URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 IANUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Guvernul Ciolacu 2 este aproape identic cu primul guvern Ciolacu, cel care a băgat patria în gard. Trebuie să fii mai naiv decât un vânzător de covrigi ca să crezi că un experiment făcut de două ori în aceleași condiții va avea rezultate diferite. Văd că aproape nimic din ce a propus Ilie Bolojan când s-a dus la București și a preluat conducerea Partidului Național Liberal nu se mai găsește în programul de guvernare.
Zic şi eu
Adrian Cris
Călin Puia nu e zburat de la șefia DGASPC pentru că are pile la Bolojan. Este convingerea multor angajați ai acestei instituții, formată din mai multe motive. Unul ține de cronologie: Puia - care în 2012 câștigase un concurs (e adevărat, se știe cum sunt acestea în sectorul public), dar a fost suspendat până în decembrie 2022 - a revenit pe funcție în mandatul lui Ilie Bolojan, în ianuarie 2023...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că intrarea în Spațiul Schengen este un lucru bun pentru români?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât discuțiile în sfera politică cu privire la formarea unui guvern sunt extrem de tensionate, este important de cunoscut modul în care funcționează un guvern după alegeri, pe de o parte, iar, pe de altă parte, cum „răspunde” un guvern în fața parlamentului pe durata întregului său mandat...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Ianuarie 2025, 13:21

„Sfințire, sănătate și binecuvântare”. De Bobotează, credincioșii au primit agheasmă la catedralele și bisericile din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

„În Iordan botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat...”, au cântat clericii și credincioșii, duminică, în bisericile din Oradea, de Bobotează, una dintre cele mai mari sărbători din bisericile ortodoxă, greco-catolică și romano-catolică.

La catedrala greco-catolică Sfântul Nicolae din Oradea, sfânta Liturghie arhierească a fost săvârșită de episcopul Virgil Bercea, alături de un sobor de preoți. Aceștia au trecut apoi la slujba de sfințire a apei, care s-a ținut în interiorul catedralei pline cu credincioși. 

„Tu dar Însuți, iubitorule de oameni, Împărate, vino și acum, cu venirea Sfântului Tău Spirit, și sfințește apa aceasta!”, a rostit PS Bercea.

După finalizarea ritualului, care a cuprins și stropirea credincioșilor cu apă sfințită, aceștia din urmă au putut să ia agheasma pentru acasă, fie în flacoane deja pregătite, fie în recipientele proprii, dintr-un butoi din plastic. 

Vizavi, la Biserica cu Lună, o mulțime de oameni au ieșit în jurul orei 11 din biserică în fața acesteia, aflată în renovare, pentru slujba Agheasmei Mari, săvârșită de un sobor de preoți în frunte cu parohul Teodor Cristea. 

Frigul Bobotezei a ocolit în acest an Oradea, însă duminică, vântul a bătut puternic, iar praporii au trebuit susținuți de mai mulți bărbați pentru a nu fi luați de rafale. Ca în fiecare an, preoții de la Biserica cu Lună au pregătit recipiente de mari dimensiuni, doi dintre preoți urcând pe scări pentru a le putea sfinți apa. 

„Dă tuturor celor ce se vor atinge de dânsa și se vor stropi și o vor gusta: sfințire, sănătate, curățire și binecuvântare”, au spus, spre finalul slujbei, preoții. Credincioșii n-au avut prea mare răbdare și, imediat după ritual, s-au îndreptat spre recipientele cu agheasmă, pentru a-și umple flacoanele. 

Potrivit învăţăturii bisericeşti, apa sfinţită de Bobotează se poate bea până pe 14 ianuarie dimineaţa, pe stomacul gol, pentru sănătate şi binecuvântare.

Botezul Domnului în apa râului Iordan se sărbătorește în fiecare an pe 6 ianuarie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8217 RON
  • 1 EUR = 4.9738 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON