare a acordului. Acordul petrolier încetează în condiţiile Legii petrolului, în urma emiterii unei decizii de încetare - deci el rămâne valid. Sigur că acest interval ar trebui să nu existe sau să fie mult mai scurt. În procesul de avizare au fost nişte sincope pe care le-am rezolvat între timp. Intervalul s-a scurtat deja, pentru că în urmă cu doi ani erau şapte ministere avizatoare, iar acum au mai rămas doar două. O soluţie mult mai bună ar fi modificarea articolului 31 din Legea petrolului pentru a da o mai mare libertate şi responsabilitate ANRM în aplicarea legii şi a normelor metodologice.

Reporter: Ce se întâmplă cu un perimetru după exploatare?

Sorin Gal: De ceea ce rămâne după exploatare se îngrijesc foarte multe autorităţi. În primul rând, pentru orice operaţiune petrolieră există un aviz de mediu, orice sondă forată primeşte un aviz de gospodărire de la Apele Române şi primeşte de la Mediu o autorizaţie. În momentul în care o sondă este abandonată, procesul începe din nou. Noi dăm acordul de abandonare, se face abandonarea sondei, tot terenul care a fost afectat se decopertează şi se aduce pământ proaspăt. În general, în ariile agricole noi tăiem la 2,5 m sub nivelul solului şi acoperim cu sol vegetal. Totul trebuie să rămână exact ca în momentul în care s-a forat sonda.

Când dăm decizia de încetare, facem control şi facem poze, avem o notă de constatare de la Garda de Mediu şi de la agenţiile de mediu locale, avem o descărcare de obligaţii de mediu. Terenul se predă către Primărie sau către proprietar printr-un proces-verbal, de către o comisie din care fac parte Primăria, titularul de acord petrolier şi cei de la Mediu.

Bineînţeles că mai sunt sincope, eu primesc săptămânal reclamaţii. De pildă sunt sonde care au fost abandonate în anii 60 şi care nici n-au fost puse niciodată în producţie. Un titular de acord petrolier este direct răspunzător chiar şi după încetarea acordului petrolier. Dacă se găsesc vicii ascunse sau apare o poluare accidentală la o sondă abandonată de companie, răspunderea este tot a companiei, pe principiul "poluatorul plăteşte".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON