URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 28 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Iunie 2024, 07:25

Secțiile de votare din Bihor s-au deschis fără probleme. Aproape o jumătate de milion de bihoreni sunt așteptați duminică la urne

Secțiile de votare din Bihor s-au deschis fără probleme. Aproape o jumătate de milion de bihoreni sunt așteptați duminică la urne foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru a zecea oară după Revoluția din 1989 și a cincea oară după aderarea României la Uniunea Europeană, românii sunt chemați să-și desemneze aleșii locali respectiv eurodeputații. În premieră, cele două scrutinuri au loc în aceeași zi.

Toate cele 659 secții de votare care funcționează duminică în Bihor s-au deschis la ora 7.00, procesul electoral urmând să dureze cu o oră mai mult decât la oricare alt scrutin.

În așteptarea alegătorilor

„Toate secțiile de votare s-au deschis la ora 7.00, nu avem nicio informație că ar fi probleme în județ din acest punct de vedere”, a declarat BIHOREANULUI Marius Șovarschi, membru în Biroul Electoral Județean Bihor.

Secțiile de votare vor rămâne deschise până la ora 22.00, cu o oră mai mult decât în anii electorali anteriori, pentru desemnarea aleșilor locali cetățenii având dreptul de a-și exercita dreptul de vot doar în secțiile la care sunt arondați după criteriul domiciliului sau al reședinței, dar putând vota cei 33 reprezentanți români în Parlamentul European în orice secție.

Persoanele care nu știu la ce secție de votare sunt arondați pot afla această informație în mai puțin de un minut, accesând platforma https://www.registrulelectoral.ro, unde își introduc CNP-ul și numele de familie.

Dacă după ora 22.00 în incinta secției sau în preajma acestora se mai află cetățeni care nu au apucat să voteze și doresc să facă acest lucru, președinții birourilor acestora pot decide prelungirea votării, până cel târziu la ora 23.59.

5 buletine de vot

În Bihor sunt așteptați să voteze 498.899 cetățeni cu drept de vot, din care 186.513 în Oradea.

În secția de votare, după ce sunt legitimați (pe baza actului de identitate) și identificați pe listele de alegători, ei primesc 5 buletine de vot: câte unul pentru a vota reprezentanții în Parlamentul European (unde România are 33 mandate), pentru alegerea primarului, a membrilor Consiliului Local, a membrilor Consiliului Județean și a președintelui Consiliului Județean.

Mandatele aleșilor în PE vor dura 5 ani, iar cele ale aleșilor locali 4 ani.

Și 5 urne

Votarea se face în cabinele de vot, în mod secret, iar după aplicarea ștampilei VOTAT în patrulaterul corespunzător candidatului și formațiunii preferate buletinele de vot se îndoaie așa încât pagina albă cu ștampila de control să rămână în exterior și fiecare se depune în urna corespunzătoare, pentru Parlamentul European, primar, Consiliul Local, Consiliul Județean și președintele Consiliului Județean.

Atenție, în ziua votării este interzisă orice acțiune de propagandă electorală și, bineînțeles, orice legată de votare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
'Petre93
"La ultimul recensamant Oradea avea 183000, si pe liste la vot sunt 186000. Asta da manipulare" Greu pricepi ca listele nu se fac dupa recensamant. Se fac dupa listele de la evidenta populatiei. La recensamant au fost oameni care nu au fost acasa sau nu au lasat recenzorii sa intre sau recenzorii au completat formularele din burta. Dar e mai bine pentru voi sa vorbiti despre manipulare. Asa cum v-au invatat la cursul de dezinformare de la kgb!
Postat 09 Iunie 2024, 17:31 de Biggie
Iar ati aparut in haita
Petre93, KP, sanduivanov. Nu va puteti abtine, maine ce subiect o sa mai aveti? Ca s-au furat alegerile? Ca n-ati furat destul?
Postat 09 Iunie 2024, 17:17 de Biggie
De unde sunt listele?
La ultimul recensamant Oradea avea 183000, si pe liste la vot sunt 186000. Asta da manipulare
Postat 09 Iunie 2024, 12:29 de Petre93
Iar votează morții lor.
Natalitatea e în scădere din 1993 încoace. Aproape 1% anual care înseamnă peste 30% mai puțini vii, respectiv tot atâția decedați. Conform statisticilor naționale România avea, în 1992 la primele alegeri, aprox. 23.800.000 locuitori. Liderii de partide ne spun că prezența la bot înseamnă o "obligație civică". Nu-i adevărat. Prezența mare la vot înseamnă doar validarea imposturii din partea electoratului. Prezența redusă la vot, care înseamnă neîncrederea oamenilor în partide și liderii acestora, nu le dă ocazia să administreze treburile publice în mod discreționar și nereprezentativ pe fond. Gândiți-vă că astăzi votați de fapt, la cei aproape 500.000 înregistrați (de la statutul de bebeluș până la cel de nonogenar), 5.000 de aleși locali bihoreni. Iar prin grija sistemului politizat, alți 5.000 sunt numiți pe diverse funcții (de la directori de subordonate până la funcționarul care stă și așteaptă la rând angajarea pe șpaga din timp pregătită). Așadar, astăzi votați cca. 10.000 de bărbați și femei, din totalul de juma de milion, strict pe posturi "politice" retribuite mult mai bine decât cei care îi votează.
Postat 09 Iunie 2024, 10:03 de KP
De unde cifrele?
La recensamant a iesit 490mii populatia la judet, si 183 mii Oradea. Pai listele electorale sunt tot alea de acum 30 de ani.? Deci sunt votanti mai multi ca populatia, e bine
Postat 09 Iunie 2024, 08:27 de sanduivanov
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON