URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Septembrie 2024, 12:33

Sentință îmblânzită: Fosta șefă a Agenţiei Împotriva Traficului de Persoane Oradea, condamnată la 1 an de închisoare cu suspendare pentru că și-a terorizat o subalternă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fosta șefă a Agenţiei Împotriva Traficului de Persoane Oradea, comisar șef în rezervă Dorina Florica Mărcuț, a fost condamnată la 1 an de închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă, după ce și-a terorizat o fostă subalternă. Decizia a fost luată miercuri de Curtea de Apel Oradea, care i-a redus atât pedeapsa cu închisoarea, cât și daunele pe care aceasta trebuie să le plătească victimei sale.

Pedepse mai mici

Dorina Mărcuţ a fost trimisă în judecată în noiembrie 2023 de Parchetul Oradea și a fost condamnată în primă instanță, pe 1 februarie a.c., la 1 an și 5 luni de închisoare cu suspendare pentru trei infracţiuni de purtare abuzivă, dintre care două au fost reţinute în formă agravată, plus 100 de zile de muncă în folosul comunității.

Sentința definitivă în acest caz a fost dată miercuri, de Curtea de Apel Oradea, care a desființat în parte soluția Judecătoriei, îmblânzind pedeapsa. În final, Mărcuț a fost condamnată la 1 an de închisoare, cu suspendare, pentru comiterea infracţiunii de purtare abuzivă în formă continuată.

Instanța a dispus suspendarea pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani, perioadă în care, între altele, aceasta trebuie să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bihor la datele fixate, să frecventeze un program de reintegrare socială, dar și să desfăşoare muncă în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Oradea sau al Mănăstirii Sfintei Cruci pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare.

Curtea de Apel a redus și cuantumul daunelor morale pe care Mărcuț ar fi trebuit să le plătească victimei sale, de la 10.000 euro (cât aprobase inițial Judecătoria), la doar 2.000 euro, plus dobânzi. De asemenea, instanța a redus și cuantumul cheltuielilor judiciare în sarcina inculpatei, de la suma de 22.000 lei, la 6.300 lei.

Jigniri și agresiuni

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, comisarul-şef (r) Dorina Mărcuţ, fostă şefă la Centrul Regional Oradea al Agenţiei Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), instituţie aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, între timp pensionată, a fost acuzată de o subalternă, Ana D., că a hărțuit-o mai bine de un an.

Pe lângă faptul că o jignea constant, p 3 februarie 2021 a şi agresat-o. „Mutră acră şi nesuferită”, „obraznică mincinoasă”, „virgină ne...”, „o p...” (organ sexual masculin), i-a spus şefa ANITP Oradea femeii în dimineaţa acelei zile. Iar pentru că Ana şi-a sunat superiorii din Bucureşti, cerându-le să intervină, Mărcuţ a intrat ulterior în biroul ei, urlând: „Vezi-ți de lungul nasului, că îi cam mare la tine”, „să-ți fie rușine”, „vei zbura de aici”, „trebuia să te dau afară de mult”, „te bat de te omor”, „te-ai pus cu cine nu trebuia”. În final, a vrut și s-o lovească peste faţă, însă Ana s-a ferit şi a primit lovitura în zona pieptului.

Ca să scape, funcţionara a fugit din birou şi s-a adăpostit într-o încăpere alăturată, apoi a ajuns la spital. Pe fond emoțional, i s-a făcut rău şi a necesitat internare, iar ulterior a avut nevoie şi de ajutorul unui psiholog, care s-o ajute să depăşească trauma.

Totul s-a întâmplat cu ştiinţa conducerii centrale a instituţiei, care nu a intervenit. Dimpotrivă, pentru că subordonata îi sâcâia cu rapoarte şi sesizări, în final şefii din Capitală au sancţionat-o pe ea, cu avertisment, pentru „carențe în capacitatea de a lucra în echipă”, motiv pentru care Agenția a fost pusă, la rându-i, la plată, pentru lipsa de reacţie, într-un alt proces.

Victima Dorinei Mărcuț a dat în judecată instituția, iar instanțele au constatat nulitatea absolută a deciziei de sancţionare şi au admis şi pretenţiile funcționarei, obligând ANITP să-i plătească daunele morale cerute, în valoare de 30.000 lei, precum şi cheltuielile de judecată.

Citiți mai multe despre acest caz revoltător, în articolul „Agenţia de tortură. Caz revoltător în Oradea: fosta șefă a Agenţiei Împotriva Traficului de Persoane și-a umilit o subordonată în ultimul hal

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Control Psihiatric
Ar trebui control psihiatric, pe bune,la toți care ajung în funcții de conducere.Dar, dacă-s numiți politic, trebuie să iasă mai mult decât perfecți.Iar dacă șeful îți vorbește astfel, ce pretenții să mai ai de la colegi?Peștele de la cap se-mpute.Bine că i s-a făcut dreptate.
Postat 26 Septembrie 2024, 16:20 de adevarat
Dumnezei
Așa se întâmplă cu persoanele pentru care faptul că ajung în situația de a fi șefi peste alți semeni ai lor sunt atât de surprinșe încât se cred dumnezeii. Este limpede că nu sunt pregătiți psihic peentru atare ipostază și manifestă staze comportamentale.
Postat 26 Septembrie 2024, 16:14 de marginan
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON